Twee
Up TVseries Een Twee

 


Miss Ena Sharples en Mr. Leonard Swindley 
in Coronation Street

Ik maakte voor het eerst kennis met acteur Arthur Lowe via de televisie-soapserie CORONATION STREET. Het was niet (na diverse speelfims) zijn eerste TV-serie, dat was ALL ABOARD, maar die is niet in ons land uitgezonden. ALL ABOARD was een comedy waar 26 afleveringen van zijn gemaakt. 
In CORONATION STREET was zijn rol, als winkeleigenaar Leonard Swindley, een serieuze rol. Maar dat serieuze had ook iets tragi-komisch, wat zó opvallend was, dat Arthur Lowe in 1965 (na 5 jaar) CORONATION STREET verliet om weer in een comedy te spelen, PARDON THE EXPRESSION, waarin Lowe zijn rol als de uiterst correcte Mister Leonard Swindley vervolgde.

Zijn volgende TV-serie zagen we wel in Nederland (en nog steeds!): DAD'S ARMY. Ook hier weer dat serieuze met daarnaast een perfecte timing, wat zijn optreden zo komisch maakt. In DAD'S ARMY is hij een uitermate serieuze en correcte, maar zelfingenomen, bankdirecteur, die zich opwerpt als Captain van de Home Guard om Engeland te verdedigen als de Duitsers het land zouden binnenvallen.

Father Duddleswell

Na diverse andere series ging Arthur Lowe Father Duddleswell spelen in de comedyserie BLESS ME, FATHER. Ik vond het een erg leuke comedy en heb alle afleveringen gezien. Het waren er maar 21, en het zou geen gek idee zijn als de KRO deze comedy nog eens zou uitzenden. De serie is overigens op video verkrijgbaar (zoals zoveel buitenlandse series. Ons land is daar pas sinds kort ook mee gestart).
De Ierse Father Charles Clement Duddleswell is verbonden aan de parochie van het kleine plaatsje Fairwater onder de rook van London. Het speelt zich af in de jaren 50 als Father Neil Boyd als kapelaan kennis maakt met zijn priester Father Duddleswell en het kerkje van St. Jude, beschermheilige van "Hopeloze Gevallen". 
Jacques Schreurs schreef in DAGBOEK VAN EEN HERDERSHOND zijn belevenissen in een boek op, zo ook Peter Da Rosa, die dat onder het pseudoniem Neil Boyd heeft gedaan in het boek "Father before Christmas". En dat met gevoel voor humor die in deze comedy meesterlijk naar voren komt, niet in het minst door het spel van Arthur Lowe. Dit keer niet alleen serieus, maar tevens met een bepaald gevoel voor realisme en mensenkennis.

Father Duddleswell wordt door allerlei figuren omringd, natuurlijk Neil Boyd zelf, gespeeld door Daniel Abineri, en zijn huishoudster Mrs. Pring (Gabrielle Daye). Duddleswell is vrij hatelijk tegen zijn huishoudster tot grote verbazing van Neil Boyd, maar Mrs. Pring kan daar goed tegen en zet Duddleswell regelmatig op z'n plaats. Een vrouw waar Duddleswell meer moeite mee heeft, is het hoofd van het nabij gelegen klooster, "Mother Stephen" (Sheila Keith).
Engeland is voornamelijk protestant en anglicaans. De Rooms Katholieke parochie wordt dan ook door de vele Ieren bezocht die zich na de oorlog rond London vestigden. Father Duddleswell is een Ier, en ook zijn oude vriend en dokter, Dr, Daley, een alcoholist met een sombere kijk op de wereld om zich heen. Acteur Patrick McAlinney is in werkelijkheid ook een Ier, dit in tegenstelling tot Arthur Lowe.
En dan zijn er nog Bisschop O'Reilly (Derek Francis), de anglicaanse kapelaan Mr. Pinkerton (Geoffrey Drew) en bookmaker Billy Buzzle, die naast de kerk woont en een gloeiende hekel heeft aan de klokken van de kerk. Duddleswell en Billy Buzzle liggen regelmatig met elkaar overhoop.

