Twee
Up TV-series Een Twee Drie

 

Een van de bekendste Robin Hood verhalen is de boogschutter wedstrijd, die door de Sheriff van Nottingham werd gehouden met het doel om Robin Hood, die zeker aan de wedstrijd zou meedoen n winnen, te vangen. De inzet van de wedstrijd was een zilveren pijl:

"A ryghte good arowe he shall have
 The shaft of silver whyte,
 The heade and feders of riche rede golde
 In England is none like"

uit "The Lytell Geste of Robyn Hode and his Meiny".

Deze wedstrijd was ook het onderwerp in de eerste aflevering van een Amerikaanse Robin Hood-serie, die in 1975 startte op het Amerikaanse TV-station ABC. WHEN THINGS WERE ROTTEN noemde Mel Brooks zijn serie, die door Veronica naar Nederland werd gehaald.

Mel Brooks, die in werkelijkheid Melvin Kaminsky heet, schreef 10 jaar lang grappen voor de TV-shows van Sid Ceasar, waarvoor hij samen met de andere schrijvers van de show, waaronde Carl Reiner, in 1967 een EMMY-award ontving. Mel Brooks maakte daarna comedy-platen met Dick Cavett en Carl Reiner en bedacht de TV-serie GET SMART. Later hield hij zich intensief met bioscoopfilms bezig, zoals "The History of the World" en de science-fiction comedy: "Space Balls". In 1993 maakte hij een persiflage op de 2 jaar daarvoor uitgekomen film: "Robin Hood: Prince of Thieves". Mel noemde zijn film: "Robin Hood: Men in Tights".

Mel's TV-serie GET SMART, een persiflage op de James Bond films, had veel succes. Dick Gautier speelde daarin 3 jaar lang de rol van Hymie de Robot. In Mel's nieuwe sitcom WHEN THINGS WERE ROTTEN kreeg hij de rol van Robin Hood. Deze Robin was een nitwit, die het alleen tegen de sheriff (Henry Polic II) en Prince John kon opnemen omdat dat nog grotere nitwits waren. Prince John werd gespeeld door Ron Rifkin, die Mark Hartley in THE WINDS OF WAR speelde en Dr. Lantry in FALCON CREST. Bernie Kopell, de grote vijand van Maxwell Smart, maar die wij beter kennen als dokter Adam Bricker in THE LOVE BOAT, speelde Alan-A-Dale. Friar Tuck werd gespeeld door Dick van Patten, ook geen onbekende in TV-serieland.

De enige vrouw in het gezelschap van beide genoemde Robin Hood-series was Maid Marian. In WHEN THINGS WERE ROTTEN was zij niet veel wijzer dan derest maar was uiterst sexy en werd gespeeld door Misty Rowe. In THE ADVENTURES OF ROBIN HOOD zorgde Maid Marian's aanwezigheid soms voor problemen, maar betekende ook wel eens zijn redding. Eerst werd Maid Marian gespeeld door Berandette O'Farrell, maar halverwege de serie werd haar rol overgenomen door Patricia Driscoll.

Een andere comedy over Robin Hood komt uit Engeland en stelt nu juist Maid Marian in het middelpunt. In deze serie is Robin Hood ook een flapdrol, maar Maid Marian is daarentegen de slimste van het stel. MAID MARIAN AND HER MERRY MEN werd speciaal voor kinderen geschreven door Tony Robinson, de man die we kennen als de sidekick van Baldrick, de bediende van BLACKADDER. In MAID MARIAN AND HER MERRY MAN speelt Tony zelf de gemene sheriff van Nottingham. Vooral het decor en de kleding zijn bizonder: geen kastelen en mooie pakken, maar iedereen ziet er smerig en slordig uit. En prins John is niet alleen een boef, maar ziet er ook zo uit. 
Er zitten leuke vondsten in, zoals hoe Robin Hood aan z'n groene pak kwam en hoe het biljartspel Snooker ontstond. Robin Hood, gespeeld door Wayne Morris, is kleermaker en een simpel watje. Maid Marian bedenkt de plannen en treed op als redder in nood. Naast Robin, Marian, de sheriff en Prince John ontbreken de traditionele figuren. Drie van Maid Marian's "merry men" zijn Barrington, Rabies en Little ... Ron.

