Zes
Up TV-series Naam index Een Twee Drie Vier Vijf Zes

 

THE MICKEY MOUSE CLUB

Mickey 1955 De kinderen die in dit programma meededen werden "mouseketeers" genoemd en droegen op hun hoofd de twee grote zwarte oren die zo kenmerkend zijn voor Mickey Mouse. Er waren drie series van de Mickey Mouse Club, waarvan de eerste van 1955 tot 1959 liep.

De Mickey Mouse Club is echter veel ouder. Volgens een campagneboekje uit 1930 (!) verzorgde de club een hoop activiteiten voor kinderen op zaterdagmiddagen. Grote warenhuizen en theaters werkten samen om de clubbijeenkomsten te sponsoren en traden daarbij als gastheer op. Zulke bijeenkomsten of 'matinees', begonnen gewoonlijk met een Mickey Mouse tekenfilm, dan een introductie van de clubleiders en het zingen van 'America'. Daarna volgde een optreden of wedstrijd op het toneel voor de club. Tenslotte werd de 'Mickey Mouse Club Yell' gebracht en het 'Mickey Mouse Club' lied gezongen. De dag eindigde met nog wat filmpjes. 
In 1955 begon het beroemde TV-programma THE MICKEY MOUSE CLUB.

Mouseketeer van het eerste uur was Paul Petersen, die al gauw werd ontslagen. En ook de broertjes Mickey Rooney Jr. en Tim Rooney hielden het niet lang vol, toen ze problemen veroorzaakten in de verfafdeling van Disney en ook ontslagen werden.

Een van de populairste mouseketeers was de 13-jarige (in 1955) Annette Funicello, voor wie het ook niet stopte bij de Mickey Mouse Club alleen. Ze speelde in diverse films van Walt Disney en was te gast in de TV-serie ZORRO. Ze speelde daarin Anita Cabrillo en kreeg zelfs de kans om in de serie te zingen (een verjaardagsadeautje van Walt Disney). In 1959 speelde ze één seizoen Gina Minelli in THE DANNY THOMAS SHOW. In 1958 kwam de film "Annette" uit, met Annette Funicello in de hoofdrol als Annette McCloud. Verder waren in die film ook andere mouseketeers te zien: Tommy Cole, Sharon Baird, Cheryl Holdridge en Doreen Tracy. Ook Shelley Fabares speelde in deze film.
Tussen 1963 en 1965 was Annette in vijf tiener-muziekfilms te zien (de zogenaamde "Beach"-films) als Dolores (Dee Dee) naast zanger Frankie Avalon, waarmee ze in 1976 ook optrad in de muziekserie "Easy does it ... starring Frankie Avalon". Ze trad verder nog op in het programma "Hullabaloo".
In 1987 werd er Multiple Sclerose bij haar geconstateerd, de reden waarvoor ze het 'Annette Funicello Fonds voor Neurologische Stoornissen' startte. November 1999 onderging ze een hersenoperatie. Haar leven was interessant genoeg om in 1995 een TV-film over te maken: "A dream is a wish your heart makes: The Annette Funicello Story".

Don Agrati was een mouseketeer van 1957 tot 1958. Als hij in 1960 mee gaat doen aan de TV-serie MY THREE SONS noemt hij zich Don Grady. Hij speelt daarin Robbie Douglas, de middelste van de drie zoons. Hij blijft die rol spelen tot 1971, maar probeert in 1967 een muziekcarrière op te bouwen. In 1967 noemt hij zich "Luke R. Yoo" en speelt met de groep "The Yellow Balloon". Op de hoes van de plaat draagt hij een pruik en een valse snor en er wordt een wedstrijd gehouden wie de mysterie-zanger is. Echt succes had het niet, maar hij is toch componist geworden en heeft aardig wat op zijn naam staan. Voor de film "Girls just want to have fun" schreef hij het nummer "I can Fly" (samen met anderen) en verzorgde de score bij de Blake Edwards comedy "Skin Deep" uit 1989. Hij schreef zelfs een TV-tune, namelijk van de serie THE PHIL DONAHUE SHOW. Tenslotte wil ik nog EFX noemen, een grote theatershow, met o.a. acteur/zangers Michael Crawford en David Cassidy. Don Grady was één van de mensen die muziek aandroeg voor deze show.

