Acht
Up TV-series Een Twee Drie Vier Vijf Zes Zeven Acht

 

Acterende Musici en Musicerende Acteurs (2)

Sommige acteurs konden goed zingen. Zo'n man was Richard Chamberlain. Als u mijn leeftijd heeft, zult u hem zeker herinneren als DR. KILDARE. Maar Richard kon ook zingen en deed dat bizonder mooi. Vooral zijn uitvoering van de tune van de TV-serie DR. KILDARE ("Three stars will shine tonight") had veel succes en werd in de VS een nummer 10-hit in 1962. Richard Chamberlain maakte de ene LP na de andere en stond op een gegeven moment voor de keuze om zanger te worden of acteur te blijven. Gelukkig koos hij voor: acteur, want anders was hij al gauw in de vergetelheid geraakt.

Niet alle acteurs die platen hebben gemaakt kun je als zangtalenten beschouwen, maar als acteurs een beetje konden zingen dan probeerde men ze ook als plaatartiest te lanceren. Vooral wanneer TV-series over de hele wereld werden bekeken, zoals bij BONANZA.

LP: Ein Abend aud den Ponderosa, RCA: CAS 10193

Hierboven Dan Blocker, Michael Landon, Lorne Greene en Pernell Roberts tijdens een opname-sessie in de RCA-studio's. Ik heb een Duitse uitgave van de LP die hieruit voortkwam met nummers als "Ghost riders in the sky" (Lorne Greene), "Shenandoah" (Michael Landon), "Early one morning" (Pernell Roberts) en het enige solonummer van Dan Blocker: "The hangin' blues". Het hele gezelschap zingt het traditionele "Skip to my Lou". De beste zanger van de familie Cartwright was Pernell Roberts, die later in musicals is gaan optreden, maar de prachtige stem van Lorne Greene had hem al een hit opgeleverd met "Ringo", zelfs in Nederland, waar het januari-1965 de 20e plaats haalde. Het werd door André van Duin gepersifleerd in het nummer "Bingo".
Het aardigste nummer op deze LP vind ik de gezongen versie van de Bonanza-tune, door Lorne Greene. De tekst was oorspronkelijk voor de tune geschreven, maar werd nooit voor de TV-serie gebruikt.
Op 6 augustus 1967 zond de Nederlandse TV een show uit met Lorne Greene als zanger onder de titel "Lorne Greene's Wild West".

BeverlyHillCD.jpg (101918 bytes)Een dergelijk muzikaal familiefeest was er ook voor THE BEVERLY HILLBILLIES. In de jaren 90 kwam een CD uit, maar er werd verzuimd te vermelden van wanneer de opnames dateerden - een gebruikelijke slordigheid bij platenmaatschappijen.
Behalve de begin- en eindtune van de serie door Lester Flatt & Earl Scruggs vinden we veel nummers op de CD van Jed Clampett, ofwel Buddy Ebsen. Niet alleen zingt hij, maar heeft zelfs 2 nummers voor de CD geschreven. 
Buddy Ebsen's vader bezat een dansschool en Buddy begon dan ook als danser. In de 20er jaren deed hij auditie voor de Broadway show "Whoopee", met Eddie Cantor, kreeg de baan en zag de show een grote hit worden. Hij en zijn zus Vilma hadden later een dansact en toen in 1935 Buddy's filmcarrière van start ging, was dat ook als danser. Pas in de 50er jaren schakelde hij over naar acteren. Hij deed diverse drama's op televisie en speelde in de serie Davy Crockett-afleveringen van DISNEYLAND, George Russell, de partner van Davy Crockett. Twee series maakten van hem een ster: THE BEVERLY HILLBILLIES (1962 tot 1971) en BARNABY JONES (1973-1980).

Een serie waarin Country & Western muziek veel voorkwam was THE DUKES OF HAZZARD. Behalve de belangrijke rol van Waylon Jennings als schrijver en zanger van de tune, waren er diverse momenten in de serie waarin gezongen werd, bijvoorbeeld door Loretta Lynn, die in de 29e aflevering te zien was en te horen met "Y'all come". Verder waren er cameo-rollen (personen die even langswippen, maar geen echte rol hebben) van The Oak Ridge Boys (afl. 23) en Hoyt Axton, die bovendien ook zong. De mij onbekende Mickey Gilley speelde en zong zelfs 2 songs in de 74e aflevering. 
Maar beide Duke-boys zijn inmiddels ook geen onbekende meer in de muziekbusiness,

