Twee
Up TV-series Naam index Een Twee Drie Vier Vijf Zes

 

"FAMILY AFFAIR"

In 1970 werd in Amsterdam Miro Peluci geboren. Hij kon als kleuter zijn eigen naam maar moeilijk uitspreken en maakte er Meeno van. De eerste serie waarin de 9 jaar oude Meeno speelde was THE BAD NEWS BEARS. Later volgden de sitcom BEST OF THE WEST en de educatieve avonturenserie VOYAGERS. Meeno's zusje was er ook al vroeg bij: Soleil Moon Frye was PUNKY BREWSTER. Maar dat was nadat zij er al 4 TV-films op had zitten. Ze was 2 jaar toen ze haar broer Meeno Peluce en vader Virgil Frye zag acteren op de TV en wilde dat ook. Haar moeder Sondra Peluce werd haar manager. Ze was 7 jaar toen de serie PUNKY BREWSTER begon. Ze heeft daarna in vele TV-series gespeeld die niet in ons land zijn uitgezonden. Daarna volgden voornamelijk TV-films, dus ze is nooit uit de running geweest. In 1998 kwam de film "Wild Horses" uit, geschreven èn geregisseerd door Soleil Moon Frye èn Meeno Peluce.

Je ziet vaker dat kinderen uit één familie in TV-series te zien zijn, zo ook Fred Savage uit THE WONDER YEARS en broertje Ben Savage uit BOY MEETS WORLD. Gezien de vele internetsites, mag ik wel stellen dat Fred Aaron Savage de beroemdste is. De eerste film waarin hij speelde dateert uit 1986 en heet "The boy who could fly". Fred was toen 10 jaar oud. Fred's eerste TV-serie was het bij ons volslagen onbekende MORNING STAR / EVENING STAR, ook uit 1986. Er volgden nog wat films, o.a. "Vice Versa" uit 1988, waarin de producer van THE WONDER YEARS Fred ontdekte. De serie was zeer succesvol en bleef 5 jaar bestaan. Maar daar bleef het niet bij voor Fred, want vele producties volgden. In 1997 speelde Fred in een TV-serie dat hij zelf regisseerde: WORKING. Een gastrol had hij in 1998 in de TV-serie van zijn broer Ben: BOY MEETS WORLD.
De 4 jaar jongere Ben Savage was in 1988 ook te gast geweest in de serie van zijn broer THE WONDER YEARS. Datzelfde jaar, hij was toen 8 jaar oud, kreeg hij een rol in de TV-serie DEAR JOHN (Een Amerikaanse serie, die gebasseerd is op de gelijknamige Engelse serie). In 1989 volgde de bioscoopfilm "Little Monsters", waarin Fred ook speelde. In 1990 volgde de TV-serie A FAMILY FOR JOE en na nog een paar producties volgde de merkwaardige mini-serie die we ook in ons land zagen: WILD PALMS. Datzelfde jaar startte Ben's eigen "wonder years-serie": BOY MEETS WORLD, en de serie loopt nog steeds ! Een aardig gegeven is dat een van de regisseurs van de TV-serie de kindster Mickey Braddock is uit de TV-serie CIRCUS BOY uit 1956. Mickey gebruikt nu echter zijn echte naam, die hij ook gebruikte toen hij deel uitmaakte van de formatie "The Monkees": Mickey Dolenz. In de categorie muziek komen we hem weer tegen.
En dan is er nog zusje Kala Savage, geboren in 1979. Ze is minder bekend, maar had een rol in de soapserie SANTA BARBARA. Net als haar beide broers speelde zij in de film "Little Monsters" en in 1999 in een TV-serie met de veelbelovende titel UNDRESSED.

Acteur Paul Gilbert speelde ooit in de TV-serie THE DUKE, een comedy uit 1954. Zijn kinderen zijn al vroeg in de showbusiness terecht gekomen. Melissa Gilbert was 10 jaar oud toen ze bekend werd in de rol van Laura Ingalls Wilder in LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE, maar ze was pas drie jaar oud toen ze haar TV-debuut maakte in een reclame voor babykleren. Daarna speelde ze in afleveringen van GUNSMOKE, EMERGENCY en TENAFLY. In LITTLE HOUSE kreeg ze een vaste rol die ze tot 1983 hield: de kijkers zagen haar opgroeien, trouwen en een baby krijgen in de serie. Ook haar broertje Jonathan Gilbert had een rol in LITTLE HOUSE. In de rol van Willie Oleson hield hij het ook uit van 1975 tot 1983. Mijn persoonlijke favoriet van de Gilbert-kinderen is Sara. Zij speelde vanaf 1988 in de serie ROSEANNE de rol van Darlene. Of ze het allemaal zullen redden in de showbusiness is de vraag, maar ze hebben in ieder geval elkaar als steun. Het lijkt er op dat kinderen die uit een showbusinessgezin stammen ook wat minder problemen hebben.

