Een
Up TV-series Een Twee Drie

 

 

De bekendste Engelse legende is waarschijnlijk die van ROBIN HOOD. Het speelt zich af in Sherwood Forest, een bos in de buurt van de Engelse stad Nottingham. Natuurlijk wordt in deze streek de Robin Hood legende levend gehouden.

De film heeft zich al in 1912 meester gemaakt van het Robin Hood verhaal. Een belangrijke versie kwam in 1922 uit, met in de hoofdrol Douglas Fairbanks. In de vijftiger jaren verscheen er bijna jaarlijks een Robin Hood film en dat was ook de tijd dat de televisie Robin Hood adopteerde.

foto uit British Television (BFI)

Wat TV-series betreft was onze eerste kennismaking met Robin Hood in THE ADVENTURES OF ROBIN HOOD uit 1955. Maar toch was dat niet de eerste TV-serie. De BBC had die primeur van 17-maart tot 21-april-1953 met ROBIN HOOD, een zesdelige serie met Patrick Troughton in de hoofdrol, maar die is niet in ons land uitgezonden.
De serie die we wel zagen, met Richard Greene als Robin Hood, bereikte ons pas in 1964 via de commerciŽle piratenzender TV-Noordzee, die maar ca. 15 afleveringen heeft kunnen uitzenden voordat "de sheriff van 's Gravenhage" daar een eind aan maakte. De "buit" werd kennelijk naar de Publieke Omroep doorgespeeld, want enkele series werden door hen overgenomen. De AVRO nam Robin Hood over en zond nog ca. 16 afleveringen uit (van de in totaal 143 afleveringen !). Voor andere TV-Noordzee series moesten we wachten totdat de "Merry Men" van TV-Noordzee zich in de TROS hadden verenigd.

King JOHN bij Madame Tussaud (GB)

Het verhaal van Robin Hood speelt af in de tijd dat King Richard the Lionheart over Engeland regeerde, maar op Kruistocht was gegaan en de besturing van Engeland had overgelaten aan zijn  broer Prince John "Lackland" (Jan Zonderland), die daar knap misbruik van maakte. Het was een roerige tijd, met veel spanning tussen de NormandiŽrs enerzijds en de Saksen anderzijds. De arme boeren waren de dupe van die strijd en de overlevering wil dat ťťn van de eerste guerilla-strijders uit de geschiedenis opereerde in Sherwood Forest. Omdat het verhaal meer dan 600 jaar oud is, en overgeleverd door vertellers en zwervende minstrelen, zal er veel geromantiseerd zijn. Vanaf de 19e eeuw zijn er altijd schrijvers geweest, die meenden dat Robin Hood nooit bestaan had. Maar waar rook is, is vuur en inmiddels zijn er aanwijzingen dat Robin Hood wel degelijk heeft bestaan, maar niet zoals wij hem graag zien.

THE ADVENTURES OF ROBIN HOOD volgt het klassieke verhaal zoals we dat allemaal kennen: Robin of Locksley, Earl of Huntingdon, alias Robin Hood, steelt van de rijken en geeft het terug aan de armen, samen met zijn Merry Men. Dat gebeurde in Sherwood Forest bij de plaats Nottingham en de grootste vijand was dan ook de sheriff van die stad, die Prins John steunde.

Een paar van de verhalen uit de serie waren gebaseerd op de orginele legendes, maar veel verhalen waren bedacht door de schrijvers, waarvan de belangrijkste Ralph Smart was, die we ook als schrijver voor vele andere ITV series tegenkomen. ITV is de Engelse commerciŽle TV-zender die in 1955 van start ging, toen in Nederland commercie nog een vies woord was. In feite bestaat ITV uit verschillende stations, zoals Associated Rediffusion, ATV, ABC TV, Granada TV, enz., die in verschillende delen van Engeland te ontvangen zijn. THE ADVENTURES OF ROBIN HOOD werd vanaf 1955 geproduceerd en in Amerika uitgezonden van 26-september-1955 tot 22-september-1958. In Engeland werd de serie uitgezonden via ABC TV, die op 18-februari-1956 van start ging. De tune van de TV-serie, gezongen en geschreven door Dick James, was al in januari van dat jaar een hit in Engeland.

