Zeven
Up TV-series Een Twee Drie Vier Vijf Zes Zeven Acht

 

DINOSAURS is een geweldige TV-serie die ons een spiegel voorhoudt. Een bekende stem uit deze serie is die van Sherman Hemsley, een acteur die we in ALL IN THE FAMILY tegenkwamen als George Jefferson en die daarmee zoveel succes had, dat hij een eigen serie kreeg, THE JEFFERSONS. Een latere serie met Hemsley is de comedyserie AMEN. Maar een andere stem uit DINOSAURS is ook erg bekend: de stem van dochter Charlene is namelijk van Sally Struthers. En ook zij is bekend uit ALL IN THE FAMILY, als dochter Gloria, en behalve de spin-off serie GLORIA deed ze ook de stem van Pebbles in de animatieserie PEBBLES EN BAMM-BAMM. In die serie was de stem van Bamm-Bamm die van Jay North, die als kind in de serie DENNIS THE MENACE te zien was.

Soms werden er tekenfilms gemaakt van gewone TV-series. Dat is gedaan met ALF, een leuke serie waarin een vreemd wezen van de planeet Melmac op aarde land en opgenomen wordt in de familie Tanner. ALF, die eigenlijk Gordon Shumway heette, was een pop, met de stem van Paul Fusco, die de serie ook bedacht. In het eerste seizoen zag je ALF nog wel eens rondlopen, omdat verborgen in de pop ALF een dwerg zat met de naam Michu Meszaros. De serie liep 4 seizoenen, van 1986 tot 1990. Tegelijk met het tweede seizoen begon ook de tekenfilm ALF, opgevolgd door ALF TALES, waarin ALF als gastheer optrad. De stem was altijd die van Paul Fusco.
Paul Fusco is verder weinig bekend. Ook zijn laatste productie had weer met ALF te maken: in 1996 verscheen de TV-film "Project: ALF", een heel ander soort verhaal dan de TV-serie. Ook de Tanners zijn in geen velden of wegen meer te vinden. Maar voordat ALF bestond (de TV-serie is uit 1986) was Paul Fusco bij vijf TV-programma's betrokken als producer. Hij was als ALF te gast in LOVE BOAT, THE NEXT WAVE. 

Poppen kunnen niet praten, tenzij je een grote fantasie hebt of schizofreen bent. Wat er aan de hand is met Jack Malloy in UNHAPPILY EVER AFTER weet ik niet, maar een konijn met een merkwaardige stem fungeert als zijn alter ego en Jack heeft hele gesprekken met hem. Mister Floppy, het konijn, heeft de stem van Bobcat Goldthwait, een opvallende stem die we al kenden uit de Police Academy-films, waarin Bobcat de rol heeft van Zed, eerst een psychotische bendeleider en daarna een politieagent in wording. Het succes van de films leverde hem ook diverse eigen shows op. Hij was gast in diverse TV-series, zoals MARRIED ... WITH CHILDREN, ARE YOU AFRAID OF THE DARK, EMPTY NEST en leende z'n stem in series als BEAVIS AND BUTTHEAD en THE SIMPSONS. Bobcat heeft een dochter uit z'n eerste huwelijk die inmiddels ook actrice is. In een aflevering van UNHAPPILY EVER AFTER is Bobcat ook heel even te zien als fantasievriend van de dochter des huizes, Tiffany Malloy, gespeeld door actrice Nikki Cox, waarmee Bobcat in werkelijkheid een relatie heeft. Hij zong in het begin van de serie zelfs de tune, maar na een paar maanden werd die vervangen door "Hit the road Jack".

De makers van UNHAPPILY EVER AFTER maakten ook de serie MARRIED ... WITH CHILDREN en een overeenkomst tussen de series is dan ook nauwelijks te ontkennen. In MARRIED ... WITH CHILDREN was het geen pop die praatte, maar een hond. Het waren overigens alleen de kijkers die de opmerkingen van Buck konden horen. Die stem kwam van Kevin Curran. Buck ging na een paar jaar dood (in de serie) en reïncarneerde in een puppy, Lucky. En dat werd de nieuwe hond van de Bundy's - het scheelde in ieder geval een nieuwe stem ! Kevin Curran was ook Script Supervisor en schreef zelf ook voor de serie. Hij was in 1997 te gast in UNHAPPILY EVER AFTER als Crazy Lou.

