Vijf
Up TV-series Een Twee Drie Vier Vijf Zes Zeven Acht

 

Mel Blanc, Daws Butler, Don Messick en Paul Frees, waren de grote stemkunstenaars uit het verleden, maar er zijn er natuurlijk meer. Denk maar eens aan de stemmen van THE MUPPET SHOW, waarin vooral Jim Henson en Frank Oz te horen waren, en de TV-tekenfilmserie COW AND CHICKEN waarin Charlie Adler de stemmen doet van 4 figuren.

Charles of Charlie Adler begon al in 1977 met wat stemmen, maar brak eigenlijk pas in 1984 door met de serie TRANSFORMERS, waarin hij diverse stemmen voor z'n rekening nam. Hij deed verder stemmen in tekenfilmseries als JEM, BRAVESTARR, THE SMURFS en RUGRATS. Maar hij schitterde vooral in COW AND CHICKEN (1997-1999) waarin hij 4 belangrijke stemmen voor z'n rekening nam: Cow, Chicken, the Red Guy en I.R. Babboon. Gezien hebben we Charlie nog nooit, althans niet op TV of in de film - Charlie speelde wel een keer op Broadway en schijnt als kind gespeeld te hebben, ook op toneel, naast Imogene Coca. Ik heb wel een site met een paar foto's en een interview van Linda Tindall kunnen vinden. Je komt er door op de foto te klikken.

Er zijn meer mannen die hun stem lenen aan de tekenfilm, zoals Paul Winchell (met stemmen als: Gargamel en Baby Smurf in THE SMURFS en Tigger in de Winnie the Pooh-serie), Lennie Weinrib (Gomez Addams in THE ADDAMS FAMILY cartoon en de hoofdrol in H.R. PUFNSTUF) en Frank Welker, die in Voice Actor Page meer dan 360 vermeldingen heeft. In TV-series deed hij onder andere Dr. Claw en MAD Cat in INSPECTOR GADGET, Jabberjaw in JABBERJAW en Slimer in THE REAL GHOSTBUSTERS. Na de dood van Mel Blanc nam hij de stem over van Barney Rubble en Dino.

Tot nu toe passeerden een hoop mannen en weinig vrouwen de revue, maar daar ga ik nu verandering in brengen. Er zijn een hoop vrouwen die hun stem hebben geleend aan soms heel bekende tekenfilmfiguren. Ik heb al Mae Questel genoemd, de stem van Betty Boop en Olive Oyl, en dan is het nu de beurt aan de stemmen van Wilma Flintstone en Betty Rubble: Jean Vander Pyl en Bea Benaderet.

Eigenlijk hoort Bea Benaderet niet in dit verhaal thuis, want zij was niet altijd onzichtbaar. Maar voor de volledigheid, en omdat zij toch vooral een stemactrice was wil ik haar toch noemen, Bea deed stemmen in films vanaf 1943, totdat ze in 1950 te zien was in THE GEORGE BURNS AND GRACIE ALLEN SHOW als Blanche Morton. Maar behalve wat kleine rolletjes en een gastrol in I LOVE LUCY (1952) en 77 SUNSET STRIP (1960) deed ze vooral stemmen. In 1960 was dat ook een TV-serie: THE FLINTSTONES. Een TV-serie uit datzelfde jaar en waarin zowel zij als Alan "Fred Flintstone" Reed te zien waren, was: PETER LOVES MARY. De serie liep maar één seizoen en kwam niet naar Nederland. THE FLINTSTONES wel en draait tot op heden nog steeds op diverse zenders.
Bea als Cousin Pearl Bodine (THE BEVERLY HILLBILLIES)In 1962 kreeg Bea een rol in de TV-serie waarin ook Alan Reed en Mel Blanc gastrollen hadden: THE BEVERLY HILLBILLIES. Bea's rol was die van Cousin Pearl Bodine, de moeder van de niet al te slimme Jethro. Ze speelde die rol tot 1963.

Maar een andere TV-serie, PETTICOAT JUNCTION, vergde kennelijk veel van haar, want in 1964 verliet ze na 4 jaar THE FLINTSTONES, waarin haar rol (Betty Rubble) werd overgenomen door Gerry Johnson. Tijdens de serie PETTICOAT JUNCTION was Bea ook regelmatig (in dezelfde rol) te zien in een serie van dezelfde producer (Paul Henning) GREEN ACRES. Een serie met zeer sterke komische personen die een aantal jaren geleden nog te zien was op Skychannel. 