In het eerste seizoen van 39 afleveringen, maken we kennis met diverse figuren uit de legende, zoals Friar Tuck, Maid Marian, Alan-A-Dale en John Little, die door zijn enorme lengte de bijnaam Little John kreeg. De altijd met een stok gewapende Little John, gespeeld door Archie Duncan, werd de belangrijkste onder Robin's mannen.
In een van de afleveringen dreigden een paar kinderen vermorzeld te worden door een op hol geslagen paard. Archie Duncan wist het paard tegen te houden, maar brak daarbij z'n been. Het leverde hem de "Queen's Medal for Bravery" op, maar hij moest 10 afleveringen vervangen worden door Rufus Cruikshank.

Een ander bendelid was een monnik: Friar Tuck. Volgens de overlevering haatte Robin de Kerk. Hij was zeker niet ongelovig, maar hij zag dat de Kerk, via bisschoppen en de aartsbisschop, net zo hard het volk onderdrukte als de Normandische adel. Zoals we later zullen zien, vertelt de legende dat een abdis Robin's dood veroorzaakte. In Friar Tuck, gespeeld door Alexander Gauge, vond Robin echter een medestander.

Een bekend bendelid was ook Will Scarthlock, ook wel Will Scarlett genoemd. In de TV-serie is hij een rondtrekkende minstreel, die pas in aflevering 26 opduikt via acteur Ronald Howard (niet te verwarren met de Amerikaanse Ron Howard). Een grappig gegeven is dat Ronald Howard in de TV-serie RICHARD THE LIONHEART (die niet op de Nederlandse TV te zien is geweest, maar wŤl in BelgiŽ) in ťťn aflevering de rol heeft van Robin Hood. Will Scarlett speelt pas een uitgebreidere rol tijdens het laatste seizoen van THE ADVENTURES OF ROBIN HOOD, dan gespeeld door Paul Eddington, in ons land vooral bekend van series als THE GOOD LIFE en YES, (PRIME) MINISTER.

Richard The Lionheart was volgens de serie een nobel mens, maar niettemin verliet hij z'n land om aan de kruistochten deel te nemen. Van zijn afwezigheid in Engeland werd misbruik gemaakt door zijn jongste broer Prince John, in de TV-serie onder andere gespeeld door Donald Pleasance. Het was een gevaarlijke tijd, ůůk in Europa en het is dan ook niet verwonderlijk dat er geruchten de ronde deden dat Richard dood was, een gerucht dat John zelf

Als Richard voorgoed uit Palestina terugkeert wordt hij gevangen genomen door Leopold van Oostenrijk en weer vrijgelaten, nadat een losprijs voor hem was betaald. Dit gegeven werd ook gebruikt in de TV-serie, waarbij onze held Robin Hood zorgt dat het losgeld er komt. Toen Richard weer terug in Engeland was, trok John zich terug. John's handlanger, koning Philip van Frankrijk, wordt door Richard verslagen. Maar in 1199 komt Richard tijdens een veldslag om het leven en wordt John koning.
Maar er was nog een andere kandidaat voor de troon, namelijk de neef van Richard: Arthur. King John nam hem gevangen en vermoordde hem.

In de TV-serie komt prins Arthur ook regelmatig voor, maar liep het beter met hem af door ingrijpen van Robin. Drie acteurs speelden deze rol: Jonathan Bailey, Richard O'Sullivan (inderdaad, die van MAN ABOUT THE HOUSE en DICK TURPIN) en Peter Asher. Peter Asher is bekend als de helft van het duo "Peter & Gordon", dat in de 60er jaren diverse hits had. Paul McCartney van The Beatles had vele van die hits geschreven, wat niet verwonderlijk was, omdat hij een verhouding had met Peter's zus: Jane Asher. In de aflevering: "Children of the Greenwood" spelen Peter en Jane  de rol van Oswald en Alice. Jane is nog steeds actrice.

Robin Hood werd gespeeld door Richard Greene. Hij was een Engels acteur die naar Amerika was gehaald door regisseur Daryl Zanuck en in diverse films speelde alvorens terug te keren naar Engeland. Het bekendst werd Richard door de TV-serie, die in 1961 uitmondde in de bioscoopfilm "Sword of Sherwood Forest". Deze film, die de KRO nog in 1987 uitzond, had geen succes. Dat kwam waarschijnlijk omdat behalve Richard Greene, niemand uit de TV-serie meedeed. Na deze film was Richard Greene nauwelijks nog in de bioscoop of op TV te zien. Hij trok zich terug op een landgoed in Ierland en hield zich bezig met het fokken van paarden. Richard Greene overleed bijna 67 jaar oud in 1985.