L-M-N
Up A-B C-D E-F-G H-I-J-K L-M-N O-P-Q-R S-T-U-V W-X-Y-Z

 

M

MEMORANDUM VAN EEN DOKTER

NCRV van 27-oktober-1963  tot  9-april-1967 - 21 afleveringen.

Bram van der Vlugt - Dr. Alan Finlay
Rob Geraerds - Dr. Cameron
Fien Berghegge - Janet, de huishoudster.

Hoewel de NCRV 30 afleveringen noemt, heb ik die niet terug kunnen vinden in de NCRV-gidsen. In mijn eigen onderzoek kom ik tot de volgende conclusie:

1e dl: 27-oktober-1963 - 2e dl: 24-november-1963 - 3e dl: 19-januari-1964.
Pas na ruim een jaar werd een nieuwe serie begonnen met de herhaling van deel 1 op 14-februari-1965, daarna:
2e seizoen: 26-februari-1965  tot  6-juni-1965 => 8 delen.
3e seizoen: 21-november-1965  tot  10-april-1966 => 6 delen (Janet= Lies de Wind !)
4e seizoen:    a: 20-november-1966  en  18-december-1966 => 2 delen.
                        b: 12 -maart-1967          en    9-april-1967            => 2 delen.
In dit laatste seizoen werd de rol van Janet weer door Fien Berghegge gespeeld. Na twee delen was het even stil rond Dr. Finlay, maar in maart kwam de serie terug maar was de rol van De. Finlay overgenomen door Cor van den Brink, maar dat duurde slechts 2 delen.

CategorieŽn: Muziek

MISSION: IMPOSSIBLE

TROS  van  8-oktober-1970  tot  1-juni-1972 - 42 afleveringen.

"Your mission, Dan, should you decide to accept it, is ......".

Pilot voor de serie was "The Man Nobody Knows", geproduceerd door Desilu Productions.

Na het eerste seizoen regende het prijzen: 4 Emmy's, 2 Grammy''s en 2 Golden Globes. Steven Hill wilde echter stoppen en er moest een vervanger gezocht worden voor de leider van het team. Gekozen werd voor Peter Graves, die als Jim Phelps het team ging leiden.
Ook het tweede jaar was weer zeer succesvol. Andere TV-series maakten daar gebruik van, zoals de aflevering van THE AVENGERS met de titel: "Mission: Highly Improbable" en de eerste aflevering van HERE'S LUCY, getiteld "Lucy's Impossible Mission", waarin Lucy geconfronteerd wordt met een taperecorder in een telefooncel, die mysterieuze instructies geeft (met dezelfde stem als in MISSION: IMPOSSIBLE, Bob Johnson), waarna de band zichzelf vernietigt. De serie was dan ook een van de hit-dramaseries van Desilu, de productie maatschappij van Lucille Ball en Desi Arnaz, samen met STAR TREK en MANNIX. De serie won weer vele prijzen.

Mission: impossibleNa het derde seizoen namen Martin Landau en Barbara Bain afscheid van de serie. Zij zouden zo'n vijf jaar later weer in een succesvolle serie spelen: SPACE 1999. Voor hen in de plaats kwam er ťťn acteur terug in MISSION: IMPOSSIBLE, namelijk Leonard Nimoy. Leonard is beroemd geworden door zijn rol als de valcaniŽr Spock in STAR TREK, een rol die Martin Lindau in 1965 had afgeslagen !
Nog steeds een succes begon in 1970 het vijfde jaar van de serie met weer een vast vrouwelijk teamlid: Dana Lambert, gespeeld door Lesley Ann Warren. En het team wordt ook nog versterkt met een dokter: Dr. Doug Robert, gespeeld door Sam Elliott. Ze zouden echter maar ťťn jaar meedoen.

Voor de laatste twee jaren van de serie werd het vaste team weer een vijftal: Peter Graves, Peter Lupus, Greg Morris, Leonard Nimoy en Lynda Day George, die Casey speelde, een actrice en vermommingsspecialiste.
Toen het laatste jaar aanbrak was Lynda zwanger en zij werd tijdelijk vervangen door Barbara Anderson, die in 1971 de serie IRONSIDE had verlaten. Barbara speelde in 7 afleveringen de rol van Mimi Davis.

In BelgiŽ werd de serie onder de titel "Geheime Opdracht" als vanaf 1967 uitgezonden en in Duitsland werd de serie op het eerste Duitse Net (in kleur) onder de titel:"Kobra, Łbernehmen Sie" uitgezonden ("Kobra" staat voor het IMF, Impossible Mission Force).

Maar daarmee was het nog niet afgelopen, want in 1980 begonnen er plannen te komen om de serie weer op te starten. Men dacht zelfs aan een "Mission: Impossible; The Movie". Pas in 1988 begon een nieuwe serie MISSION: IMPOSSIBLE. De leider was weer Peter Graves als Jim Phelps, inmiddels een grijze heer geworden. Elektronica expert was Phil Morris, zowel in de serie als in het echt de zoon van Greg Morris. Daarnaast speelde het eerste jaar Thaao Penghlis, Tony Hamilton en actrice Terry Markwell mee, maar halverwege de serie werd Terry's rol overgenomen door Jane Badler. In de twee seizoenen dat de serie bestond werden er 35 afleveringen opgenomen.