Zoals ik al eerder opmerkte werden er diverse tekenfilmseries gemaakt naar aanleiding van geacteerde TV-series. THE ADDAMS FAMILY uit 1973-1975 bijvoorbeeld, waarin de stem van Gomez Addams door Lennie Weinrib werd gedaan en de stem van Morticia Addams door Janet Waldo. Maar de stemmen van Uncle Fester en Lurch waren die van dezelfde acteurs die ook in de geacteerde serie speelden: Jackie Coogan en Ted Cassidy.
In de nieuwe tekenfilmserie THE ADDAMS FAMILY uit 1992, spelen ze niet meer mee, (Jackie Coogan overleed in 1984, Ted Cassidy in 1979), maar de rol van Gomez Addams werd daarin gedaan door John Astin, die diezelfde rol had in de geacteerde serie uit 1964 ! John Astin deed vanaf 1990 wel meer stemmen in TV-series, waarvan TAZ-MANIA de eerste was. Verder was hij te horen in de TV-tekenfilmseries ALADDIN en THE TWISTED ADVENTURES OF FELIX THE CAT.

In sommige tekenfilmseries die afgeleid werden van geacteerde series werd de hele cast overgenomen. zoals in THE BRADY KIDS: verdere (getekende) avonturen van de 6 kinderen uit het gezin Brady uit THE BRADY BUNCH. Alle kinderen uit die serie deden mee in de tekenfilmserie waaraan nog de stem van Larry Storch werd toegevoegd.
Net zoiets gebeurde met PUNKY BREWSTER: in zowel de geacteerde serie als de tekenfilmserie speelden Soleil-Moon Frye, Cherie Johnson en Ami Foster in dezelfde rollen.
Topacteur Robin Williams herhaalde zijn rol van Mork uit MORK AND MINDY in de gelijknamige tekenfilmversie, samen met Pam Dawber als Mindy. Ook de stem van Mindy's vader werd door dezelfde acteur, Conrad Janis, gedaan als in de orginele serie.
THE PARTRIDGE FAMILY kende twee acteurs die hun rol herhaalden voor de tekenfilmversie THE PARTRIDGE FAMILY: 2000 A.D. Het waren Susan Dey (Laurie) en Danny Bonaduce (Danny).
FONZ AND THE HAPPY DAYS GANG was de tekenfilmversie van HAPPY DAYS, De stemmen van Fonzie, Richie en Ralph waren weer die van dezelfde acteurs: Henry Winkler, Ron Howard en Don(ny) Most.
Zelfs van STAR TREK werd een tekenfilm gemaakt nadat de orginele serie van de buis was verdwenen. Ook hier weer dezelfde stemmen.

En soms waren er ook tekenfilm spin-offs van geacteerde series. Een van de populairste figuren uit THE A-TEAM was waarschijnlijk wel Mr. T. Hoewel hij zeer ruig overkomt staat Mr. T bekend als kindervriend en is dus erg populair bij kinderen. Er zat een tekenfilm in die ook gewoon MR. T heet en waarin hij misdaad bestrijdt met een team kinderen. De stem van de hoofdfiguur deed Mr. T. zelf.
Een andere kindervriend is Bill Cosby. Toen hij nog een standup comedian was had hij het over Fat Albert en de gang van North Philidelphia. Het werd de basis voor een serie tekenfilms dat een EMMY-award opleverde: FAT ALBERT AND THE COSBY KIDS. Bill Cosby was de gastheer van het programma, maar deed ook de stemmen van Fat Albert, Mushmouth, Mudfoot, Dumb Donald  en Brown Hornet. De serie begon in 1972 en de afleveringen werden elk jaar herhaald, waarbij er weer nieuwe afleveringen aan werden toegevoegd. Zo werden er ca. 44 afleveringen gemaakt die uitgezonden werden van 1972 tot 1979. Daarna werd de serie als THE NEW FAT ALBERT SHOW herhaald tot 1984.

De ster van DIFF'RENT STROKES kreeg een tekenfilmserie die naar hem werd genoemd: THE GARY COLEMAN SHOW, maar waarin hij niet zichzelf speelt maar een leerling beschermengel Andy LeBeau. De serie was gebasseerd op de TV-film: "The kid with the broken halo", die bedoeld was als pilot voor een TV-serie, ook met Gary Coleman in de hoofdrol. De serie kwam er niet, maar werd dus wel de basis voor de tekenfilmserie met de stem van Gary.

