A-B
Up A-B C-D E-F-G H-I-J-K L-M-N O-P-Q-R S-T-U-V W-X-Y-Z

 

naar: B

A

THE ADDAMS FAMILY

VARA  van  4-oktober-1976  tot  6-december-1978  -  31? afleveringen.

Ontleend aan de stripverhalen in "The New Yorker" van Charles Addams.
In 1964 werd het een TV-serie (tegelijkertijd ging een gelijksoortige serie van start: THE MUNSTERS).
In de USA uitgezonden door ABC van 18-september-1964 tot 2-september-1966 - 64 afleveringen.
Op de zaterdagmorgen op NBC werd de gelijknamige cartoon-serie uitgezonden van Sept-1973 tot Aug-1975. De stemmen werden door andere acteurs gedaan, behalve die van Ted Cassidy (Lurch) en Jackie Coogan (Fester).
THE ADDAMS FAMILY kwam terug, maar nu als speelfilm in de bioscoop en met een andere cast. ("The making of ..." was te zien op 7-Dec-1991 op RTL-4) 
Er volgde een tweede bioscoopfilm in 1993: ADDAMS FAMILY VALUES.
Een nieuwe cartoonserie volgde: van Sept-1992 tot Jan-1995, zaterdagochtend op ABC. In ieder geval één bekende stem: John Astin in zijn eigen oude rol van Gomez Addams.
THE NEW ADDAMS FAMILY is een zogenaamde revival-serie, met andere acteurs. De serie werd geproduceerd van 1998 tot 1999. In Nederland te zien via FOX8.

Categorieën: Kinderen

LINK:     http://www.addamsfamily.com/

THE ADVENTURES OF BLACK BEAUTY

NCRV  van  23-februari-1974  tot  2-augustus-1975  -   50 afleveringen.

Naar het boek uit 1877 van Anna Sewell. De serie won in 1974 op het Internationale Televisiefestival van Monte Carlo de eerste prijs voor de beste kinderserie. Schrijvers aan de serie waren Richard Carpenter (CATWEAZLE en ROBIN OF SHERWOOD) en David Butler.
De opnames voor de serie werden gemaakt op Rickmansworth Farm in het dorpje Rickmansworth even ten noorden van London.

Het paard in de serie, Black Beauty, heette in werkelijkheid "Black Jed" en deelde zijn rol met nog drie andere zwarte paarden. Omdat "Black Jed" een witte vlek op zijn neus had, werd dit bij de andere drie paarden met een soort pleister nagemaakt. Alle paarden in de serie stonden onder de hoede van het echtpaar Reg en Shirley Dent.

Categorie: Kinderen.

THE ADVENTURES OF OZZIE & HARRIET

Begon in 1944 als radioserie.
Vanaf 1949 deden Ozzie en Harriet's kinderen David en Eric mee.

Op TV in de USA: ABC van 3-oktober-1952 tot 3-september-1966

De serie betekende de start voor Ricky Nelson's muzikale carrière. De kijker volgde de familie op de voet en toen de jongens trouwden, deden ook hun vrouwen mee in de serie.

 

Categorieën: Kinderen, Muziek

THE ADVENTURES OF ROBIN HOOD

TV-Noordzee van  6-september-1964 tot 13-december-1964: aantal afl. ca. 15
AVRO               van  30-januari-1965      tot  2-september-1966: aantal afl. ca. 16.

De serie werd gemaakt door een onafhankelijke producent voor de nieuwe commerciële Engelse zender ITV. De serie werd echter ook aan Amerika verkocht en daar zelfs eerder uitgezonden. De titelsong werd ook meteen op plaat uitgebracht en werd in Engeland een grote hit nog vóór dat de TV-serie daar zelf werd uitgezonden. Richard Greene speelde Robin Hood.

Categorieën: Muziek, Robin Hood

THE ALFRED HITCHCOCK HOUR

KRO  van  29-oktober-1963  tot  30-januari-1965  -  ? afleveringen.

De serie volgde op ALFRED HITCHCOCK PRESENTS ... en bestond uit 93 uur-afleveringen, die uitgezonden werden in Amerika van 20-september-1962 tot 10-mei-1965.

ALFRED HITCHCOCK PRESENTS...

KRO  van  24-januari-1959  tot  21-september-1968  -  47? afleveringen.
VOO: tussen 1-April en 16-September-1981 liet Veronica een serie van 7 oude afleveringen zien, die via computers ingekleurd waren.

