Bedoeling
Up Bedoeling Categorieën Algemeen

 

1 Het begin

2 Geen radio ? Dan maar TV.

3 INTERNET dus !!

4 Waarom eigenlijk ?

1 Het begin

Ik ben al geïnteresseerd in tunes van TV-series vanaf een tijd dat er niet veel plaatmateriaal met TV-tunes in Nederland voorhanden was. Toen SKY-channel startte en oude TV-series op buis verschenen, begon ik de TV-tunes te tapen. Maar in 1990 vond ik in London drie dubbel-LP's van Tee Vee Toons Inc., waar ze kennelijk ook op dat idee waren gekomen, maar tot zeer veel meer series toegang hadden (Amerika). Ik begon toen ook veel boeken te verzamelen, omdat ik meer van de TV-series wilde weten, vooral de series die we in Nederland hebben gezien. Gelukkig werkte ik in die tijd als programmatechnicus (= geluidstechnicus bij de radio) regelmatig in het NCRV-gebouw, waar alle NCRV-gidsen (toen nog) zomaar waren in te kijken.

Ik begon in de NCRV-gids van 2 oktober 1951, de officiële start van de Nederlandse televisie-uitzendingen, en schreef alle TV-series op die ik tegen kwam. Uiteraard kwam ik ook wat informatie over die series zelf tegen en besloot toen om de gegevens in een database op te slaan. Eerst deed ik dat in een eenvoudige database op mijn Atari 1040, maar een paar jaar later zette ik alles over in Foxpro en programmeerde een applicatie ervoor.

Terwijl mijn eigen interesse groeide, bleek ook dat de interesse in de wereld groeide, want er kwamen steeds meer platen uit met tunes van TV-series en daaraan parallel verschenen in Nederland oude series steeds vaker op de buis, vooral toen TV 10 GOLD uitzond. Ontbrekende gegevens haalde ik uit diverse boeken en later van internet. Ik kreeg steeds meer materiaal en daarbij de behoefte om er wat mee te gaan doen.

Eerst dacht ik aan een radio-programma met tunes van TV-series en waarin ook muziek gedraaid moest worden die een relatie had met die series. Verbindende teksten zouden de TV-series zelf belichten. Bepaalde zaken liepen echter anders dan nodig was om dit idee uit te voeren. In de eerste plaats nam de belangstelling voor TV-tunes toe en hoorde je ze in steeds meer programma's, maar daarnaast veranderde de radio in Nederland: thematische programma's waren UIT.

2. Geen radio ? Dan maar TV.

Mijn idee veranderde: het ging over TV-SERIES, dus kun je daar beter een TV-programma over maken dan een radio-programma, want dan kun je tenminste ook wat laten zien.  Ik werkte mijn idee dus uit als een TV-programma en merkte toen dat ik nog veel informatie miste. Ik werkte het idee verder uit, paste mijn Foxpro applicatie aan en maakte op papier wat afleveringen om te kijken of het aardig werd. Ik heb het idee met verschillende mensen besproken om te kijken of het aansprak - ik kreeg alleen maar goede reacties.

Uiteindelijk was ik klaar (1996) om het als programma-voorstel in te dienen, maar ik had er eigenlijk al niet meer zo'n zin in door de toenemende geldbesparingen bij de omroep: het programma zou te duur worden om te produceren. Hoewel het idee internationaal is en je het dus in Nederland kan maken en aan de wereld doorverkopen, wordt er bij de Nederlandse omroepen helemaal niet zo gedacht. Men maakt uitsluitend voor het Nederlandse taalgebied en hooguit wordt het IDEE aan het buitenland verkocht - wij zijn meer kopers dan verkopers.
Maar ik kreeg ook een andere functie, waardoor ik niet veel tijd meer had.

Ondertussen zat ik wel met een volle database en een internationaal idee.

3 INTERNET dus !!

Niet zo interessant als een TV-programma, maar eenvoudiger te realiseren, is publiceren via internet. Het is geen database en ook geen geschiedenis van TV-series: ik ga thematisch te werk. Als het TV-idee doorgang had gevonden zou ik begonnen zijn met KINDEREN IN TV-SERIES, want toen ik met dat idee speelde kwam ik de organisatie van Paul Petersen tegen. En toen ik begon met mijn FrontPage-publicatie, bereikte ons het bericht dat Dana Plato zelfmoord had gepleegd. Dus nu begint ook mijn website met het thema KINDEREN. Er zijn echter een groot aantal andere thema's. In mijn database heb ik er tot nu toe 48 gecatalogiseerd.

4 Maar waarom eigenlijk... ?

Op 2-oktober-2001 bestaat de Nederlandse TV officieel 50 jaar. Dat betekent dat een grote groep Nederlanders met TV is opgegroeid. Een belangrijk deel van de uitzendingen vormen de TV-series. In ieder geval zijn de TV-series ons het langst bijgebleven. Vele series worden bovendien herhaald en binden zo weer een nieuwe generatie mensen aan zich.
Nederland is een redelijk internationaal gericht land: wij hebben voornamelijk Engelse, Amerikaanse en Duitse TV-series gezien, maar ook Franse, Italiaanse en zelfs Japanse TV-series zien langskomen en .... allemaal in de oorspronkelijke taal. Dat is iets wat andere landen missen. Wij hebben ook Nederlandse TV-series gehad, vaak vertalingen van buitenlandse series, maar .... die uiteindelijk vele seizoenen langer draaiden dan de oorspronkelijke series en met scenario's die door Nederlanders geschreven werden. Zowel LAAT MAAR ZITTEN als TOEN WAS GELUK NOG HEEL GEWOON zijn daar goede voorbeelden van. Echt oorspronkelijke Nederlandse series zijn er niet veel geweest, maar ZEG 'NS AAA en OPPASSEN! zijn dat wel en bepaald niet onsuccesvol - overigens heeft de Duitse versie van ZEG 'NS AAA geen succes gehad.
Ik vind Nederland dus het land bij uitstek om een dergelijk internationaal project te beginnen.

Boeken en stripverhalen werden radioseries en filmseries (serials);
radioseries en filmseries werden TV-series;
er ontstonden oorspronkelijke TV-series;
TV-series waren weer de basis voor nieuwe TV-series en
diverse TV-series waren weer aanleiding voor bioscoopfilms en ...
zelfs boeken en stripverhalen:
de cirkel is rond.