GET SMART was een grappige TV-serie uit 1965 met acteur Don Adams als Maxwell Smart, een niet al te intelligente spion. De serie werd bedacht door Mel Brooks, die daarmee een persiflage maakte op de vele spionnenfilms en series in de jaren 60. Don Adams had voor die tijd zijn rol al vorm gegeven toen hij hoteldetective Byron Glick speelde in THE BILL DANA SHOW uit 1963. Daarna was hij de stem van Tennesee Tuxedo in twee tekenfilmseries. GET SMART liep tot 1970 en al in 1971 was Don Adams weer een detective in THE PARTNERS, een serie die na maar één seizoen liep.
Van GET SMART werd nooit een tekenfilm gemaakt, maar was waarschijnlijk wel de inspiratiebron voor de tekenfilmserie uit 1983: INSPECTOR GADGET. De verschillende gadgets (handige apparaatjes ingebouwd in alledaagse dingen), waaraan de inspecteur z'n naam te danken had, moesten hem helpen bij het pakken van de boeven van de MAD organisatie. Ook in GET SMART was dat het geval (natuurlijk geïnspireerd door de gadgets van Q in de James Bondfilms), waarbij de tegenpartij de organisatie KAOS was.
INSPECTOR GADGET was succesvol genoeg om er een film van te maken met levende acteurs. Dat werd gedaan in 1999. Natuurlijk niet met Don Adams in de hoofdrol, maar Don Adams had hierin wel een onzichtbare rol, namelijk de stem van de hond Brain. 
In 1989 was er een TV-film "Get Smart: Again", met vrijwel alle vaste medespelers uit de TV-serie. In 1995 verscheen ook nog een TV-serie GET SMART, met Don Adams in dezelfde rol, maar dan als Chef van de organisatie en Andy Dick als Zack Smart, Maxwell's (en Agent 99, nog steeds gespeeld door Barbara Feldon) zoon. Het was weinig succesvol. Daarna deed Don Adams eigenlijk alleen nog stemmen, hoofdzakelijk Gadget.

In THE WONDER YEARS was het de volwassen stem van Kevin Arnold die we als verteller hoorden, maar we zagen hem alleen als kind, gespeeld door Fred Savage. De volwassen stem was van Daniel Stern. Het is een bekend acteur die heel wat films op z'n naam heeft staan, te beginnen in 1979. Een van de bekendste rollen die hij deed was de (lange) boef Marv in de "Home Alone"-films. In 1999 was hij weer in een TV-serie te horen, een tekenfilm waarin hij de hoofdrol heeft: DILBERT.

ALIAS, SMITH AND JONES uit 1971 was een populaire serie, inhakend op het succes van de film "Butch Cassidy and the Sundance Kid" uit 1969. De acteurs Pete Deuel en Ben Murphy speelden in de pilot van de serie uit 1970, waarin ze twee bankrovers waren die amnestie wilden hebben. Die konden ze krijgen omdat ze nog nooit iemand hadden gedood, maar ze moesten dan één jaar lang zich gedragen en niemand mocht het weten.
Toen de serie begon werd dit verhaal tijdens de begintitels van elke aflevering kort verteld door Roger Davis. De TV-serie had veel succes, maar de depressies van Pete Deuel werden hem teveel en hij pleegde zelfmoord op 31 december 1971.
De serie ging echter gewoon door. De volgende morgen stond Pete's opvolger al klaar om de scenes opnieuw te doen voor de aflevering "The biggest game in the west" die al gedeeltelijk was gemaakt. Pete Deuel's opvolger was ... Roger Davis. Een aantal mensen vond het schandalig en maakten opmerkingen als "het was bekend dat Roger Davis eigenlijk de man was die producer Roy Huggins voor de rol had willen hebben, maar productiemaatschappij Universal had Pete Duel onder contract, dus kreeg Pete de rol" - m.a.w. Roy Huggins zag zijn kans schoon om Roger Davis de rol te geven. Universal ontkende dit en zei dat Roger Davis eerder in "The Young Country" had gespeeld, een pilot voor een TV-serie (voor Universal) dat niet verkocht. Pete Deuel daarentegen had al succes gehad in de series GIDGET en LOVE ON A ROOFTOP. Pete had óók een rol in "The Young Country" en was blij dat het geen serie werd, want hij had geen zin meer in een TV-serie. Maar toch: ALIAS SMITH AND JONES werd zijn bekendste TV-serie en nog steeds waard om herhaald te worden. Toen Roger Davis het overnam daalde de interesse en de serie stopte in hetzelfde jaar 1972. 
Roger Davis speelde nog in verschillende films en de TV-serie ASPEN.