Tom Wopat begon al op z'n 12e met dansen en zingen in schoolmusicals. Hij ging zelfs muziek studeren, maar brak die studie af om zanger en trombonist te worden in een Rockgroep. Hij keerde naar z'n studie terug en ging acteren in schoolproducties van musicals. Na 2 jaar in musicals gespeeld te hebben in Michigan ging hij naar New York om het daar eens te proberen. Het was toen 1977 en hij kon meteen aan het werk in een off-broadway productie. Hij maakte zijn Broadway debuut in "I love my wife" van Cy Coleman wat drie maanden duurde. In 1978 deed hij auditie voor de TV-serie die hem wereldbekendheid zou geven.
THE DUKES OF HAZZARD duurde van 1979 tot 1985, maar ook in die tijd bleef Wopat de muziek trouw en had hij zelfs een band: "The North-Hollywood All-Stars". Toen de serie was afgelopen nam hij een LP op, die werd geproduceerd door Mike Post. De platen volgden elkaar snel op en Wopat keerde ook weer naar het musical-podium terug. En naast dat alles kwam er ook nog regelmatig TV-werk. In Nederland zagen we hem terug in A PEACEABLE KINGDOM naast Lindsay Wagner.

Ook John Schneider heeft vele LP's gemaakt, nadat zijn Duke-avontuur voorbij was. Maar ook hij was daarvoor al ervaren. Hij begon op z'n 8e te acteren en was 18 jaar toen hij de rol kreeg in THE DUKES OF HAZZARD. Toen had hij al in ongeveer 12 musicals gespeeld en gezongen en een kinderplaat opgenomen. Na zijn Dukes-avonturen maakte ook hij LP na LP.

CDNatuurlijk had de serie zelf ook weer een LP tot gevolg. Behalve Waylon Jennings, Tom Wopat, en John Schneider zijn daarop ook Catherine Bach en Johnny Cash (die de "General Lee" bezingt) te horen. "Boss Hogg" (Sorrell Booke) en sheriff Roscoe P. Coltrane (James Best) zijn er ook op te horen, maar alleen als acteurs in hun bekende rollen.

Twee jongens en een auto: dat kan natuurlijk ook over MIAMI VICE gaan. Ook de detectives James "Sonny" Crockett (Don Johnson) en Ricardo Tubbs (Philip Michael Thomas) leken soms te vliegen met hun auto, een Ferrari Spider sportwagen. Over de tune van Jan Hammer hebben we het gehad in het 4e hoofdstuk. Maar Hammer schreef niet alleen de tune, maar deed ook de hele scoring (alle achtergrondmuziek) voor de serie. Hij gebruikte hoofdzakelijk synthesizers en een Fairlight muziekcomputer.
Jan Hammer was ook te zién in de serie, namelijk als muzikant in de aflevering uit 1987 waarin Crockett (Don Johnson) trouwt met Caitlen Davies, gespeeld door rockzangeres Sheena Easton. Zij was dat seizoen onregelmatig in de serie te zien.

Muziek vormde een belangrijk ingrediënt van de serie en dat is niet verwonderlijk omdat de komst van MTV met z'n snelle videoclips de inspratie vormde voor de serie. MIAMI VICE werd een serie met "MTV cops". De serie werd ook een podium voor nieuwe artiesten: sommige nummers die in de serie ten gehore werden gebracht werden een hit, vooral twee van Glenn Frey: "Smuggler's Blues" en "You belong to the city". De laatste werd in Nederland niet meer dan een tip.

In de serie kwamen veel artiesten langs, vrijwel allemaal in het tweede seizoen 1985-1986. Iggy Pop speelde zelfs twee keer mee, de eerste keer als "Tucker Smith" en zes afleveringen later was hij "Thumper". Overigens had hij 12 jaar later een gastrol in STAR TREK: DEEP SPACE NINE als "Yelgrun" in de aflevering "The Magnificent Ferengi".
Rock 'n' Roll zanger uit de 50er jaren Little Richard speelde in 1985 zijn eerste gastrol als Marvelle Quinn in MIAMI VICE. Er zouden nog veel meer series volgen, zoals FULL HOUSE, BAYWATCH en THE DREW CAREY SHOW. Hij was zelfs ooit te zien in een aflevering van "Sesame Street".
Frankie Valli was zanger bij "The Four Seasons" waarmee  hij te zien was in de film "Beach Ball" uit 1965. en is later bekend geworden door zijn aandeel in de film "Grease". Zijn eerste gastrol in een TV-serie was ook in MIAMI VICE. Tien jaar later, in 1995, speelde hij zichzelf in de serie FULL HOUSE. Verder was hij ook in vele films te zien.
Phil Collins speelde een belangrijke rol als Phil Mayhew in de aflevering "Phil the Shill" en dat was tot op heden zijn enige gastrol in een TV-serie.
Voor de legendarische Frank Zappa, die we ook tegen zijn gekomen als componist van de tune van DUCKMAN, was de rol van "Mario Fuente" in een aflevering van MIAMI VICE in 1986 zijn tweede gastrol in een TV-serie. In 1968 (!) speelde hij "Mike Nesmith" in de TV-serie THE MONKEES in een vreemde aflevering die "Monkees blow their minds" heette. In Zappa's 3e gastrol was hij alleen te horen en dat was in 1991 in de tekenfilmserie THE REN AND STIMPY SHOW. Zappa overleed in 1993.
Leonard Cohen was ook te zien in MIAMI VICE en wel als François Zolan in de 17e aflevering van het 2e seizoen.
Willie Nelson, die inmiddels al in vele bioscoopfilms en TV-films te zien is geweest had z'n eerste gastrol in een TV-serie in MIAMI VICE, waarin hij een oude "Texas ranger" speelde. Pas in 1996 had hij weer een gastrol en toen in DR. QUINN, MEDICINE WOMAN. Diezelfde rol, "marshall Elias Burch", mocht hij nog eens doen in 1998 in de aflevering "Vengeance". In 1997 had hij een rol in de serie NASH BRIDGES.
Verder hadden Miles Davis, Ted Nugent en Jan Hammer cameo-rollen in MIAMI VICE. Zo ook Eartha Kitt, die eigenlijk zowel zangeres als actrice genoemd mag worden, want ze speelde gastrollen in veel TV-series, zoals BATMAN (als "Cat-woman"), I SPY, MISSION IMPOSSIBLE en THE NANNY.