"This disk will selfdestruct in five seconds"

De serie werd door bijna elke comedy-show geparodieerd, zoals in THE CAROL BURNETT SHOW en natuurlijk in THE TONIGHT SHOW. Ook het "This message will selfdestruct" werd geparodieerd in de cartoon-serie INSPECTOR GADGET. Het aardige is dat in de 90er jaren zowel INSPECTOR GADGET (live action) als MISSION: IMPOSSIBLE als bioscoopfilm werd uitgebracht.

MR. ED

TV-Noordzee van  17-augustus-1964 tot 10-december-1964: aantal afl. ca. 17
TROS               van    6-januari-1968      tot  23-augustus-1968: aantal afl. ca. 19.

De succesvolle TV-serie werd ook op SKY-channel uitgezonden en er werden door de KRO nog in 1995 afleveringen herhaald. 

Het allereerste idee voor de serie was een verhaal over een sprekend paard dat verscheen in het blad "Liberty" op 18 november 1937 en werd geschreven door Walter Brooks. Het paard was van Wilbur en Carlotta Pope. In de TV-serie werden dat Wilbur en Carol Post.  De techniek van het "sprekende" paard was al bekend van de films met "Francis, the talking mule".

De ster van de show was het paard Mr. Ed, in werkelijkheid een parade- en showpaard dat in 1949 werd geboren als Bamboo Harvester. Het idee voor de TV-serie had producer Arthur Lubin al in 1952, maar acteur Alan Young had toen net twee Emmy's ontvangen voor zijn eigen TV-show en bedankte ervoor. Het zou nog tot 1958 duren voordat Alan Young, inmiddels in een dal wat betreft z'n carriŤre, zou toestemmen in de rol van Wilbur Post.

De serie ging moeizaam van start, maar uiteindelijk kon het team begin 1960 aan de slag, met George Burns als regisseur, Connie Hines en Alan Young als Carol en Wilbur Post en Allan "Rocky" Lane als de stem van Mr. Ed en Bamboo Harvester als Mr. Ed zelf.

CategorieŽn: Muziek, Onzichtbaar

LINK: Mr. Ed Online, Mr. Ed the talking horse story.

THE MUPPET SHOW

KRO van  3-oktober-1977 tot 8-april-1982: aantal afl.: 120

"The Muppet Show: Sex and Violence" was een special uit 1975 en kan eigenlijk beschouwd worden als de pilot voor THE MUPPET SHOW. (In Nederland uitgezonden ?) Het was een poppenshow voor volwassenen waar ze in Amerika niet zoveel in zagen.
Het was de Engelsman Sir Lew Grade die er wel iets in zag.  ITV, Independent TeleVision, de commerciŽle TV-zender van Engeland, begon met de serie in 1976. In het begin waren er wat problemen, maar al in het tweede seizoen werd de serie een groot succes. Hoewel Jim Henson al behoorlijk bekend was bij de Amerikaanse kinderen werd hij door THE MUPPET SHOW bekend bij iedereen in de hele wereld. De KRO liet alle 120 afleveringen die er in 5 seizoenen werden gemaakt zien en daarna volgden specials en regelmatige herhalingen tot in 1986. Daarna werd het wat minder.

De TV-serie had een "Muppet Movie" tot gevolg die in 1979 werd gemaakt. Er volgden nog meer films met de muppets, en in 1982 waagde Henson zich aan "Dark Crystal" een prachtig sprookje met veel diepgang en allemaal nieuwe figuren. En in 1986 maakte hij "Labyrinth" met in de hoofdrollen David Bowie en Jennifer Connelly. Het script was van Terry Jones (van THE MONTY PYTHON SHOW).
Op 25-Dec-1989 zond de KRO "A Muppet Family Christmas" uit (1987), waarin ook Big Bird uit SESAME STREET en The Freggels te zien waren. THE FREGGELS is een andere Jim Henson serie voor kinderen. 

16-mei-1990 overleed Henson plotseling en waren Kermit the Frog, Ernie, Swedish Chef, Waldorf en Rowlff hun stem kwijt. De stemkunstenaars die met Henson werkten wisten het op te vangen. In een aangrijpende special uit 1990 gaan The Muppets op zoek naar de man waar ze veel over hebben gehoord maar waar ze niets van weten of begrijpen wie het is: Jim Henson. Deze special "The Muppets celebrate Jim Henson", werd door de KRO op 5 Mei 1991 uitgezonden.

THE MUPPET SHOW is in veel landen uitgezonden, ook in de Arabische landen. Ik hoorde ooit dat in Kuwait Miss Piggy eruit werd geknipt, omdat varkens nu eenmaal als onrein worden beschouwd in die landen. Karen Falk van The Jim Henson Company vertelde dat THE MUPPET SHOW niet werd uitgezonden tijdens de Ramadan (Islamitische vastentijd) omdat er varkens in voorkwamen. Ze vertelde ook dat er in het Midden-Oosten wel een ander land was waar THE MUPPET SHOW om dezelfde reden voorgoed uit de lucht werd gehaald, maar welk land dat was, wist ze niet meer.

CategorieŽn: Muziek, Onzichtbaar.

LINK:
Naar Henson.com

N

THE NEW AVENGERS

KRO  van  7-oktober-1976  tot  19-december-1977: 26  afl.

Na de herhalingen van THE AVENGERS konden we 26 uurlange afleveringen van THE NEW AVENGERS zien. Patrick Macnee als John Steed was weer van de partij, maar hij had twee nieuwe collega's: de mooie Purdey (Joanna Lumley) en de "cool" Gambit (Gareth Hunt).
In Nederland heette de serie: TERUGKEER VAN DE WREKERS.

CategorieŽn: Muziek

LINK: