Vier
Up TV-series Naam index Een Twee Drie Vier Vijf Zes

 

NOG MEER KINDEREN

Ook Susan Dey, die Laurie Partridge speelde in THE PARTRIDGE FAMILY, was al 18 jaar toen ze begon en dat was voor zover ik heb kunnen nagaan in deze TV-serie. Toen ik vroeger naar de serie keek, kwam ze bij mij altijd wat deprimerend over. Dat blijkt niet geheel onterecht te zijn, want in de jaren na THE PARTRIDGE FAMILY zat ze behoorlijk met zichzelf in de knoop. Ze heeft anerexia, bulimia en alcoholproblemen gehad, en na haar succes in L.A. LAW schijnt ze ook nu weer in de put te zitten.
Na David Cassidy en Susan Dey kwam de 10-jarige Danny Bonaduce. Hij is de zoon van schrijver Jack Bonaduce die onder meer schreef voor afleveringen van BONANZA en LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE. Jack produceerde ook een TV-serie, namelijk: CALIFORNIA FEVER, dat het in 1979 maar 3 maanden volhield op CBS.
Zoon Danny begon in 1969 als gastacteur in een paar afleveringen van BEWITCHED, voordat hij in 1970 te zien was in THE PARTRIDGE FAMILY. Na deze serie werd het wat stil rond Danny, maar in 1989 werd hij DJ bij een radiostation in Philadelphia en andere plaatsen volgden. Een talkshow op TV volgde in 1995, maar dat is slechts van korte duur. In Nederland zien we hem regelmatig in een reclame-uitzending over "Mega-memory" op de reclame TV-zender WIS ("What's In Store"). Het is in de vorm van een talkshow. Het wordt vaak herhaald, dus als u deze half-uur reclame voorbij ziet komen ("We love you, Danny", roept het publiek hem toe!), weet u dat de gastheer de Danny is die Danny Partridge was in THE PARTRIDGE FAMILY. De laatste jaren is Danny regelmatig als gast op de Amerikaanse TV te zien.

De familie Partridge bestond uit vijf kinderen. De jongste twee waren Christopher en Tracy. Toen de serie begon werd Christopher gespeeld door Jeremy Gelbwaks, maar al na een jaar werd zijn rol overgenomen door Brian Forster, omdat Jeremy's vader regeringsambtenaar was en naar Washington verhuisde. Jeremy werkt tegenwoordig in de computerindustrie.
Brian Forster was geen onbekende inTV-land en was als gast te zien in series als THE BRADY BUNCH en FAMILY AFFAIR, en had 17 tv-commercials gemaakt voordat hij de Partridge familie kwam versterken. Deze kleinzoon van Alan Napier (de butler in de tv-serie BATMAN) nam Jeremy's rol over als drummer Chris Partridge. Toch is Brian geen acteur geworden. Volgens een artikel in People Magazine uit 1993 is hij autocoureur en instructeur geworden.
Ook de jongste Partridge is geen actrice geworden. Suzanne Crough heeft na haar avontuur met THE PARTRIDGE FAMILY wel nog een rol gespeeld in MULLIGAN'S STEW, een serie dat het in 1977 slechts 2 maanden volhield. Volgens de laatste gegevens is Suzanne Crough manager van een schoenenzaak in Nevada.

In het laatste seizoen van de TV-serie komt de zoon van de buurman de band versterken. De rol van Ricky Stevens werd gespeeld door Ricky Segall. Ook hij is geen beroeps geworden. In 1980 was hij wel nog in een TV-film te zien, maar volgens de "Former Childstar"-internetsite is Ricky nu dominee en was in die hoedanigheid te zien in de talkshow van Danny Bonaduce.

Het aantal kinderen in TV-series is groot. Niet genoemd zijn bijvoorbeeld:

Kim Richards, die we in NANNY AND THE PROFESSOR als de 5-jarige Prudence Everett zagen en die speelde in de serie HELLO LARRY, die niet in Nederland te zien is geweest, maar waarvan wèl crossover afleveringen waren te zien in DIFF'RENT STROKES. Kim Richards speelde in HELLO LARRY Ruthie, het dochtertje van de gescheiden Larry Adler (McLean Stevenson). Larry's ex-vrouw kwam ook nog wel eens langs, gespeeld door ... Shelley Fabares.

De Engelse Jack Wild, bekend uit de musical "Oliver", waarin hij "The Artfull Dodger" speelde, en de Amerikaanse TV-serie H.R. PUFNSTUF, heeft een eigen internetsite, met foto's en teksten. De Out-of-the-Night website waarvan de foto links is afgehaald was erg mooi, maar de site is nu een fanpage van Guy Williams geworden. Jack Wild speelde in 1991 de rol van 'Mutch the Miller's son' in de film "Robin Hood: Prince of Thieves".

Wat er echter met de Engelse John Pike (Bart in de TV-serie IVANHOE) is gebeurd, heb ik niet kunnen ontdekken.

Tommy Rettig, het bekendste baasje uit de TV-serie LASSIE, heeft niet veel meer gedaan naderhand. Als volwassen man heeft hij financiële problemen gekend en onderging een veroordeling voor drugs. Hij is op 54-jarige leeftijd overleden in 1996.

Billy Mumy (spreek uit als Moemie), was Will Robinson in LOST IN SPACE, de serie die we in Nederland pas in de jaren 80 hebben kunnen zien dankzij SKY-schannel. Billy is de muziek ingegaan, maar kwam als acteur weer terug als Lennier in de serie BABYLON 5.

De kinderen uit THE COSBY SHOW hebben het ook allemaal goed gedaan. Vooral de twee jongste waren razend populair. Rudy werd gespeeld door Keshia Knight-Pulliam en was 5 jaar oud toen ze aan de serie begon. Maar het was niet haar eerste TV-serie, want al vanaf 1982 (3 jaar oud !) was ze te zien in SESAME STREET. Daarna heeft ze in een aantal TV-films gespeeld, zoals de ook in Nederland uitgezonden "The Little Matchgirl" uit 1987. Na 1990 hebben we niet veel meer van haar gehoord en gezien, omdat ze op de universiteit sociologie studeerde. In 2001 deed ze mee aan een speciale "Weakest Link" aflevering, de bekende quiz met Ann Robinson, samen met andere Kindsterren van voorheen.

Toen Keshia ouder werd in de serie, werd de stiefdochter van Denise in de serie gebracht. De rol van deze Olivia Kendall had Raven-Symone, toen een dreumes van 4 jaar oud. Het was haar eerste serie, maar toen de serie stopte in 1992 had ze al zoveel succes dat ze prompt in de TV-serie HANGIN' WITH MR. COOPER terechtkwam, waar ze van 1993 tot 1997 een vaste rol in had. Behalve actrice is ze ook zangeres, hiernaast de hoes van een van haar platen. Op haar officiële site is meer over haar te lezen.

THE FRESH PRINCE OF BEL AIR is een zeer populaire serie rond Will Smith, die eerst als Rap artiest bekend was en samen met Jazzy Jeff een aantal hits heeft gehad. Deze serie hoort daarom eigenlijk thuis in het hoofdstuk met als thema "Muziek". Maar er is een reden om deze serie hier te plaatsen en die reden is Alfonso Ribeiro. En als die naam je niets zegt, dan betekent de naam Carlton Banks misschien meer. We kennen hem in de Fresh Prince als het rijkeluiszoontje, als contrast met de rol van Will Smith, zijn neef die in een volksbuurt is opgegroeid en bij de Banks familie gaat inwonen. 

In Amerika had Alfonso inmiddels al een hele carrière achter de rug als danser. In de TV-serie danst hij dan ook regelmatig en valt vooral op door zijn enorme enthousiasme bij het dansen. Het "over-acting" bij het dansen werkt bovendien op de lachspieren. Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden waarin Alfonso als Carlton Banks danst. Maar er zijn ook filmpjes te vinden van zijn eerdere carière als danser. Die carrière begon toen Alfonso 8 jaar oud was en hij acteerde in de TV-serie OYE WILLIE.  Ik heb over die serie nauwelijks iets kunnen vinden in de vele boeken die ik over TV-series heb. Die serie draaide dan ook maar één seizoen in 1980.  Waarschijnlijk door zijn hoofdrol in The Tap Dance Kid, een broadway musical uit 1983-1984 waarin hij toevallig ook Willie heette, werd hij opgemerkt door Michael Jackson. En dat leverde hem een rol op in een Pepsi Cola reclame uit 1984. 

Hij danst daar als een kopie van Michael Jackson, totdat hij bij een "moonwalk" (backslide) tegen iemand opbotst, als hij zich omdraait kijkt hij de echte Michael Jackson recht in de ogen (zie foto). Even ging het gerucht dat Alfonso tijdens de opnames voor de commercial zou zijn overleden tijdens een zogenaamde "headspin", een onderdeel van Breakdance waarbij je op je hoofd ronddraait. Dit is levensgevaarlijk, want je kunt je nek breken. Dit schijnt een van de kinderen van de Pepsi reclame overkomen te zijn, maar het was niet Alfonso.
In een van de afleveringen van THE FRESH PRINCE doet Alfonso als Carlton Banks eindelijk weer eens zijn Michael Jackson immitatie. In diezelfde aflevering is hij zelfs als tapdanser te zien. Bekijk dit fragment eens op YouTube.

Er zijn op YouTube trouwens veel fragmenten te bekijken uit vele tv-series en het is fijn dat we niet meer alleen van de televisie afhankelijk zijn om deze belangrijke momenten in de televisie-geschiedenis te kunnen meemaken. We vinden op YouTube bijvoorbeeld een commercial waarin Alfonso zijn boek Alfonso's Breakin'and Poppin' aankondigt. Het is uiteraard een dans-boek, waarin wordt geleerd hoe je moet breakdancen en ook een aantal hiphopvormen, zoals Poppin'. Ik heb de link naar YouTube meegegeven, omdat het echt de moeite waard is om deze commercial te bekijken. 
Alfonso heeft het dus niet slecht gedaan, want behalve dansen heeft hij ook een aantal platen gemaakt en natuurlijk geacteerd. Voordat hij als Carlton Banks in THE FRESH PRINCE OF BEL AIR was te zien, had hij al diverse rollen in TV-series als SILVER SPOONS en het ons bekendere MAGNUM P.I. (in 3 afl.) en A DIFFERENT WORLD (1 afl.).
 
En nu we het toch hebben over THE FRESH PRINCE OF BEL AIR mag ik kleine Tatyana Ali natuurlijk niet vergeten. Zij speelde in de serie Ashley Banks. Tatyana is inmiddels uitgegroeid tot een zangeres die diverse CD's op haar naam heeft staan. Ook op YouTube is ze veelvuldig te vinden, zowel als Ashley Banks als onder haar echte naam in muziek videoclips, zoals Day Dreaming en Every Time.
Maar er is ook een clipje van toen ze heel klein was en te gast was bij SESAME STREET op YouTube te vinden. Ik vond de clip bij toeval toen ik zocht naar de Fairlight muziek computer, die begin 80er jaren erg populair was en waar ik zelf ook jarenlang mee heb mogen werken. In een fragment uit Sesame Street legt Herbie Hancock uit wat hij met de Fairlight kan doen. Kleine Tatyana mag haar stem laten sampelen. Erg leuk om te zien. 

Ook de kinderen uit FULL HOUSE zijn welbekend en allemaal nog in de running - de een wat meer dan de andere. Vooral de Olsen-tweeling uit FULL HOUSE zijn enorm beroemd. Uit de Televizier van 23-oktober-1993: Toen Jarnie (Olsen, de moeder) haar tweeling meenam naar een baby-auditie had ze geen idee waar ze aan begon: "na het eerste seizoen hebben we ze bijna uit de serie teruggetrokken," zegt vader Dave Olsen. "Maar Mary-Kate en Ashley vonden het filmen erg leuk en toen hebben we afgesproken dat zolang dat zo is, we ze laten spelen". Vader en moeder Olsen hebben grote moeite gedaan om elke gedachte aan financieel misbruik van hun kinderen uit te bannen. Hun geld is ondergebracht in diverse stichtingen.
Het gaat redelijk goed met Mary-Kate en Ashley. Ze zijn nog steeds te zien in diverse TV-series en films, meestal met z'n tweeën. Op YouTube zijn ze bijna in elke fase van hun leven te vinden. Een bizondere video van dit tweetal is een muziek video getiteld That Funky Musicology.

Nog voordat er sprake was van de Olsen-tweeling speelde de 5-jarige Stephanie de centrale rol in de serie. Dat was niet geheel vreemd, want de serie FULL HOUSE is min of meer gemaakt rond Jodie Sweetin, die de rol van Stephanie speelde. De bedenkers en producers van de serie hadden de toen 4-jarige Jodie gezien toen ze een gastrol speelde THE HOGAN FAMILY. Ze waren toen bezig met een formule voor FULL HOUSE en bedachten Stephanie rond Jodie, die dus geen auditie voor de rol hoefde te doen. Ze speelde 8 jaar in de serie. Ze heeft veel fans, die haar graag op de buis zien, maar het heeft haar er niet van verhinderd op de Los Alamos High School af te maken (17 jaar oud !). Ze heeft ondertussen ook nog in diverse series gastrollen gehad en deed een paar reclamefilmpjes. Ze zit nu op de Chapman universiteit in Californië.

Uit: GOOSEBUMPS

Ook Nikki Cox is nog steeds in de running en ik mag graag naar haar kijken in UNHAPPILY EVER AFTER. De vamp van deze serie is verloofd met het konijn Mister Floppy, nou ja, met z'n stem dan (Bob Goldthwaite). Een jongere uitvoering van Nikki zien we ook nog wel eens in GOOSEBUMPS (Kippenvel) op RTL-4. Een nog jongere Nikki, 4 jaar oud, kun je zien in de film "Mac and Me". 
Het was haar dansen dat haar zover had gebracht en dat haar nog verder zou brengen, zoals: in Michael Jackson's "Moonwalker;" een toernee van het Los Angeles Music Center Ballet; The Joffrey Ballet; Paula Abdul's video "Forever Your Girl;" "The MTV Awards" en "The Arsenio Hall Show." Meer informatie over deze nog steeds bekende kindactrice vind je op één van de sites die Nikki Cox als onderwerp heeft.