De rol van Marian in de legende is niet zo heroisch. Lady Marian Fitzwalter is de dochter van Graaf Robert Fitzwalter of Arlingford Castle. Zij zal de vrouw worden van Robert Fitzooth of Locksley, Graaf van Huntingdon. Ondertussen heeft Prins John besloten dat Robert vogelvrij wordt verklaard. Tegelijkertijd wil John een van zijn handlangers laten trouwen met Lady Marian, waarmee hij zowel Huntingdon als Arlingford onder zijn macht wil krijgen en daarmee twee loyale supporters van Koning Richard kwijt is. 
Die handlanger is Sir Guy of Gisborne die Robert of Huntingdon tijdens de huwelijksplechtigheid het bericht van John overbrengt dat hij vogelvrij is verklaard. De abt en de monniken van Fountains Abbey vluchten en er ontstaat een gevecht. Graaf Robert brengt zijn dochter ongetrouwd terug naar Arlingford. Robin vlucht het bos in, waarmee zijn avonturen beginnen.
Tijdens een van zijn schermutselingen met Sir Guy, onthooft hij hem, maar wordt zelf gevangen gezet. Little John en Much de molenaar's zoon weten hem te bevrijden.
Als Koning Richard terugkeert in Engeland schenkt deze hem vergeving en krijgt hij zijn graafschap terug. Hij trouwt met Marian, waarbij de bruid werd weggegeven door King Richard zelf.

Hoewel Robin Hood in de tijd van King Richard "The Lionheart" en Prince John wordt geplaatst, leefde hij in werkelijkheid waarschijnlijk pas ca. 100 jaar later, rond 1300, toen Edward de Eerste koning van Engeland was. Het is ook mogelijk dat de diverse verhalen die aan Robin Hood toegeschreven worden, gebeurtenissen zijn van verschillende vogelvrij verklaarden, die over een groot aantal jaren vochten tegen de tirannie van de Normandische overheersing van Engeland. Daarbij is het zeker niet uit te sluiten, dat veel verhalen geromantiseerd, overdreven en zelfs verzonnen zijn.

Er wordt voor het eerst over Robin Hood gesproken in "The visions of Piers Plowman", een boek uit 1377. Een dronken kapelaan zegt daarin dat hij "rymes of Robyn Hode and Randle Erle of Chester" kent. Verder wordt daar niet op in gegaan, dus de schrijver ging er blijkbaar van uit, dat de lezers deze "rymes" ook kenden.
Uitgebreider komt Robin Hood pas in de 15e eeuw ter sprake in een ballade waarvan de maker onbekend is. Deze "Lytell Geste of Robyn Hode and his Meiny" schijnt volgens onderzoekers te zijn samengesteld uit 4 veel oudere ballades. Vanuit deze Lytell Geste begint de tijdreis van Robin Hood and his Merry Men via talloze boeken, vele films en TV-series. In The Lytell Geste is een fragment waarin Robin Hood kroonprins Edward ontmoet, die hem gratie verleend. Waarschijnlijk is dat de latere koning Edward II geweest.
Koning van Engeland was toen dus Edward I. Vr Edward I was Henry III koning en Henry III werd koning na King John, die in de populaire verhalen van Robin Hood zijn grote vijand is.
Het is bijna zeker dat er een Robin Hood heeft bestaan, maar er zijn diverse kandidaten die daarvoor in aanmerking komen. Volgens de historicus Walker heeft er een Robert Hood bestaan, die uit Wakefield kwam en in dienst was van een graaf van Lancaster, bij wie hij boogschutter was. Toen de graaf opstond tegen koning Edward II werd hij verslagen en iedereen in zijn dienst werd vogelvrij verklaard, zo ook Robert Hood.
Jaren later blijkt uit de documenten van Koning Edward II dat hij een boogschutter in dienst had met de naam Robin Hood.