In PETTICOAT JUNCTION, de serie die in 1963 startte en ook in Nederland is uitgezonden, had Bea de hoofdrol. Als Kate Bradley runt ze daarin het Shady Rest Hotel bij Petticoat Junction, aan een klein spoorlijntje (van Pixley naar Hooterville)  waar nog een stoomtrein rijdt, de Hooterville Cannonball uit 1890, bestuurd door twee gepensioneerde spoorwegbeambten. De drie dochters van Kate en hun romances, het hotel en de spoorlijn zijn de ingredieënten waaruit de serie van 1963 tot 1970 bestond. Helaas maakte Bea het einde van de serie niet mee, want zij overleed al in 1968 op 62-jarige leeftijd. 

Jean Vander Pyl, die nog maar kort geleden overleed, was niet zo vaak zichtbaar. Voordat ze bekend werd als Wilma Flintstone had ze al enige tijd bij de radio gewerkt. Ze deed de stem van Wilma 40 jaar lang en deed daarnaast ook de baby Pebbles en Mrs. Slate, de vrouw van Fred's baas. Verder deed ze stemmen in TOP CAT, MAGILLA GORILLA en was ze Rosie the Robot en Mrs. Spacely in THE JETSONS. Haar laatste rol was die van Rosie the Robot in een TV-reclame.Jean Vander Pyl Ze was ook een paar keer in beeld: als gast was ze te zien in MURDER, SHE WROTE en PETTICOAT JUNCTION. 

En toen in 1994 de speelfilm "The Flintstones" uitkwam zagen we in kleine rolletjes de bedenkers van de Flintstones, William Hannah en Joseph Barbera, en de toen nog enige levende atrice van de oorspronkelijke Flintstone cast, Jean Vander Pyl, die als Mrs. Feldspar haar zegje deed.
Er zijn weinig foto's van Jean, maar op de site Find-A-Grave staat een mooie foto van Jean, die in 1999 op 79-jarige leeftijd aan longkanker overleed. De foto hiernaast verscheen op de ACME-City-site. Daar kunt u ook de tekst lezen die eronder stond.

June en Daws.De in 1919 geboren June Foray, the "Queen of Cartoons" is misschien wel de bekendste Amerikaanse stemactrice. Ze werd vooral gevraagd voor stemmen van oma's en heksen en dat al vanaf 1950. Ze is de stem van Granny uit alle Tweety & Sylvester-films, ze was Grandma in HEATHCLIFF en Evil Old in GARFIELD AND FRIENDS. In THE GUMMIBEARS was ze "Grammi". In de Disney speelfilm "Mulan" was ze Grandmother Fa. Ze begon haar carrière overigens ook in een Disney speelfilm, namelijk "Cinderella" (1950), waarin ze de stem van Lucifer de kat deed. 
Voor Amerikanen is ze het bekendst als de stem van Rocket J. Squirrel, in de TV-serie THE BULLWINKLE SHOW. Deze kinderserie had zoveel succes dat de serie naar "Prime time" verhuisde. Of van die TV-serie er afleveringen op onze TV zijn geweest weet ik niet. Op 30 juni 2000 was de première van "The Adventures Of Rocky And Bullwinkle" en de toen 80-jarige June, die de stem van (de getekende) Rocket J. Squirrel weer voor haar rekening had genomen was ook daar aanwezig. Hoewel Bullwinkle een eland is en Rocky een (vliegende) eekhoorn, is deze nieuwe film géén tekenfilm. Maar of die film naar Nederland komt ....?
June ForayJune Foray speelde in TV-tekenfilmseries als THE SMURFS, RUGRATS en DUCKTALES (Magica). Ze is zelfs even Betty Rubble geweest, toen in 1964 Bea Benaderet plotseling THE FLINTSTONES verliet en voordat Gerry Johnson die rol verder voor haar rekening nam. Hoewel Jane Foray ook te gast was in series als WIERD SCIENCE, MARRIED...WITH CHILDREN, THE TWILIGHT ZONE en I LOVE LUCY, was dat altijd buiten beeld. Toch twee foto's van haar: het kleine fotootje is van lang geleden en is ze te zien naast Daws Butler tijdens een opnamesessie in de RCA-studio. De andere foto vond ik op een Disney Fan Club-site: FANtasEARS. De meest recente foto van haar (1999) vindt u op Internet Movie Database.

