Zeven
Up TV-series Een Twee Drie Vier Vijf Zes Zeven Acht

 

Acterende Musici en Musicerende Acteurs (1)

In Amerika is het niet zo vreemd dat musici ook acteren. Vooral voor musicals wordt van zangers en zangeressen verwacht dat ze ook kunnen acteren en dansen. Maar voor de twee eerste acteurs in dit hoofdstuk geldt dat niet: Desi Arnaz en Ozzie Nelson.

De eerste gefilmde TV-serie I LOVE LUCY gaat over een Cubaanse musicus en zijn vrouw. De vrouw was natuurlijk Lucille Ball en haar man de Cubaanse muzikant Desi Arnaz, of zoals zijn volledig naam luidt: Desiderio Alberto Arnaz y de Acha. In die tijd (1936) was Cubaanse muziek heel populair en Desi besloot zich aan te sluiten bij het Siboney septet. Desi speelde gitaar en zong en speelde zelfs een aantal weken bij het orkest van Xavier Cougat. In I LOVE LUCY kon je Desi af en toe zien als orkestleider en in n aflevering zingt Desi de tune van I LOVE LUCY. De tekst was speciaal voor die aflevering in 1953 gecomponeerd door Harold Adamson. Desi was uitvoerend musicus (gitarist en zanger) en geen componist. De muziek voor de serie I LOVE LUCY was dus ook niet door Desi geschreven (hij kon geen noot lezen), maar door de Amerikaan Eliot Daniel.

Desi speelde eens in de club La Conga waar veel theatermensen kwamen, zo ook Richard "Dick" Rodgers en Lorenz "Larry" Hart. Zij hadden voor een musical het verhaal "Too Many Girls" geaddopteerd, waarin een jonge rugbyspeler uit Latijns Amerika de centrale rol speelt. Rodgers en Hart hadden Desi gezien en wilden het met hem proberen. Zo stond Desi, voor wie acteren iets nieuws was, al op 14-oktober-1939 op Broadway. RKO kocht de filmrechten en daarin kreeg ook Lucille Ball een rol. Later trouwden ze en samen zouden ze het ver schoppen. Hun productiemaatschappij Desilu werd een TV-fabriek die in 1957 de RKO studio's overnam voor 6 miljoen dollar. Er zijn zeer veel TV-series door DesiLu gemaakt.

Het jongste kind van Desi en Lucy, Desi Arnaz Junior (die volgens de Cubaanse regels Desiderio Alberto Arnaz y Ball zou moeten heten) werd in 1953 geboren en voelde zich ook aangetrokken tot de muziek. Hoewel zijn ouders in die tijd veel succes hadden met I LOVE LUCY en de geboorte van Desi junior een nationale gebeurtenis was, zou Desi pas in 1968 een paar rolletjes krijgen in THE MOTHERS-IN-LAW, dat geproduceerd werd door zijn vader, en een rol in de nieuwe show van zijn moeder HERE'S LUCY. Vr die tijd was Desi Jr. echter al in de muziek bezig. Samen met de zoon van Dean Martin en een vriendje vormden ze het trio "Dino, Desi and Billy". Ze hebben diverse platen gemaakt tussen 1965 en 1968.

Net als Desi Arnaz senior, was ook Ozzie Nelson orkestleider en zijn vrouw Harriet was zangeres bij zijn orkest. Maar dat was in de 30er jaren. In de 40er jaren kwam Ozzie bij de radio terecht en creerde zijn eigen serie dat in 1952 naar de TV verhuisde. In THE ADVENTURES OF OZZIE AND HARRIET stond zijn echte gezin centraal. In de serie was het niet duidelijk wat voor werk Ozzie Nelson nu eigenlijk had. In de aflevering "Ricky, the drummer" refereert Ozzie aan zijn vroegere leven als orkestleider met Harriet als de zangeres.
In een aflevering in de herfst van 1956 begint zoon Eric "Ricky" Nelson een Rock 'n' Roll bandje op school. Dat werkt verder in de serie door, totdat in een aflevering uit april-1957 Eric in een lokale band gaat spelen en de toen populaire Fats Domino-hit "I'm walking" zingt. Het wordt op de plaat gezet met op de achterkant "A Teenage Romance" en het werd op slag een millionseller. En daar bleef het niet bij, want Ricky werd een Rock 'n' Roll-ster. Al zijn platen werden via de TV-serie gelanceerd.
In Nederland werd "Hello, Mary Lou", zijn grootste hit. Het stond in 1961 maar liefst 8 maanden in de hitparade en bereikte de 1e positie. 

Maar Ricky had de serie niet meer nodig en bleef ook na afloop van de serie in 1966 volop in de running. Hij was korte tijd gastheer van het muziekprogramma "Malibu U" en deed gast-optredens in series als: OWEN MARSHALL, MCCLOUD en TALES OF THE UNEXPECTED.
In 1970 had hij in Nederland weer een hit met "Garden Party", samen met zijn "Stone Canyon Band".

In 1985 was hij zelf een vader in een pilot voor een TV-serie: FATHERS AND SONS. De TV-serie kwam er in April 1986, maar helaas zonder Rick Nelson. Op weg naar een concert stortte het vliegtuig waarin hij zat neer op oudjaarsdag 1985. Rick, zijn verloofde Helen Blair en zijn hele band kwamen daarbij om het leven.
Hij is de vader van Tracy Nelson, die wij in Nederland kennen uit de FATHER DOWLING MYSTERIES, waarin ze zuster "Steve" speelt. Zijn zoons, de tweeling Matthew en Gunnar Nelson, volgden hun vader op in de muziek. Hun band heet eenvoudigweg "Nelson".  Ook de jongste zoon uit het gezin, Sam Nelson, is in de muziek gegaan.

In Nederland is de grens tussen een musicus en een acteur soms wat vaag, wat misschien wel het gevolg is van de populariteit van cabaret. Er wordt immers van cabaretartiesten verwacht dat ze zingen en sketches doen. Velen zijn meer acteur dan muzikant, anderen meer muzikant dan acteur. Ik vond dat altijd duidelijk naar voren komen bij "Neerlands Hoop in Bange Dagen", dat bestond uit Bram Vermeulen (de muzikant) en Freek de Jonge (de acteur). Je kunt hierbij ook aan mensen denken als Jos Brink en Andr van Duin.

Waarbij je het minder verwacht is zangeres Martine Bijl. Ik kan me nog herinneren dat ik haar prachtige warme stemgeluid voor het eerst bij Willem O'Duys zag in "Voor de vuist weg". Persoonlijk maakte ik haar een paar keer mee bij AVRO's "Muzikaal Onthaal", gepresenteerd door Herman Emmink - Martine was een rustig type en zat als ze moest wachten tijdens repetities te breien. Later heb ik haar nog ergens in een televisieshow "houteklazerig" zien dansen en vond eigenlijk dat ze het maar bij zingen moest laten.
Maar ik moet bekennen dat als ik haar in de TV-serie HET ZONNETJE IN HUIS bezig zie, ze voor mij inmiddels toch een actrice is geworden. Niet in de zin dat ze in een volgende serie "Xena" kan spelen, maar in de zin dat ze overtuigend overkomt in de rol die ze neerzet. In de serie is ze bijvoorbeeld geen zangeres, dus toen ze in een aflevering moest zingen, deed ze dat nu niet bepaald als een geweldige zangeres. En dat vind ik knap.

 

...wordt vervolgd.