Andy Griffith en Ron HowardNeem bijvoorbeeld de Howard-clan. Het bekendst bij ons is zeker Ron Howard, door z'n rol in HAPPY DAYS, maar ook in zijn rol als regisseur van films als "Cocoon", "Willow" en "Splash". In Amerika kent men hem vooral als Opie Taylor uit de TV-serie THE ANDY GRIFFITH SHOW. Ron was 6 jaar oud toen hij daaraan begon, maar had al gastoptredens gehad in series als THE TWILIGHT ZONE, THE DANNY THOMAS SHOW en DENNIS THE MENACE.
Vader van Ron is Rance Howard, die we in de TV-series GENTLE BEN (Henry Boomhauer) en THE THORNBIRDS (Doc Wilson) tegenkwamen. De andere zoon van Rance is Clint Howard. Hij maakte z'n debuut als gastacteur in de serie van z'n broer: THE ANDY GRIFFITH SHOW. Toen hij 5 was had hij al z'n eerste vaste rol in THE BAILEYS OF BALBOA. Z'n tweede vaste rol was in de serie waarin z'n vader ook speelde: GENTLE BEN. Toen hij 15 was speelde hij een seizoen in de serie THE COWBOYS. Inmiddels heeft Clint als acteur een groot aantal films en TV-films op z'n naam staan, waaronder "Skyward" en "Cocoon", die z'n broer regisseerde. Hij schreef zelf de TV-film "Cotton Candy".

Niet zo extreem als in Amerika kent Nederland óók zo'n familie. Ik noemde ze al even: Peter en Bart Römer speelden in diverse rollen op TV en zij zijn natuurlijk de zoons van Piet Römer, die ik me nog goed kan herinneren als "de kok van de televisie" in de serie VAREN IS FIJNER DAN JE DENKT (en ik dacht toen werkelijk dat hij de kok was). In 1962 had Peter Römer een rolletje in de serie DE PROEMEL, waarin ook zijn vader speelde. Peter is later gaan regisseren, produceren en schrijven. De serie DE KIP EN HET EI is van Peter en daarin speelde hij samen met z'n vader. 
Ook Bart Römer was regelmatig als kind op de buis te zien. In 1988 speelde hij zowel in MEDISCH CENTRUM WEST (Pieter de Groot) als SPIJKERHOEK (Ronnie Maat). Hij werkt nu meer achter de schermen, net als zijn oom, de tweelingbroer van Piet: cameraman Paul Römer. Paul's zoon, die ook Paul heet, heeft onlangs naam gemaakt als de man achter Veronica's "Big Brother". Bart Römer is op dit ogenblik (1999) hoofd amusement bij de KRO-televisie.

Maar niet altijd gingen de kinderen de weg van de showbusiness op, óók al kwamen ze uit een artiestengezin. "Kitten" uit de befaamde familie-sitcom FATHER KNOWS BEST ("Vader weet het beter") werd gespeeld door Lauren Chapin, wiens broers Michael en Billy als kind te zien waren in een aantal films in de 50er jaren. Lauren speelde als Kathy Anderson echter haar enige professionele rol. Tijdens de loop van de serie was ze nog wel in wat andere series als gast te zien, maar toen FATHER KNOWS BEST was afgelopen (1963), duurde het tot de reünie in 1977 voordat ze weer in beeld kwam. Ze was toen 31 jaar ("I hope they'll like me grown up").
Onlangs kwam de biografie uit van Lauren, getiteld "Father DOES know best", en daarmee bedoelde ze niet haar televisievader, maar God. Na een leven van ellende heeft ze door het geloof houvast gevonden.