Uit: het boek van McCarty en Kelleher.Alfred Hitchcock tekende dit logo zelf voor zijn TV-serie. Terwijl de tune speelde zag je zijn schaduw in het logo stappen. Daarna verwelkomde hij de kijkers met een: "Good evening", en begon dan een verhaaltje op de typische Hitchcock-manier, bijvoorbeeld deze, waarbij hij in een wijnvat staat:
"How do you do? I find myself here as a result of a misunderstanding. I thought I was going to bathe in champagne, but find myself stomping grapes instead. I did have a partner working with me, but a short time ago, he sank without trace. There is one consolation to drowning in wine: he had a smile on his face as he went under".
Meer van deze prachtige stukjes staan in het boek "Alfred Hitchcock presents, an illustrated guide to the ten-year television career of the Master of Suspense", van John McCarty en Brian Keleher.
De orginele uitzendingen gingen gepaard met reclame en Hitchcock wilde daar nog wel eens opmerkingen op maken, zoals: "Our story will continue following this calculated but confusing interruption". Aanvankelijk werd dat niet op prijs gesteld door de adverteerders, maar het bleek dat het effect van dit soort opmerkingen juist positief was.

265 afleveringen werden in Amerika uitgezonden door CBS van 2-oktober-1955 tot 26-juni-1962. Er waren 266 afleveringen gemaakt, waarvan er één door CBS werd geweigerd.

Hitchcock maakte als vervolg-serie: THE ALFRED HITCHCOCK HOUR.

Categorie: Muziek.

ALL IN THE FAMILY

VPRO  van  12-oktober-1972  tot  24-augustus-1980  -  167 afleveringen.

Het is de door Norman Lear geproduceerde Amerikaanse versie van de Engelse TV-serie TILL DEATH DO US PART van Johnny Speight.
Carroll O'Connor was Archie Bunker, een arbeider met duidelijke vooroordelen, die hij niet onder stoelen of banken stak. Zijn schoonzoon Mike Stivic, van Poolse afkomst en met linkse ideeën, had vaak heftige discussies met pa Bunker, terwijl dochter Gloria de zaak probeerde te relativeren, maar uiteindelijk voor Mike koos. Edith Bunker kwam erg naief over en was vaak de verzoenende factor, maar kon Archie soms ook op z'n nummer zetten. Ze werd gespeeld door Jean Stapleton, dochter Gloria werd gespeeld door Sally Struthers en haar man Mike, die door Archie "Meathead" werd genoemd, door Rob Reiner. 

Het was een uiterst succesvolle serie dat weer diverse andere series heeft voortgebracht. De nicht van Edith was Maude Findlay, gespeeld door Bea Arthur. Ze was liberaal en niet op haar mondje gevallen, en de paar keer dat ze langs kwam kon Archie niet tegen haar argumenten op. Al in 1972 kreeg ze een eigen serie: MAUDE.

Archie kreeg ook buren, een negerfamilie. Zoon Lionel Jefferson was bevriend met Mike en kwam regelmatig over de vloer. Archie werd ook regelmatig met de ouders van Lionel geconfronteerd, wat meestal tot leuke situaties leidde. In 1975 gingen ze verhuizen en dat betekende in dit geval een eigen TV-serie: THE JEFFERSONS.

Zowel MAUDE als THE JEFFERSONS kregen ook weer spin-off's.

ALL IN THE FAMILY zelf kende diverse veranderingen. In 1975 werd de zoon van Gloria geboren, Joey. De nieuwe buren van Archie waren Italianen. Toen Archie tijdelijk zijn baan verloor waren ze genoodzaakt een huurder in huis te nemen: een portoricaanse. In het seizoen 1977-1978 kocht Archie, samen met zijn vriend Harry de barman, Kelsey's Bar, wat herdoopt werd in Archie's Place. Aan het eind van dat seizoen gaven Sally Struthers en Rob Reiner te kennen met de serie te willen stoppen. In de serie vertrekken Mike, Gloria en Joey naar California. In het volgende seizoen komt Stephanie Mills, een nichtje dat door haar vader is verlaten, bij de Bunkers in huis. De rol wordt gespeeld door Danielle Brisebois. Er komen nieuwe karakters in de serie, zoals de Joodse Murray Klein, gespeeld door Martin Balsam. In 1979 wordt de titel van de serie veranderd in ARCHIE BUNKER'S PLACE.