Er zijn vele mouseketeers geweest en het is niet zinvol ze allemaal te noemen (daar zijn andere sites voor), maar een paar muizen wil ik toch noemen. 
Darlene Gillespie
bijvoorbeeld. Op haar auditie deed ze een dansnummer en zong ze "The Ballad of Davy Crockett", waarmee ze mouseketeer werd. Tijdens het eerste seizoen was ze de ster in de filmserie "Corky and White Shadow", waarin ze Corky Brady speelde, de dochter van de sheriff. Niet alleen helpt ze haar vader om de Durango Dude bende te vangen, maar ze mag ook nog zingen. Ze bleef tot het einde bij THE MICKEY MOUSE CLUB, deed later nog wat televisiewerk en heeft als zangeres in Las Vegas gewerkt. Haar kinderen hebben haar nog kunnen zien als mouseketeer, want zoals bijna alle TV-shows in Amerika, zijn deze shows uit 1955-1959 nog steeds uitzendbaar.
Verder heeft ze in de verpleging gewerkt. Helaas kwam ze in 1998 in het nieuws door een vervelende zaak. Zij en haar verloofde Jerry Fraschilla werden gearresteerd voor winkeldiefstal en waren betrokken bij een fraudezaak. Verder maakten ze zich schuldig aan "verhinderen van de rechtsgang" en meineed. Welk lot haar getroffen heeft weet ik niet, maar haar verloofde werd november 1998 op dezelfde beschuldigingen tot 18 maanden gevangenis veroordeeld.

Sharon Baird had al ervaring opgedaan nog vóór ze bij THE MICKEY MOUSE CLUB kwam. Ze was te zien in DEATH VALLEY DAYS en had opgetreden in "The Donald O'Connor Show". Daarna volgde zelfs een filmrol in "Artists and Models", met Dean Martin en Jerry Lewis.
Sharon werd gevráágd om mouseketeer te worden en dat deed ze, vier jaar lang. Omdat ze vrij klein is werd ze later veel gevraagd voor kindershows en was onder andere te zien in de TV-series H.R. PUFNSTUF en LAND OF THE LOST.

Sherry Alberoni was van 1956 tot 1957 mouseketeer. In 1958 kwam ze reeg ze een vaste rol in THE ED WYNN SHOW. Helaas liep de sitcom maar 3 maanden. Maar Sherry (of Sherri) was daarna in een paar films te zien, totdat ze in 1962 een vaste medewerkster werd in "The Andy Williams Show", en we hebben haar daarom misschien ook wel gezien in de afleveringen die vanaf 27 december 1964 werden uitgezonden door de KRO (hierin waren ook regelmatig de nog jonge "Osmond Brothers" te zien).
Sherry was daarna in de film "Cyborg" te zien en leende haar stem aan de tekenfilmserie JOSIE AND THE PUSSYCATS (1970-1972). Naast wat ander werk was ze ook te horen in de tekenfilmseries SUPER FRIENDS, JEANNIE (1973) en THE MIGHTY ORBOTS (1984). Ze was van 1971-1972 ook te zien in de TV-serie BRIGHT PROMISE.

Tommy Cole is professioneel "makeup-artist" geworden bij de film, Lonnie Burr daarentegen is in vele films en TV-series als acteur terug te vinden. Ook Johnny Crawford, die van 1955 tot 1956 in THE MICKEY MOUSE CLUB te zien is geweest, werd acteur en had een grote rol in de TV-serie THE RIFLEMAN, een western die uitgezonden werd van 1958 tot 1963. Diverse films volgden. In de fim "The Thirteenth Floor" speelde hij niet alleen een zanger, maar was hij ook de muziek"consultant".

Mickey Mouse LogoVan 1977 tot 1978 werd THE NEW MICKEY MOUSE CLUB geproduceerd, met uiteraard nieuwe kinderen, die ook weer de kans van hun leven kregen, maar vooral veel plezier hadden. En ook deze serie had weer favorieten. 
Julie Piekarski
bijvoorbeeld, die na de Disney-serie te zien was in THE FACTS OF LIFE, waarin ze een seizoen speelde. Daarna volgden nog een paar TV-films en gastoptredens in TV-series als QUINCY, M.E. en THREE'S COMPANY.

Ook in THE FACTS OF LIFE, maar dan de volledige 9 jaar dat de serie liep, speelde Lisa Whelchel, die ook als mouseketeer begon. Behalve dat ze in diverse films heeft gespeeld, heeft ze ook nog een plaat uitgebracht. 

Mouseketeer Todd Turquand had al wat ervaring voordat hij bij THE NEW MICKEY MOUSE CLUB kwam. Hij had in het eerste seizoen van de TV-series RHODA gespeeld als Donny Gerard en was als gastacteur te zien in KOJAK en "The Carol Burnett Show". Hij stond al heel jong op het toneel, bijvoorbeeld in "The Sound of Music". Maar deze getalenteerde jongeman heeft de showbusiness verlaten.