Jane Webb is een stem-actrice die een paar bekende stemmen heeft gedaan, maar om informatie over haar te vinden is moeilijk. Ik kende haar in ieder geval als de stem van Veronica uit THE ARCHIES en een aantal andere stemmen in die serie. Wanneer je kijkt in de Internet Movie Database valt op dat ze rond 1940 in drie films heeft gespeeld, waarvan "The Farmers Daughter" er een was - dit was overigens niet de film waar ooit de gelijknamige TV-serie van werd gemaakt (die kwam pas in 1947). Ze speelde overigens maar een klein rolletje in die film. Daarna zou ze tot 1967 niets meer hebben gedaan. Dit is natuurlijk mogelijk, maar het kan ook zijn dat er een twee actrices zijn met de naam/pseudoniem Jane Webb. In ieder geval is de Jane Webb van 1967 degene die alleen maar met haar stem op TV was. De mij onbekende TV-serie JOURNEY TO THE CENTER OF THE EARTH is haar eerste serie en daarna komt in 1968 THE ARCHIE SHOW, waarin ze de stemmen doet van Veronica Lodge, Betty Cooper, Miss Grundy en Big Ethel. The Archies was een muziekgroep, die ook werkelijk platen maakte (zie categorie: Muziek). Maar daar hadden de acteurs die de spreekstemmen deden weinig mee te maken. In THE ARCHIE SHOW wordt ook Sabrina Spellman geïntroduceerd, een (goede) heks-tiener die haar eigen serie krijgt. In die TV-serie doet Jane de stem van Sabrina en haar twee tantes Zelda en Hilda. In de tekenfilmserie THE ADVENTURES OF BATMAN is ze Batgirl en Barbara Gordon. In de tekenfilmserie MY FAVORITE MARTIAN doet ze maar liefst 5 stemmen. Misschien dat ze in 1968 nog te zien is geweest in de serie FAMILY AFFAIR, waarin ze toen te gast was.

Zoals gezegd zou Jane Webb in 1940 in de film "The Farmer's Daughter" te zien geweest zijn, en dat geldt ook voor de volgende stemartieste: Janet Waldo, waarmee ik dit hoofdstuk wil afsluiten. Ook Janet Waldo zou in een aantal films gespeeld hebben, meer dan Jane Webb, van 1938 tot 1941. Daarna was het stil rond haar en kwam ze in 1962 terug als Judy Jetson in de tekenfilm THE JETSONS. Volgens haar biografie, waar overigens geen geboortedatum was terug te vinden, begon ze haar carrière echter bij de radio, wat die stilte tussen 1941 en 1962 kan verklaren. Maar gezien haar leeftijd is de rol van receptioniste in een film uit 1939 nauwelijks geloofwaardig.
Op de radio werd ze in ieder geval bekend door de comedyserie "Meet Corliss Archer" waarin ze de hoofdrol speelde. Ze speelde ook de rol van Emmy-Lou in de radioserie "The Adventures of Ozzie and Harriet". Toen deze show naar TV ging, was ze ook af en toe te zien. In de laatste afleveringen van de radioserie "My Favorite Husband", (L->R) Waldo, Desi en Lucyspeelde ze samen met Lucille Ball. Toen Lucy de overstap naar TV maakte met haar TV-serie I LOVE LUCY kreeg Janet daarin een gastrol. Dat was in 1952 in de aflevering "Young Fans". Informatie hiervan (en de foto hiernaast) zijn te vinden op een fantastische Lucy-tribute site: de LUCY-Library, een commerciële site, maar alleszins de moeite waard om te bezoeken.

Haar eerste TV-cartoonserie was dus THE JETSONS en behalve een TV-serie uit 1964-1965 (VALENTINE'S DAY), waarin ze een secretaresse speelde, en wat gastrollen, was ze daarna alleen nog maar te horen. Ze leende haar stem voor vele bekende cartoonseries, zoals THE ADDAMS FAMILY (Morticia), JOSIE AND THE PUSSYCATS (Josie), WACKY RACES (Penelope Pitstop) en diverse andere series.
Zoals gezegd was ze als gaste ook af en toe zichtbaar op TV. Behalve I LOVE LUCY (1952), was ze ook te zien in THE LUCY SHOW (1963), THE ANDY GRIFFITH SHOW (1963) en PETTICOAT JUNCTION (1966).
Hoewel ze in alle series van TV-films van THE JETSONS de stem van dochter Judy Jetson speelde, was dat niet zo in de bioscoopfilm "Jetsons: The Movie" die in 1990 uitkwam. Daarin werd Judy gespeeld door de zangeres Tiffany en (ter compensatie?) kreeg Janet daarin een andere stem.