Vijf
Up TV-series Naam index Een Twee Drie Vier Vijf Zes

 

NOG VEEL MEER KINDEREN

Deze categorie is nogal een Amerikaanse aangelegenheid geworden. Opvallend is dat je over bijvoorbeeld Duitse TV-series nauwelijks informatie via internet kan krijgen. Het zijn voornamelijk Amerikaanse en Engelse TV-series die je op internet vindt. In Amerika leveren veel TV-series pas geld op als ze verkocht zijn of herhaald worden door de vele commerciële stations die Amerika rijk is: zolang TV-series succes hebben worden ze daaar dus uitgezonden. TV-series als BEWITCHED en I LOVE LUCY zijn daar nog steeds te zien. In Europa konden TV-series nooit zo'n impact krijgen als in Amerika, omdat ze hier niet verhandelbaar waren en minder herhaald werden - en nog stééds worden hier TV-programma's gemaakt zonder een handelsvisie, wat gezien de Nederlandse historie toch wel vreemd is. Daardoor zijn vele Nederlandse TV-series ook gewoon gewist: dat er van KUNT U ONS DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER de laatste 6 afleveringen bewaard zijn gebleven is dan ook toeval en géén wijsheid. De KRO had ook geluk met CITROENTJE MET SUIKER waarvan 4 intacte afleveringen in het NOB-archief zijn teruggevonden, derest was gewist.
Misschien dat de situatie zal veranderen nu er steeds meer commerciële TV-stations gaan komen.

ISBN 90 6010 970 8 Amerikanen zijn het beste in documentatie, zodat ik veel Europese kinderen tekort zal doen, door hen niet te noemen. Vooral Nederlanders lijken een soort minachting te hebben voor hun eigen (TV-)historie. Zelfs relatief recent materiaal is allang gewist en in de vergetelheid geraakt en hoewel het NAA, het Nederlands Audiovisueel Archief, beweert dat er nog veel materiaal is bewaard, zoals 2 miljoen foto's, is het maar moeilijk om er een paar voor mijn site te vinden. En als je ze in een archief laat liggen en er niets mee doet, kun je ze net zo goed niet hebben. In het in 1999 uitgekomen boekje "Dag lieve kijkbuiskinderen" van Meerten Welleman, uitgegeven bij Strengholt, vond ik diverse foto's, maar echt een mooi naslagwerk met honderden foto's van allerlei TV-series is er in Nederland niet te vinden. Als er in Nederland een boek over TV-series wordt uitgegeven gaat het vaak over Amerikaanse series, waarvan niet alleen veel foto's bestaan, maar ook nog alle afleveringen op lokale stations worden uitgezonden. Maar de Engelse, Franse, Italiaanse en Duitse TV-series ontbreken in die boeken. Het hier genoemde boekje is eigenlijk het eerste boekje dat niet alleen over Nederlandse TV-series gaat, maar ook nog eens over jeugdseries. Het is te hopen dat NAA en Omroepmuseum het hier niet bij zullen laten.

Misschien kunnen we ooit op Internet nog iets vinden over de Duitse jeugdserie HEIDI en de actrice die haar speelde: Katia Poletin. Noch over Katia, noch over de TV-serie is iets te vinden. Het is helemaal vreemd voor een serie waarvan de NCRV-gids in 1979 meldde dat het "behalve in ons land ook elders tot de best bekeken programma's" behoorde !  Zelfs de uitgebreide speelfilm-encyclopedie van Robert Hofmann noemt de serie niet, hoewel er van de serie ook nog 3 speelfilms zijn gemaakt, die de Evangelische Omroep nog in 1986 heeft uitgezonden. In 1991 werd de TV-serie door Kindernet uitgezonden, notabene in een Engelse nagesynchroniseerde versie !!
Persoonlijk vind ik dat een schande en daarom was ik weer aangenaam verrast toen de AVRO onlangs (26-september-1999) een documentaire uitzond over HEIDI, waarin de TV-serie met Katia Poletin werd genoemd en getoond en we haar zelfs konden zien en horen zoals ze nu is.