En daarmee zijn we weer bij het onderwerp "ellende" gearriveerd. Net als zijn televisiezusje kwam Billy Gray er ook niet zonder kleerscheuren af. Hij speelde de rol van James "Bud" Anderson. Hij kwam ook niet echt uit een showbusiness-gezin, hoewel zijn moeder Beatrice acteerde in wat films in de 30er jaren. Billy begon als 6-jarige kleine rolletjes te spelen in films. Dat was eind jaren 40 en in de jaren 50. Na wat televisie-drama's kwam in 1954 de rol in de serie FATHER KNOWS BEST. Die rol speelde hij in de belangrijkste jaren van zijn tienerleven, van 1954 (16) tot 1960 (22). Hij kijkt met ongenoegen terug op die jaren. Het feit dat producers niet naar hem luisterden als hij protesteerde tegen zekere elementen in z'n rol en hem de kans ontnamen om grotere rollen aan te nemen buiten de serie, zit hem dwars. Nadat de serie was afgelopen deed hij wat gastoptredens in TV-films en enkele TV-series. Maar in 1962 werd hij aangehouden voor het rijden onder invloed en de politie vond toen marihuana in zijn auto. Hij ging 3 maanden de gevangenis in, hetgeen behoorlijk in de publiciteit kwam.  Met z'n carrière was het daarna afgelopen. Hij trouwde een paar keer en reisde als motorcoureur de racecircuits af aan de westkust van de Verenigde Staten. Hij probeerde af en toe als acteur terug te komen, maar dat lukte niet. Hij was wel aanwezig in de reünie-uitzending van FATHER KNOWS BEST in 1979.

De serie die we in Nederland schertsend "Moeder weet het beter" noemde, was THE DONNA REED SHOW. Het is de serie waarin Paul Petersen en Shelley Fabares de kinderen waren. Shelley is het nichtje van de actrice Nanette Fabray en had al heel wat rollen achter de rug, toen ze als 14-jarige (of 16?) in THE DONNA REED SHOW terecht kwam. Op 7-jarige leeftijd speelde ze in een film en toen ze 9 was stond ze in een TV-special naast Frank Sinatra. Ze had rolletjes in CAPTAIN MIDNIGHT en THE MICKEY MOUSE CLUB, maar werd pas bekend als Mary Stone in THE DONNA REED SHOW. Na vijf jaar verliet ze de serie om haar filmcarrière voort te zetten in films als "Ride the Wild Surf" (met zanger Fabian) en "Girl Happy" (met Elvis Presley). Shelley Fabares speelde van 1981 tot 1984 de rol van Francine Webster in de serie ONE DAY AT A TIME, waarin haar tante Nanette Fabray al van 1979 de rol van Grandma Katherine Romano had (tot 1984).
Toen Shelley THE DONNA REED SHOW verliet, werd er in de serie een kind geadopteerd: Trisha Stone. De rol werd 3 jaar gespeeld door Patty Petersen, het echte zusje van Paul. Voor zover ik heb kunnen achterhalen was het haar enige rol.
Patty is lerares geworden en geeft op dit moment Engels en computer-wetenschappen op een katholieke school. Ze heeft een zoon en een dochter en is, net als broer Paul, schrijfster.

Erin Moran en Scott Baio.Als we het over families hebben mogen we zeker de "Baio's" niet vergeten. In de korte TV-serie BLANSKY'S BEAUTIES speelde Scott Baio. Daarvoor (1976) had hij in een TV-film gespeeld ("Luke was here") en in de opmerkelijke gangster-film "Bugsy Malone", waarin alle rollen door kinderen werden vertolkt (o.a. Jodie Foster) en waarin Scott Bugsy Malone was.
De TV-serie, waarin hij daarna terecht kwam, was van de zender ABC, die ook HAPPY DAYS uitzond. Maar BLANSKY'S BEAUTIES was niet succesvol en verdween na 4 maanden van het scherm. Dat was aanleiding om Scott Baio een rol in HAPPY DAYS te geven. Als Chachi, het neefje van "Fonzy", werd hij een tieneridool. Er kwam zelfs een spin-off serie: JOANNIE LOVES CHACHI, met Erin Moran en Scott Baio (die ook samen de titelsong zongen).

Jimmy Baio, de neef van Scott, was 12 jaar oud, toen hij een rol had in de serie JOE AND SONS. De TV-serie waarvan wij in Nederland hem kennen is SOAP. waarin hij Billy Tate speelde. Hij acteert ook nog steeds. Zijn oudere broer Joey Baio speelde in 1965 op Broadway in "Oliver!" de rol van "The Artfull Dodger". Op TV speelde hij in de serie THE HERO, maar heeft behalve een gastrol in THE MONKEES verder ook niet veel gedaan. Hij is rechten gaan studeren en is advocaat in Manhattan geworden.
Zijn neef Scott is duidelijk wel doorgegaan in de showbusiness en is regelmatig in bioscoopfilms te zien. De broer van Scott is Steven Baio en hij is producer geworden (o.a. van "The Hunted"), maar was, voor zover ik heb kunnen nagaan, geen kindacteur en heeft niets in TV-series gedaan. Ten slotte is er nog Andrew Baio die in de TV-serie KIDS INCORPARATED een danser was. Deze serie is niet in Nederland geweest en was een soort FAME, maar dan met jongere acteurs.