Dan komt een wijziging in de serie die niemand had verwacht: Edith komt te overlijden door een beroerte. Maar nog was dat niet het einde van de serie. Archie en de inmiddels geadopteerde Stephanie huren een zwarte huishoudster, Ellen Canby, gespeeld door Barbara Meek. Gedurende al deze veranderingen bleef de serie succesvol tot de serie in 1983 werd beëindigd. Het is bijna onvoorstelbaar dat CBS de serie jarenlang, maar niet continue,  met succes kon blijven herhalen, tot 1992 aan toe.

Categorie: Muziek

THE ALL-STAR THEATRE

In de beginjaren van de Nederlandse televisie werden afleveringen uit deze serie door alle omroepen getoond. Ik heb over deze serie niets kunnen vinden in allerlei boeken. Het is mogelijk dat dit niet de echte titel van de serie was. De serie werd in de omroepgidsen ook wel aangekondigd als ALL-STAR FESTIVAL FILM. Vergelijking van de orginele afleveringtitels met de mij bekende titels uit TV-film-series als GENERAL ELECTRIC THEATRE, STAR SHOWCASE, PLAYHOUSE 90, FORD THEATRE en STUDIO ONE, bracht me geen steek verder. Weet u meer, dan houd ik mij aanbevolen: SerieTV@worldmail.nl

Categorie: géén, wordt vermeld in TV in Nederland, hoofdstuk 2.

THE ALVIN SHOW

Begonnen met een hitsong van Ross Bagdasarian, wiens pseudoniem David Seville was: "The Chipmunk Song". Wanneer en of de serie is uitgezonden in Nederland heb ik niet kunnen ontdekken, maar aangezien het een kinderserie is, waar de gegevens altijd moeilijk van zijn na te gaan, is het niet onmogelijk dat het als onderdeel van een magazine of zo toch ooit is uitgezonden. En dan heb ik het over de orginele serie, die in 1961 en 1962 werd geproduceerd.
Door de band langzaam af te draaien bij opname en daarna op gewone snelheid af te draaien, levert de grappige stemmetjes op. Het effect had hij al eerder (1958) uitgehaald met "The Witch Doctor", wat een grote hit werd. Daarna werd de driestemmige "Chipmunk Song" een nog grotere hit. Toen de kinderen van Ross (Carol, Ross Jr. en Adam) de opnames voor het eerst hoorden, vonden ze het klinken als chipmunks (Amerikaanse wangzak-eekhoorns). Ross sr. zelf had eerst gedacht aan konijntjes of zelfs vlinders.

De Amerikaanse TV-zender ABC kwam in 1960 met BUGS BUNNY en THE FLINTSTONES, wat aanleiding voor CBS was om de Chipmunks in 1961 daar tegenover te brengen. De drie Chipmunks werden Alvin, Simon en Theodore, vernoemd naar Al(vin) Bennett en Si(mon) Warnoker, bazen bij Liberty Records, en Ted (Theodore) Keep, de geluidstechnicus. De schrijver/manager van de Chipmunks was David Seville zelf. De stemmen werden ook door Ross zelf gedaan. Er werden per half uur aflevering 2 verhalen van de chipmunks gezet tegenover 1 verhaal van Clyde Crashcup, wiens stem door Shepard Menken werd gedaan.

Er zat veel muziek in de serie en er verschenen enorm veel platen. Ook verschenen de chipmunks op allerlei artikelen, want merchandising hoorde er toen al bij. De serie zelf werd minder goed bekeken in het begin, doordat het tegenover WAGON TRAIN was geplaatst.

In 1977 nam Ross Jr. het familiebedrijf over en er vond een Chipmunk-revival plaats met de serie ALVIN AND THE CHIPMUNKS uit 1983-1990. Deze serie werd door de KRO uitgezonden

Categorie: Muziek

Links: http://members.aol.com/PaulEC1/alvin.html

THE ANDY GRIFFITH SHOW

VARA van 25-januari-1965 tot 29-mei-1965: 6  afl.

