Een
Up TV-series Een Twee Drie Vier Vijf Zes Zeven Acht

 

Eind vijftiger jaren werd in Engeland de serie THE INVISIBLE MAN geproduceerd. De wetenschapper die zichzelf onzichtbaar had weten te maken was Dr. Peter Brady. Dr. Brady testte zijn theorie van optische dichtheid en ontdekte hoe je materie onzichtbaar kon maken. Maar toen een optisch apparaat doorbrandde en hij chemicaliën over zich heen kreeg, werd hij zelf onzichtbaar. Daarmee was de jacht op hem geopend. Eerst door de Britse regering, die hem te pakken kreeg, maar die hij kon overtuigen om voor hen te werken. Tegelijkertijd zocht hij naar een oplossing voor zijn onzichtbaarheid.

A man who can investigate crimes without being seen.
A man who can go where no ordinary man could hope to enter.
A man searching for the answer to his invisibility......

The Invisible Man !

In de serie was Dr. Peter Brady alleen zichtbaar, gewikkeld in verband. Als hij het verband en zijn kleding verwijderde was hij onzichtbaar.... maar niet onhoorbaar. Maar zowel de acteur die gedeeltelijk te zien was als de acteur wiens stem we hoorden, werden door de producers geheim gehouden.

Uiteindelijk werd vermeld dat de stem van Tim Turner was, een acteur die ik verder niet in andere TV-series ben tegengekomen. In een aflevering van The Invisible Man, "Man in Disguise", was Tim Turner te zien, maar in een andere rol, namelijk die van Nick, een drugshandelaar.
Later werd ook de acteur genoemd die af en toe te zien was: Johnny Scripps, een kleine acteur die vermomd als Peter Brady zijn weg vond door te kijken via een knoopsgat.

De TV-serie bestond uit 26 afleveringen in zwart-wit en werd in Nederland in 1964 uitgezonden door TV-Noordzee.

Een leuk detail van deze serie is de eerste pilot-aflevering, die onzichtbaar is gebleven. Hierin werd de stem van Dr. Peter Brady door Robert Beatty gedaan en de acteur die in beeld kwam was kleiner van postuur dan in derest van de serie.

De (kleuren)-serie uit 1975, was een flop. Na 13 afleveringen, die de AVRO bij ons heeft laten zien in 1976, was de serie al weer afgelopen. In dit geval heette de onzichtbare man Dr. Daniel Weston, gespeeld door David McCallum. Hij kon nu gezien worden dankzij zijn vriend Nick Maggio (Henry Darrow) die voor hem een masker maakte. Daniel Weston was nu zichtbaar, wanneer hij dat wilde.

Maar men probeerde het in 1976 nog eens met GEMINI MAN. Hierin speelde Ben Murphy (de man die we beter kennen als "Kid Curry" uit ALIAS SMITH AND JONES) de rol van Sam Casey, een man die ook onzichtbaar werd door een ongeluk. Er werd een manier gevonden om zijn onzichtbaarheid ongedaan te maken, maar via een apparaat, dat hij als een horloge droeg, kon hij zichzelf weer onzichtbaar maken. Er was echter nog een probleem: als hij langer dan 15 minuten in 24 uur onzichtbaar was, zou hij sterven. Genoeg ingrediënten voor spanning en intrige. Ik vond het een leuke serie, in 1977 uitgezonden door de AVRO, maar in Amerika waren de kijkcijfers bijna onzichtbaar en ook deze serie werd na 13 afleveringen gestopt.

De genoemde series waren allemaal afgeleid van het orginele verhaal van H.G. Wells, de man die o.a. ook "The Time Machine" schreef (in 1895), prachtig verfilmd met in de hoofdrol Rod Taylor en als toneelstuk al in 1949 te zien geweest bij de BBC. De filmversie van "The Invisible Man" dateert al uit 1933, het boek werd in 1897 geschreven.
Het onzichtbaar zijn geeft natuurlijk ongekende mogelijkheden, zowel voor de slechterikken als de goeden. Over dit concept zijn dus een hoop verhalen geschreven, maar het verhaal van H.G. Wells hield zich vooral bezig met wat een dergelijke mogelijkheid zou betekenen voor de mens. In het orginele verhaal wordt de onzichtbare man dan ook slecht en daarna krankzinnig. Geen leuk verhaal dus en goed voor een film of een miniserie, maar niet voor TV-series, waarvan het idee is dat er zo lang mogelijk afleveringen worden gemaakt. Een slechterik of krankzinnige als hoofdfiguur is dan geen goed idee. 
In 1984 vond men het tijd om het èchte verhaal van THE INVISIBLE MAN als een miniserie op de buis te brengen. Zes afleveringen van 30 minuten waren het resultaat. Dr. Griffin was de brilliante wetenschapper, die een drug maakt dat hem onzichtbaar maakt. Het tast echter ook zijn hersens aan en hij wordt paranoïde. Hij misbruikt zijn onzichtbaarheid en iedereen die tegen hem is, ruimt hij uit de weg om uiteindelijk te worden opgejaagd als een dier en te worden gedood.

Maar hiermee was het nog niet afgelopen met de onzichtbare mensen, want nu was het de beurt aan kinderen. De 6-delige Deense serie "Als Lotte onzichtbaar wordt" werd in 1988 door de NCRV uitgezonden. Zoals gebruikelijk voor jeugdseries (en films) heb ik hier geen informatie over kunnen vinden.

Misschien zien we de onzichtbare man ook weer eens terug op de Nederlandse TV, want ook in 2000 is er weer een serie gemaakt. Het concept lijkt op de versie uit 1975.