Don Johnson, die de rol van detective James "Sonny" Crockett speelde, werd een sex-symbool en nam diverse platen op. Ook in Nederland heeft hij 4 hits gehad tussen 1986 en 1989. Datzelfde gebeurde ook met David Soul, die ooit een aflevering van MIAMI VICE heeft geregisseerd, maar als acteur natuurlijk beter bekend is als "Ken Hutchinson" uit de serie STARSKY AND HUTCH.

David Soul, die eigenlijk David Richard Solberg heet, kennen we voornamelijk als acteur, maar in feite zong hij al veel eerder. Hij wilde folksinger worden en kreeg zijn eerste grote kans in "The Merv Griffin Show". Helaas wist niemand wie hij was, want hij droeg een masker en werd "The Mystery Singer" genoemd. Dat was in 1966-1967. Vrijwel direct daarna ging hij acteren en had zijn eerste rol in een TV-serie in HERE COME THE BRIDES (1968-1970). Na nog een rol in OWEN MARSHALL, COUNSELAR AT LAW in 1974 kwam dan de politieserie STARSKY AND HUTCH - alweer twee jongens en een auto !
Tussen 1977 en 1982, nam hij maar liefst 4 LP's op en had hits als "Don't Give Up On Us, Baby", "Silver Lady" en "Going In With My Eyes Open". Hij maakte tournee's door de USA, Engeland en Japan.

In HERE COME THE BRIDES speelde David Soul de rol van Joshua Bolt, één van de drie broers die in het Seattle van 1870 wonen, waar het tekort aan vrouwen dramatische vormen aannam. In de serie worden vrouwen naar Seattle gebracht. Een van die vrouwen was actrice Karen Carlson, die later met David Soul zou trouwen. Een van de broers was Jeremy Bolt, die gespeeld werd door Bobby Sherman.

In de opening van dit deel van deze site is een foto te zien van Brandy Norwood. In ons land werd ze bekend als zangeres en zingen is haar grootste liefde. Maar ze acteerde daarvoor ook al en haar acteer debuut was een kleine rol in de film Arachnafobia uit 1990 en 3 jaar in Demolition Man.  Haar TV-debuut was de serie THEA. De serie is niet in Nederland te zien geweest en was voor Brandy zelf ook niet zo'n goede ervaring. Derest van de acteurs vonden haar maar niets en ze werd voortdurend beledigd. De Amerikaanse samenleving is hard, want we hebben het hier wel over een meisje van 14 jaar. Ze was er dan ook niet rauwig om dat de serie na één seizoen stopte. Ze legde zich toe op haar muziek en daarmee scoorde ze. Het werd een enorme hit waarvoor ze een platina plaat ontving. Vanaf dat moment kon het niet meer stuk. Ze kwam in 1996 terug op TV in de serie MOESHA, maaar nu in de hoofdrol. 

De knappe Brandy werd toen Assepoester in de TV-musical productie Cinderella. De goede fee werd gespeeld door Brandy's idool Whitney Houston.
Toen Brandy 3 jaar oud was besloot ze zangeres te worden nadat ze Whitney voor het eerst hoorde zingen. En toen ze 18 was stond ze naast haar in deze musical.

Vanaf dat moment kon haar carrière helemaal niet meer stuk. Dit toonbeeld van "a dream come true" is te zien in films, de nog steeds lopende serie MOESHA (1996 tot heden), een Grammy Award en een succesvolle tweede CD-album waarvoor zij zelf ook composities aandroeg.

== EINDE VAN DEZE AFLEVERING ==