Judy BowkerIn Engelse TV-series kwamen kinderen al net zo weinig in beeld als bij ons. De jonge godin Judi Bowker, Vicky Gordon uit de serie THE ADVENTURES OF BLACK BEAUTY, was niet zo jong als ze er uit zag. Ze werd geboren in 1954 en was dus 18 jaar oud toen de serie begon. Ze heeft de serie halverwege verlaten om aan een filmcarrière te beginnen. Op de TV was ze nog wel in gastrollen te zien, bijvoorbeeld in een aflevering uit de Roald Dahl-serie TALES OF THE UNEXPECTED.
Haar rol werd overgenomen door de charmante Stacy Dorning. Ze is de dochter van acteur Robert Dorning en actrice Honor Shepherd. Voordat ze de rol van Jenny Gordon in de serie BLACK BEAUTY kreeg, had ze al een rolletje gespeeld in de film "Cromwell". Stacy is, net als haar ouders, actrice geworden. In 1980 zagen we haar in de TV-serie KEEP IT IN THE FAMILY en in 1990 speelde zij in de serie THE NEW ADVENTURES OF BLACK BEAUTY weer de rol als Jenny Gordon, maar nu zelf moeder van ... Vicky Gordon, gespeeld door Amber McWilliams. Ook vader Dr. James Gordon werd in beide series gespeeld door William Lucas.

Elk jaar wordt de film "Willy Wonka & the Chocolate Factory" uit 1971  wel op TV uitgezonden en ik blijf het een leuke film vinden. Het liedje "The Candy Man" uit deze film is wereldwijd bekend geworden in de uitvoering van Sammy Davis Jr.
De hebberige Veruca Salt ("she's a bad egg") wordt daarin gespeeld door de toen 13-jarige Julie Dawn Cole. Zowel haar acteren als haar zang beloofde veel voor de toekomst. Vijf jaar later speelde ze in de verpleegsters-serie ANGELS de rol van Jo Longhurst. Ze heeft een aantrekkelijk uiterlijk en speelt goed, toch is haar filmografie niet echt indrukwekkend. Maar we mogen natuurlijk niet vergeten dat vele acteurs en actrices (vooral in Engeland) voor het theater hebben gekozen in plaats van het grote en kleine scherm. Helaas is het theater wat zwak vertegenwoordigd op internet
"Willy Wonka"-reünies vonden plaats in 1998 en 1999. Bezoek de website waar deze gebeurtenissen worden besproken. Het is de beste site over deze film die ik heb kunnen vinden. Jason M. Rieck, eigenaar van de site, zegt over Julie Dawn Cole: "... she is one of the nicest ladies you'll ever meet!!". Over de andere kinderen in de film kun je ook het een en ander vinden.

Dennis Waterman is ook een Engelse acteur die jong begonnen is. Hij was 12 jaar toen hij begon en 14 jaar toen hij in de TV-serie WILLIAM speelde. Daarna volgden vele films en series. In Nederland zagen we hem in de jeugdserie THE BARNSTORMERS. Voor de serie MINDER uit 1979 zong hij ook de tune, maar die serie kwam niet naar Nederland. Wel konden we hem zien in de TV-series THE LIFE AND LOVES OF A SHE-DEVIL, ON THE UP, STAY LUCKY en THE SWEENEY.

Ook uit Engeland komt actrice Francesca Annis, bekend van series als EDWARD THE SEVENTH en LILLIE (waarin ze dezelfde rol speelde, namelijk die van Lillie Langtry) en PARTNERS IN CRIME (van Agatha Christie). Al deze series zijn in de jaren 80 gemaakt, maar de op 14-mei-1944 geboren actrice (die eigenlijk danseres wilde worden) speelde al in 1958 in haar eerste film: "The Cat Gang". Ze was toen dus 14 jaar oud. In 1963 speelde ze in de speltakelfilm "Cleopatra" en pas in 1965 was ze te zien op televisie als gast in 2 afleveringen van DANGER MAN. Een echte rol kreeg ze in de Dickens-serie GREAT EXPECTATIONS uit 1967, waarin ze Estelle speelde. Hoewel we in Nederland twee versies van dit verhaal als TV-serie hebben gezien, was deze versie daar niet bij. Francesca Annis is nog steeds een geliefd actrice, die in 1999 in de miniserie WIVES AND DAUGHTERS speelde.