Een actrice die ook niet uit een familie van acteurs schijnt te komen maar het toch goed heeft gedaan is Erin Moran. Ze was 8 jaar oud toen ze begon als Jenny Jones, het weeskind uit DAKTARI. Dat duurde een jaar, waarna ze in een paar films optrad. Haar volgende TV-serie bestond maar 4 maanden: THE DON RICKLES SHOW. Don Rickles is een bekende komiek en de uitvinder van de zogenaamde "insult"-humor. Hoewel hij in vele series heeft gespeeld en vooral in variety-shows, kennen we hem in Nederland hoofdzakelijk als gast in diverse TV-series. Het jaar daarop zat er nog een TV-film in voor Erin, maar daarna dan toch de serie waarmee ze bekendheid verwierf: HAPPY DAYS. De introductie van Chachi, het neefje van Fonzie en gespeeld door Scott Baio, betekende voor Erin een vriendschap dat uitdraaide in een relatie in de spin-off serie JOANNIE LOVES CHACHI. Daarna bleef het lang stil rond Erin, maar in 1990 speelde ze zichzelf in de film "Dear God".

Jodie Foster is nog steeds een befaamd actrice. De TV-serie PAPER MOON zullen niet veel mensen herinneren. Het was de serie waarin Jodie in Nederland te zien was als Addie, de dochter van Bijbel-verkoper Moses Pray (Christopher Connelly). Maar toen was ze al ervaren, ondanks haar jonge leeftijd. Jodie's eerste rol was in de TV-film "Menace on the mountain" uit 1970. Ze was toen 8 jaar oud. In 1973 kreeg ze een vaste rol in de serie BOB & CAROL & TED & ALICE als Elizabeth, de dochter van Ted en Alice Henderson. Het jaar daarop kreeg ze de rol in PAPER MOON. Ze is nog steeds een geliefd actrice, maar behalve dat ook producer en regisseuse.

Nog een successtory: Helen Hunt. Ze begon als 9-jarige in de film "Pioneer Woman". Het jaar erop speelde ze dochter Jill in de TV-serie AMY PRENTISS, een detectiveserie. Film op film volgde en ze was 12 jaar oud toen ze in de TV-serie SWISS FAMILY ROBINSON te zien was. Een aantal films later speelde ze twee jaar lang in ST. ELSEWHERE, maar toen was ze al 21 jaar. Haar grote succes, wat TV-series betreft, was en is nog steeds MAD ABOUT YOU. Samen met Paul Reiser heeft ze daarin de hoofdrol, waarvoor de producers in 1999 maar liefst 1 miljoen dollar per aflevering over hadden (voor beiden). Dat zou men uiteraard niet betalen als dat geld ook niet werd terugverdiend. Hiermee zijn ze de duurste TV-serie acteurs van dit moment, want de serie, die in 1992 begon wordt nog steeds geproduceerd.
Helen Hunt is overigens de dochter van TV-serie-acteur Gordon Hunt, die we kennen uit series als COACH, FRASIER en andere series die niet in Nederland worden getoond. Ook met MAD ABOUT YOU heeft hij te maken, want daarin is hij een van de regisseurs.

Uit ons eigen land komt Hans van Bunschot. Hij speelde in de serie ERIK OF 'T KLEINE INSECTENBOEK, geschreven door Godfried Bomans, die het op z'n 18e schreef. Van dat boek werd een 7-delige TV-serie van gemaakt die uitgezonden werd in 1979-1980. Hij was 13 toen in 1978 werd begonnen met opnames. Er werd maar liefst twee jaar aan die korte serie gewerkt, omdat de kleine hoofdrolspeler van de Nederlandse arbeidsinspectie alleen maar in de vakantie mocht werken. En daarin hadden ze misschien wel gelijk, want in de eigen bewoordingen van Hans (uit de NCRV-gids): "Telkens acht uur lang onder die belachelijke bloedhete lampen, dat is behoorlijk stom en zwaar werk. Vooral als het vier of vijf keer over moet. Dan is het zelfs zuur werk...". Hans zal dan wel geen acteur geworden zijn. Maar misschien heeft het er ook mee te maken dat hij geen erge grote beloning kreeg: "Ik vond het wel een leuke tijd, de mensen waren allemaal erg aardig en ik heb er nog een cassetterecorder aan overgehouden ook ...." Tja !! Nou ja, laten we hopen dat er ook nog een bedrag op een spaarbankrekening is gestort, want anders heeft de arbeidsinspectie alsnog gefaald.