BLESS ME, FATHER werd onder de titel "Alle Zegen Komt Van Boven" uitgezonden door de KRO. Maar het was niet de eerste comedy met een religieus tintje die de KRO uitzond. Al in 1969 zond de KRO de tv-serie ALL GAS AND GAITERS uit, die de Nederlandse titel "Leven in de Pastorie" meekreeg. De serie kwam voort uit een aflevering van BBC's Playhouse, waarin allerlei comedies werden geprobeerd. Sommige van deze comedies werden series, zoals "The Bishop Rides Again". Dat werd de 34-delige serie ALL GAS AND GAITERS.

Hierin werd de bisschop gespeeld door acteur William Mervyn. Om hem heen waren de aartsdeken, gespeeld door Robertson Hare, en Mervyn Noote, gespeeld door Derek Nimmo. Vooral de laatstgenoemde sprak het publiek erg aan en hij zette een dergelijke rol voort in de serie OH, BROTHER.

ALL GAS AND GAITERS is oorspronkelijk uit 1966 en telde 34 afleveringen. De KRO zond er slechts 4 van uit in 1969. Maar de KRO pikte daarna de serie OH, BROTHER op, waarin Derek Nimmo, inmiddels als Brother Dominic, het klooster was in gegaan. De Nederlandse titel van OH, BROTHER was dan ook "Leven In Het Klooster". Hiervan zond de KRO 6 afleveringen uit in 1971, maar pakte een jaar later de serie weer op met nog eens 7 afleveringen, ditmaal in kleur !
OH, BROTHER werd geproduceerd van 1968 tot 1970, maar kreeg een kort vervolg in 1973 met een gepromoveerde Dominic in OH, FATHER, dat niet in ons land werd uitgezonden.

Derek Nimmo speelde als brother Dominic een onhandige broeder - maar niet zo erg als Frank Spencer (Michael Crawford) in SOME MOTHER'S DO 'AVE 'EM - en kwam soms niet al te schrander over. Toch moet hij z'n rol als geestelijke overtuigend hebben gespeeld, wat blijkt uit de arrestatie van acteur Derek Nimmo bij de St. Pieter in Rome. Hij werd gearresteerd door de politie van Vaticaanstad toen hij door een non werd gezien met zijn armen om een meisje heen. Kennelijk was de non zo overtuigd van Derek's spel, dat ze dacht met een echte monnik te maken te hebben.


Howard Goodall

Van recentere datum is de serie THE VICAR OF DIBLEY. De begintune van de serie is psalm 23 ("My Lord is my Sheperd") gearrangeerd door Howard Goodall, een organist die ook als presentator van diverse programma's optreedt en de muziek voor meerder series schreef, zoals de tunes van RED DWARF en THE BORROWERS. 

Ook alle muziek voor Rowan Atkinson's series, films en toneelwerk zijn van de hand van Howard Goodall, zoals de tv-series MISTER BEAN en BLACKADDER en de film "Johnny English".  Howard Goodall heeft ook serieuze kerkmuziek geschreven en een indrukwekkende lijst van zijn werk tot nu toe is de vinden via de site van PBJ Management. Via de foto komt u ook op Howard's eigen website.

De serie THE VICAR OF DIBLEY werd geschreven door Richard Curtis, die ook de romantisch-komische film "Notting Hill" schreef alsmede de hilarische film "Bean" met Rowan Atkinson.
Nadat de saaie 102-jarige predikant van het dorpje Dibley is overleden is iedereen in afwachting van de nieuwe predikant Gerry. De schok is aanvankelijk groot als Gerry, Geraldine Granger blijkt te zijn: een vrouw !

Wordt vervolgd.

WORDT VERVOLGD ..........