Het jaar 2000 is de NCRV begonnen met een leuke serie: 3RD ROCK FROM THE SUN, die toen al een jaar lang op KetNet (België 2) draaide. Een van de vier hoofdrollen is voor Joseph Gordon-Levitt, een acteur die op z'n 6e jaar begon in de TV-film "Stranger on my land" uit 1988. Andere TV-films volgden en natuurlijk ook verschillende gastrollen in TV-series, zoals ROSEANNE, waar hij regelmatig in terugkeerde. Een vaste rol had hij in THE POWERS THAT BE, een aardige politieke sitcom. Ondanks zijn succes, vooral als Tommy Solomon in 3RD ROCK FROM THE SUN, blijft hij met twee benen op de grond staan: "The whole concept of celebrity pisses me off. While I'm not a celebrity, it's such a weird concept that society has cooked up for us. Astronauts and teachers are much more amazing than actors."

Shay en Joseph

Vriendinnetje van Tommy Solomon is in een groot aantal afleveringen (1996-1998) de bazige August Leffler, gespeeld door kindster Shay Astar. Ze begon, 9 jaar oud, in 1991 in de film "Samantha" en kreeg in 1994 een vaste rol in de Amerikaanse TV-serie THE GOOD LIFE. Ze had diverse gastrollen in series als CHINA BEACH, QUANTUM LEAP, STAR TREK: THE NEXT GENERATION en BOY MEETS WORLD. Ook zij lijkt niet meer te stuiten. En internetsite over haar vindt u op cats.simplenet.com.

Vele namen zijn in deze vier hoofdstukken voorbij gekomen. 
Ik heb nog niet Morgan Brittany genoemd, de actrice die we vooral kennen door haar rol van Katherine Wentworth in DALLAS, maar die ook als kindactrice is begonnen. Haar filmdebuut was in 1962 - ze was toen 11 jaar oud - in de bioscoopfilm "Gypsy", naast Nathalie Wood. Ze had toen al gastrolletjes gehad in diverse TV-series, zoals THE TWILIGHT ZONE en THE ANDY GRIFFITH SHOW.
Robert Blake speelde in de serie BARETTA. Onder zijn echte naam Mickey Gubitosi speelde hij al op z'n 5e jaar in de filmpjes van "Our Gang". Het was toen 1939. In 1943 veranderde hij z'n naam in Bobby Blake en speelde in vele films. Zoals zovele kindsterren in Amerika ging het ook fout met hem in zijn tienerjaren. Na van meerdere scholen te zijn gestuurd en experimenten met drugs, ging hij de militaire dienst in. Daarna zocht hij als Bobby Blake werk als stuntman in films. Gastrollen kreeg hij in meerdere series, maar werd pas echt bekend door de serie BARETTA, waarvoor hij in 1975 een EMMY kreeg. Zijn vrouw Sondra, waarvan hij inmiddels gescheiden is, had een paar keer een gastrol in deze serie.

Ook Jay North moeten we niet vergeten, die in 146 afleveringen de hoofdrol had in DENNIS THE MENACE, een serie die begon als cartoon in 1951, het geboortejaar van Jay North, een TV-serie werd in 1959 en later nog werd vervolgd met twee tekenfilmseries en een speelfilm. Jay North deed later nog wat stemmen in tekenfilms. 

Ik wil dit hoofdstuk nu besluiten met nog een paar merkwaardige kinderen.
MEARTH, bijvoorbeeld, een vrij grote baby, want hij was het kind van MORK AND MINDY. Natuurlijk niet gespeeld door een echt kind, want op Mork verloopt de groei een beetje anders dan bij ons - de toen 56-jarige Jonathan Winters nam de rol op zich.
Om een volwassene te zien gedragen als kind is altijd leuk. Ook in de serie ARE YOU BEING SERVED? is dat gebruikt in de aflevering waarin Mrs. Slocombe haar geheugen verliest en denkt dat ze een 5-jarig meisje is. 
De sketch uit ALAS, SMITH AND JONES, waarbij Mel Smith en Griff Rhys-Jones een zakendiner hebben in kinderstoeltjes en eten als baby's is vooral leuk doordat wat je ziet en wat je hoort, een zakelijk gesprek, niet met elkaar in overeenstemming is.

Het laatste hoofdstuk had ik net zo goed onder de categorie "muziek" kunnen plaatsen. Het gaat niet over een programma, dat valt onder het soort TV-series waarover ik het op deze site heb, maar het was wel een podium voor presterende kinderen, waarvan een aantal ook verder zijn gegaan in de showbusiness en in TV-series te zien waren: THE MICKEY MOUSE CLUB.