Een
Up TV-series Naam index Een Twee Drie Vier Vijf Zes

 

"A Minor Consideration",

... eerst was het een boek en toen werd het een organisatie. Er was behoefte aan, vond Paul Petersen, die zich het lot aantrekt van de vroegere kindsterren.

De aanleiding om de organisatie op te richten was de zelfmoord van Rusty Hamer, die na het succes van zijn optreden in THE DANNY THOMAS SHOW in een "zwart gat" terecht was gekomen. Gedeprimeerd en arm schoot hij zichzelf op 42-jarige leeftijd door het hoofd. Paul Petersen was op dat moment (1990) bezig met zijn boek "A Minor Consideration" en besloot toen dat er een organisatie moest komen om de "kinderen" te begeleiden, zowel tijdens als na hun carrière.

Paul zelf had ook in zo'n "zwart gat" gezeten toen hij na 8 jaar in een serie gespeeld te hebben geen werk meer had. Van 24-september-1958 tot 3-september-1966 was hij zoon Jeff Stone in THE DONNA REED SHOW. Maar na 1966 was hij geen kind meer en niemand wilde hem meer hebben. Acteur Mickey Rooney, zelf een kindster die "het heeft gemaakt" in Hollywood, wist hem te overtuigen om iets anders te doen dan te blijven wachten op een rol. Paul zette de drank opzij en ging naar Yale University. Inmiddels heeft hij ruim 16 boeken op zijn naam staan, zoals "Walt, Mickey and Me". Het gaat over wat sommige "Mouseketeers" na hun televisiedagen doormaakten. Paul Petersen was zèlf ook ooit een "mouseketeer" (samen met de twee kinderen van Mickey Rooney !), maar hij werd na week al ontslagen. Na die tijd werd hij echter een veel gevraagd acteur en speelde in diverse films met als sluitstuk THE DONNA REED SHOW.

Klik om grote foto te zien.Als u zich de serie FAMILY AFFAIR nog kunt herinneren - misschien onder de Nederlandse naam "Vaders Tegen Wil En Dank"- zult u zich ook het schattige meisje Buffy herinneren dat in die serie speelde. Anissa Jones heet ze in het echt. Helaas is zij ook één van de kind-acteurs die het niet redde. Nadat de serie, waarin zij 5 jaar lang speelde, ophield te bestaan, kon ze haar draai niet vinden. Ze stortte zich in de drugswereld van Californië en stierf 18 jaar oud aan een combinatie van drank en drugs. Of dit ook was gebeurd als ze NIET in de serie had gespeeld...? 

In de serie MARRIED... WITH CHILDREN moet hondje Lucky van baasje Bud Bundy in een reclame spelen. "We'll get rich" is z'n argument, waarbij hondje Lucky opmerkt: "You'll keep the money and I end up in a cell with the cast of DIFF'RENT STROKES".
En dat slaat natuurlijk op de drie kindacteurs van deze serie: Dana Plato, Gary Coleman en Todd Bridges.

In 1999 overleed Dana Plato na een geschiedenis van drank- en drugsmisbruik. Dana speelde in de serie DIFF'RENT STROKES samen met Gary Coleman en Todd Bridges. Over Gary, die zijn eigen ouders voor de rechter moest dagen, heb ik het al in de inleiding van dit hoofdstuk gehad. Hoewel hij af en toe nog wel eens een gastrol heeft kun je hem geen acteur meer noemen, want hij verdiende o.a. zijn brood als bewaker in een winkelcentrum. Daar werd hij lastig gevallen met z'n verleden, wat leidde tot een uitbarsting waarbij hij een vrouw die om een handtekening vroeg een klap verkocht. Gary wilde geen handtekening geven, waarna de vrouw beledigende opmerkingen maakte. Zoals gebruikelijk in Amerika klaagde ze Gary aan. Gary moest haar 400 dollar schadevergoeding geven, maar deed dat niet en werd weer gearresteerd. In Augustus 1999 vroeg hij faillisement aan.

Van Todd Bridges horen we ook niet veel meer, behalve dat hij een paar keer gearresteerd is en in de gevangenis heeft gezeten voor moord. Op dit moment schijnt het goed met hem te gaan.Uit VARA TV-magazine Juli 1999

Problemen met kind-acteurs schijnt toch voornamelijk een Amerikaanse probleem te zijn, want ook in andere landen hebben kinderen in TV-series gespeeld, maar daar hoor je weinig over problemen. Voor zover we weten gaat het goed met PIPPI LANGKOUS (Inger Nilsson), hoewel ze aan dat verleden niet voortdurend herinnerd wil worden. Ze is uiteindelijk wel actrice gebleven.