Mindy en Corey Feldman (1977)Een andere mouseketeer was Mindy Feldman, hier op de foto samen met haar broertje Corey Feldman. Mindy begon als mouseketeer in THE NEW MICKEY MOUSE CLUB en is daarna verder gegaan in de showbusiness. Ze heeft in een aantal films gespeeld.

Corey Feldman was 8 jaar oud toen hij een rol kreeg in de sitcom THE BAD NEWS BEARS. In 1982 kreeg hij nog een rol in de sitcom MADAME'S PLACE. Verder heeft hij niet veel TV gedaan, maar speelde in diverse films. Op zijn officiële website is meer te vinden, ook over zijn muzikale carrière.

 

MMCDe derde en laatste Mickey Mouse Club-serie liep vier jaar, van 1990 tot 1994, verdeeld in 7 seizoenen. De TV-series die hiervan onderdeel uitmaakten waren TEEN ANGEL, MATCH POINT, JUST PERFECT, MY LIFE AS A BABY SITTER, SECRET BODYGUARD, PRESCOTT PRESS en de soap EMERALD COVE in het seizoen 1993-1994. Een aantal van die series zijn ook in Nederland op de buis geweest.
Britney en ChristinaDe twee zangeressen die het bekendst zijn geworden traden pas in de laatste twee seizoenen op: Britney Spears en Christina Aguilera. Britney Spears had al eerder geprobeerd bij MMC te komen toen ze 8 was, maar het lukte niet. Ze gaf niet op en ging daarom naar een dansschool en een "performing arts" school. Daarna lukt het haar wel en ze kon nog twee seizoenen mee doen in de Mickey Mouse Club.
Maar andere kinderen uit deze lichting doen het ook uitstekend, zo maken JC (Joshua Chasez) en Justin Timberlake deel uit van de popgroep N'Sync. David Kater en Deedee Magno speelden samen in de Broadway-productie "Miss Saigon", Keri Russell speelt de hoofdrol in de TV-serie FELICITY en Tony Lucca heeft inmiddels al zijn tweede CD uitgebracht.

Hoewel ze niet in THE MICKEY MOUSE CLUB te zien was, wil ik tot slot Melissa Joan Hart noemen, een kindactrice die speelde in de serie SABRINA, THE TEENAGE WITCH en die te zien is in de videoclip "Crazy" van Britney Spears. Dat is geen toeval, want Melissa speelt de vrouwelijke hoofdrol in de film "Drive me crazy", waar het nummer van Britney ook voor gemaakt is. 
Melissa was 4 jaar oud toen ze te zien was in een commercial in 1980. Haar moeder Paula Hart behartigt haar zaken en dus is het niet verwonderlijk dat ook haar zusjes en een broertje in de showbusiness terecht zijn gekomen. Zusje Emily is de stem van Sabrina in de tekenfilm spin-off van SABRINA, THE TEENAGE WITCH. Melissa doet daarin de stemmen van de tantes van Sabrina.
Melissa's eerste TV-serie werd geproduceerd van 1991 tot 1994, CLARISSA EXPLAINS IT ALL. Ze speelde de hoofdrol daarin. In 1985 had ze een rol in de miniserie KANE & ABEL  en in 1986 speelde ze een kleine rol in de film "Crocodile Dundee", maar het stukje werd er uitgeknipt. Daarna was ze in een paar theaterproducties te zien: "Beside Herself" in 1989 (met Lois Smith and William Hurt) and "Imagining Brad" in 1990. Op Broadway was ze een "understudy" voor drie kinderen in het stuk "The Crucible" met Martin Sheen. Sinds 1996 is ze dan te zien in de ABC TV-serie SABRINA, THE TEENAGE WITCH, die geproduceerd wordt door "Hartbreak Films", de productie maatschappij van haar moeder en Melissa.
Haar grote voorbeeld is Shirley Temple, over wie ze een grote verzameling heeft. Net als Shirley zingt Melissa ook. Ze is te horen op de CD's: "This Is What 'NA NA' Means" uit 1994 en "Sabrina, the Teenage Witch: The Album" uit 1998. Als vertelster maakte ze in 1994 een versie van "Peter and the Wolf". 

== EINDE VAN DEZE AFLEVERING ==

Nog meer kinderen zullen we tegenkomen in de categorie MUZIEK, zoals Jimmy Boyd, Janet Jackson, Mickey Dolenz  en natuurlijk onze eigen Danny de Munk.