Zes
Up TV-series Een Twee Drie Vier Vijf Zes Zeven Acht

 

Nederland

In ons eigen land heeft muziek in TV-series in het verleden ook altijd een rol gespeeld, maar tegenwoordig is dat minder het geval. In de TV-series die Annie M.G. Schmidt schreef zaten vaak liedjes. De befaamde serie JA ZUSTER, NEE ZUSTER is in de herinnering blijven leven door de liedjes, want het meeste beeldmateriaal is verloren gegaan. Ook in de serie PENSION HOMMELES zaten liedjes, maar merkwaardig genoeg horen we daar maar meestal één liedje uit: "Ik zou je in een doosje willen doen" van Donald Jones. Waarschijnlijk is de reden hiervan dat JA ZUSTER, NEE ZUSTER een jeugdserie was en de kinderen van toen die liedjes graag terug horen. De liedjes uit PENSION HOMMELES, toendertijd een serie voor volwassenen, zegt de kinderen van toen weinig. Maar Donald Jones, met z'n onvervalste Amerikaanse accent, was ook onder de kinderen populair, onder andere door zijn rol in de jeugdserie MIK-MAK.

Als we het over TV-series met liedjes hebben, mogen de series van Eli Asser zeker niet ontbreken. Eli Asser had al enkele TV-series gemaakt, waaronder DA'S GEEN KUNST (met Rijk de Gooijer en Johnny Kraaykamp) en M'N BROER EN IK (met John Lanting en Jan Blaaser). Van de serie met Johnny en Rijk weet ik het niet zeker, maar in de KRO-serie M'N BROER EN IK zaten diverse liedjes waar een plaat van verscheen. De liedjes kwamen pas nadat de eerste serie succesvol bleek te zijn.
De bekendste serie van Eli Asser is ongetwijfeld 'T SCHAEP MET DE VIJF POOTEN. Leen Jongewaard, Piet Römer en Adèle Bloemendaal zongen de liedjes in de serie. De liedjes deden het erg goed en dat zal de reden zijn dat deze TV-serie zo bekend is, want er werden maar 8 afleveringen gemaakt. De serie kreeg wel een opvolger, waarbij hetzelfde drietal te zien en te horen was en hoewel er ditmaal 16 afleveringen werden uitgezonden is CITROENTJE MET SUIKER (als titel) toch wat minder bekend. Maar ook daar bleef het niet bij, want Eli probeerde het nog een keer met DURMAZON. Er werden slechts 6 afleveringen uitgezonden en ... wie kent de serie nog?

Een TV-serie rond een echte popgroep, zelfs een meidengroep, hadden we in Nederland al in 1983. De TROS zond de 6-delige serie uit rond Anita, Patty, Esther, Angela, Ria en Sjeel, die zich de de DOLLY DOTS noemden. Hun TV-manager, Victor Daes, werd gespeeld door Ton van Duinhoven. 
De Dolly Dots begonnen in 1979 en waren bijelkaar gebracht door de producers Peter van Asten en Richard Du Bois. Het feit dat ze in 1983 een TV-serie maakten is al bewijs genoeg dat het hier om een succesvolle groep ging, die bijna 10 jaar bij elkaar bleven en maar liefst 12 langspeelplaten maakten. Hun eerste hit was "Boys", dat de 9e positie bereikte van de hitparade. Ze hadden (volgens het Hit-dossier) maar één nummer 1 hit en dat was "Love me just a little bit more" in december-1983 (de laatste aflevering van hun TV-serie was in oktober van dat jaar).
Ze waren ook nog te zien in een Amerikaanse speelfilm, "Dutch Treat", uit 1986. Meer (en veel) informatie over deze Nederlandse groep kun je vinden op de site Dolly Dots Forever.

De tekst van de DOLLY DOTS-serie was geschreven door Harrie Geelen, de man die vooral bekend is van de fantastische verhalen van de jeugdserie KUNT U MIJ DE WEG NAAR HAMELEN VERTELLEN, MENEER?. In elke aflevering zaten liedjes, geschreven door Joop Stokkermans en Harrie Geelen. De kinderen van Hamelen werden gespeeld door het kinderkoor van Henk van de Velden en de hoofdrol was voor Rob de Nijs, een zanger. Maar natuurlijk zongen de andere acteurs ook, zoals Ab Hofstee, Martin Brozius. Actrice Ida Bons werd na 12 afleveringen vervangen door zangeres Loekie Knol. Van de serie is niet veel bewaard gebleven, maar de liedjes zijn op een dubbel-CD uitgebracht. Een belangrijke rol was weggelegd voor Lidy Sluyter, die later ook een plaatje heeft gemaakt en in de serie DUEL IN DE DIEPTE speelde.

Als je een zangeres een rol laat spelen in een TV-serie is het logisch dat je haar ook laat zingen, dus DE KLEINE WAARHEID met Willeke Alberti was ook zo'n serie. Het werd door de NCRV in 26 delen op de buis gebracht. En uiteraard verscheen er een plaat met liedjes uit de serie. Willeke Alberti was ook te zien in de TV-serie WILLEKE ... ER WAS EENS, een idee van haar zelf, die ze na een bezoek aan de efteling kreeg. Het werd een vierdelige serie met 4 verschillende sprookjes waar (natuurlijk) ook in werd gezongen. De sprookjes werden herschreven door Mies Bouhuijs. In de maand dat die serie van start ging was Willeke bovendien te zien in de serie UILENSPIEGEL, ook een 4-delige serie, waarin echter niet gezongen werd. 
Twee TV-series zijn er gemaakt met een zanger in de hoofdrol. Herman van Veen was te zien in DE WONDERLIJKE AVONTUREN VAN HERMAN VAN VEEN (waaruit oorspronkelijk het liedje "opzij, opzij" komt) en de vervolg-serie HERMAN EN DE ZES. Hierin waren ook de mannen te zien die verantwoordelijk waren voor de muziek: Harry Sacksioni en Erik van der Wurff. Eigenlijk was de eerst genoemde serie geen Nederlandse serie, maar een Duitse serie, omdat het bedrijf van Herman (Harlekijn) het (in 1977) maakte voor de Bayerischer Rundfunk. Het was dan ook in het Duits opgenomen en is later voor de Nederlandse televisie nagesynchroniseerd (1979). HERMAN EN DE ZES was daarentegen wèl een Nederlandse serie.

De KRO had al eerder, in 1968, van HET DAGBOEK VAN JOOP TER HEUL een "muzikaal spel" gemaakt. Daarin zagen we Trudy Labij in de hoofdrol en zangeres Thérèse Steinmetz als Julie ter Heul, haar zusje. Thérèse Steinmetz is een bekend zangeres, maar voor zover ik heb kunnen nagaan is dit de enige TV-serie waarin ik haar ben tegengekomen.
In 1972 maakte de NCRV een muzikaal spel van het boek van Johan Fabricius:  HET MEISJE MET DE BLAUWE HOED. In de hoofdrol Jenny Arean, bekend als musicalster. Naast haar acteur Huib Rooymans, waar Jenny overigens mee is getrouwd. Verder waren te zien: Bram Biesterveld, Hans Hoekman, Ronnie Bierman en André van Duin. Omdat het hier om een muziekproduktie ging werden de overige rollen gedaan door een bekende zanggroep uit die jaren, bestaande uit Letty de Jong, Marianne di Giovanni. Tiny van Ling, Dick Doorn en Pierre Biersma.