Mehdi El Glaoui was 5 jaar toen hij in de serie POLY te zien was. Hoewel er 9 series zijn gemaakt speelde hij alleen in de serie uit 1961. Bekend in Nederland werd hij als Sebastien in de serie BELLE ET SEBASTIEN van Cécile Aubry, die ook de moeder is van Mehdi. Hij zong ook de titelsong, die af en toe nog op de radio te horen is. Niet lang geleden zagen we hem als volwassene in de comedyserie LA FAMILLE RAMDAM, dat door  hem zelf werd geregisseerd.

In ons eigen land hebben kinderen nooit zo'n grote rol gespeeld in TV-series. Natuurlijk waren er Jan Krol (BARTJE), Jan Ligthart (MERIJNTJE GIJZEN'S JEUGD), Tamar Baruch (DE KLEINE WAARHEID) en nog vele anderen, maar het werden nooit rijke supersterren die jarenlang achtervolgd werden door journalisten. Tamar, de dochter van actrice Clari Baruch, kwam in DE KLEINE WAARHEID te spelen omdat het meisje dat ervoor gekozen was niet voldeed. In één aflevering speelde ook haar broertje Joram een rolletje. Zelfs zusje Lilian is in een paar TV-spelen te zien geweest. De kinderen in KUNT U ONS DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER en OEBELE maakten deel uit van een grote groep kinderen en er was dus niet veel kans op persoonlijke roem. Bovendien waren de hoofdrollen weggelegd voor prominente volwassen acteurs en actrices. Wel kan ik me één van de meisjes uit die groep herinneren die wat meer op de voorgrond trad: Lidy Sluyter. Ze begon in de populaire KRO-serie OEBELE, dat opgevolgd werd door de "Hamelen"-serie. Het is jammer dat in de enige afleveringen die zijn overgebleven van KUNT U ONS DE WEG ..., Lidy Sluyter niet meer meespeelde. Daarna kreeg ze een hoofdrol in de TV-serie DUEL IN DE DIEPTE, als popzangeres Sylvia Sommer. Ze heeft ook wat platen gemaakt. Op mijn vraag hoe het met Lidy ging kreeg ik in 2003 een mailtje van haar. Erg leuk is dat. Ze schreef het volgende:

"Ik ben inmiddels moeder van 2 knullen van 11 en 8 jaar en een partner waar ik al 18 jaar mee samen ben. Ik werk verder parttime op kantoor. Dus niet echt spectaculair als je denkt wat ik in het verleden allemaal heb gedaan, maar ik ben wel erg gelukkig.
Toevallig werd ik nu benaderd voor een interview voor het tijdschrift FLASHBACK nav de verkoop van Duel in de Diepte op video en DVD. Best wel weer grappig"

Het is leuk om te horen dat het goed met haar gaat.
Held van de serie PIPO DE CLOWN was Cor Witschge en voor zijn TV-dochtertje Petra was maar een klein rolletje weggelegd. Petra Barnard was het dochtertje van regisseur Henk Barnard.
In de eerste serie afleveringen van PIPO DE CLOWN werd de rol van het jongetje Carli gespeeld door Godert van Colmjon. Godert was wel vaker op de TV te zien. Hij speelde in 1959 o.a. de rol van Odo, het knechtje van signor Bombinio, in DE PRUIKEMAKER EN DE PRINS, een 3-delige miniserie. Een andere 3-delige serie was DE SCHAT VAN LAURENS COSTER (1960), waarin Godert een hoofdrol had als Joris Willemsz, leerling van Laurens Coster. Terwijl Godert ook als zanger bekend was ("The Butterflies") is hij niet verder de showbusiness in gegaan en is uiteindelijk architect in Amersfoort geworden.

In Amerika spelen sommige kinderen al, wanneer ze net kunnen lopen. En het hoeft niet altijd fout te gaan. Erin Murphy, die dochtertje Tabitha speelde in de serie BEWITCHED, was 2 jaar oud toen haar carrière begon. En nog steeds is ze op de buis te zien .... als de 2 tot 8 jaar oude Tabitha, want toen hield ook haar carrière op. Het gaat haar goed en ze heeft nu een website, die met de TV-serie te maken heeft.

Gedurende de serie kreeg Samantha (gespeeld door Elizabeth Montgomery) nóg een kind, Adam, die gespeeld werd door de tweeling David en Greg Lawrence. Een aantal jaren geleden verschenen ze in een talkshow van Vicki Lawrence. De show ging over tweelingen en Adam en Greg bleken de zonen te zijn van Tony Curtis, die hen echter nooit heeft erkend omdat ze zouden zijn voortgekomen uit een "one-night-stand". Deze opmerkelijke ontdekking deed hun adoptie-moeder en de jongens dragen in werkelijkheid dan ook háár achternaam: "Mandel". Waar de naam Lawrence gebleven is vertelt het verhaal niet. Het is te lezen en te horen op de fantastische Bewitched And Elizabeth Montgomery Site.