Religie
Up Kinderen Muziek Autos Robin Hood Onzichtbaar Huishoud-hulp Poppenkast Religie

 

Religie speelt een grote rol in de menselijke geschiedenis. De oorzaak is eenvoudig: de mens is in staat zich af te vragen waarom hij überhaupt bestaat. En de mens wil antwoorden op zijn vragen. Daarom bestuderen we de natuur en beseffen elke keer dat de natuur verbijsterend intelligent in elkaar zit. Het biologische leven doet ons elke keer beseffen hoe "klein" we zelf eigenlijk zijn, ondanks onze technisch vernuft. Onze intelligentie stelt ons in staat dingen te verzinnen die (nog) niet bestaan - maar we hebben ook het vermoeden dat, omdat we het kunnen bedenken, die dingen in principe ook mogelijk moeten zijn. Dat is in de geschiedenis ook vaak gebleken. 
De reden waarom we bestaan doet ons vermoeden dat onze maker ver boven ons moet uitstijgen. Net als wijzelf uitstijgen boven wat we zelf creëren, maar ik twijfel daar wel eens aan. Misschien zijn wij wel ontstaan door de tekortkomingen van onze Schepper, zoals de Mens de computer heeft ge"schapen".

Het is dan ook logisch dat religeuze thema's terug te vinden zijn in tv-series. Er zijn diverse series waarin kerkelijke onderwerpen aan de orde komen, maar religie is natuurlijk meer dan dat. Ik heb ooit iemand horen zeggen dat STAR TREK het meest religieuze programma bij de KRO was (het werd toen nog door de KRO uitgezonden). Dat STAR TREK iets religieus heeft, daar ben ik het wel mee eens. Daarmee wordt namelijk bedoeld dat de verhalen in de serie in de kern altijd een bepaalde ethiek bevatten. Ik maak dan ook een onderscheid tussen religie en godsdienst. Ik beschouw mezelf als religieus, maar niet als godsdienstig. Ik kan me daarom moeilijk verenigen met bepaalde kerkelijke rituelen, waarvan de zin mij volkomen ontgaat.
Vaker wordt religie echter gelijkgesteld met de kerk, de tempel en de moskee. Maar in deze New Age-tijd zijn er veel meer religieuze stromingen dan waarvoor het kerken zijn. 

Vooral het katholieke leven heeft een aantal TV-series opgeleverd, vaak - hoe kan het ook eigenlijk - uitgezonden door de KRO.