Beroemde Amerikaanse TV-serie, waarvan we dus in Nederland niet veel hebben gezien. Natuurlijk met Andy Griffith (bij ons bekend als Ben MATLOCK) in de hoofdrol als Andy Taylor, de sheriff van het plaatsje Mayberry in North Carolina. Zijn zoon was Opie Taylor, gespeeld door Ron Howard. De serie was gestart op 3 oktober 1960, toen Ronny 6 jaar oud was. Tante Bee Taylor, gespeeld door Frances Bavier, was een soort moeder voor Opie. Zij kreeg voor deze rol in 1967 een EMMY. Ook een EMMY dat jaar voor Don Knotts, die Barney Fife speelde. Dat is vreemd, omdat hij al in 1965 de serie had verlaten. In 1963 werd Gomer Pyle geïntroduceerd, die in 1964 al een eigen "spin-off" serie kreeg. THE ANDY GRIFFITH SHOW liep tot 1968, toen Andy Griffith het wel genoeg vond. CBS hield de meeste acteurs bij elkaar en vervolgde met MAYBERRY R.F.D. met een nieuwe hoofdrolspeler: Ken Berry als Sam Jones. Net als Andy, had ook Ken een zoon: Mike Jones, gespeeld door Buddy Foster. Deze serie was net zo populair en was in 1971, toen CBS de serie stopte, nog steeds bij de 20 best bekeken TV-programma's.

Spin-off: GOMER PYLE, U.S.M.C. (1964-1970)
opvolger: MAYBERRY R.F.D. (1968-1971)
Reunie:TV-film (1986): "Return to Mayberry" hele cast!

Categorieën: Kinderen, Muziek

ANGIE

TROS  van  6-oktober-1980  tot  30-september-1981:  20  afl.

Categorie: Muziek

AS THE WORLD TURNS

RTL-VERONIQUE vanaf 5-februari-1990

Dit is een van die soapseries die ooit zijn begonnen en nooit meer willen stoppen. Op 2-april-1956 werd met de serie begonnen, vrijdagmiddag van 13:30 tot 14:00 uur. En zo ging het door tot 1-december-1975, want toen werd het een half uur langer, tot 14:30. In tegenstelling tot Nederland zullen ze in Amerika een succesvolle serie niet zo maar stoppen of verplaatsen, hooguit verschuift met een programma in tijd. Vanaf 23-maart-1987 loopt de serie op vrijdagmiddagen van 14:00 tot 15:00 uur.
Het is moeilijk voor te stellen dat er acteurs zijn die het zo lang bij een serie uithouden, maar actrice Helen Wagner in de rol van Nancy Hughes doet nog steeds mee.
Het is de op één na langstlopende serie in Amerika. THE GUIDING LIGHT is de langstlopende serie en bestaat ook nog steeds terwijl het begon op 30-juni-1952.

THE A-TEAM

TROS van 24-september-1983 tot 1-september-1986: 83  afl.

Een razend populaire serie over een groep Vietnam-veteranen, die in een geheime missie de bank van Hanoi hadden overvallen. De oorlog bleek toen al 4 dagen afgelopen te zijn en omdat ze niet wisten wie hun die opdracht had gegeven werden ze gevangen gezet door hun eigen Amerikaanse regering. Ze ontsnapten en richtten een soort free-lance legertje op om in hun levensonderhoud te voorzien, voortdurend achterna gezeten door kolonel Lynch. Later nam kolonel Decker zijn plaats in.

Categorieën: Auto's, Muziek

AUTOMAN

Desi Arnaz junior speelde in deze serie Walter Nebicher, een politie computer expert die in zijn vrije tijd computerspelletjes maakte. Er ging iets fout en zijn computercreatie "Automan" werd werkelijkheid. Automan werd het alterego van Walter en samen vormden ze een team tegen de misdaad. Het lijkt me best een aardige serie, maar we hebben de serie hier nooit mogen aanschouwen. De serie liep in Amerika van 15-december-1983 tot 2-april-1984.

Categorieën: Kinderen.

THE AVENGERS

KRO  van  18-oktober-1966  tot  2-juli-1971: 71?  afl.

In 1961 begon in Engeland op ABC TV de avonturen van John Steed. De eerste 2 series hebben wij in Nederland niet gezien. De eerste was met Ian Hendry als Dr. Keel en Patrick Macnee als John Steed. Na 26 afleveringen van een uur hield Ian Hendry het voor gezien en Steed kreeg steun van Cathy Gale, een in zwart leer gestoken agente die gespeeld werd door Honor Blackman. Ook de 52 uurlange afleveringen met haar hebben wij niet gezien.

In 1965 kwam Mrs. Emma Peel, een avonturierster, Steed helpen. En vanaf hier deed ook Nederland mee met THE AVENGERS, eerst in zwart-wit, maar vanaf 17-oktober-1967 in kleur. Op 18-november-1969 namen we afscheid van Emma Peel en was de eerste ontmoeting met Tara King, gespeeld door Linda Thorson. (In Engeland op 25-september-1968) In deze 33 uurlange afleveringen maakten we ook kennis met "Mother", de chef van Steed en King, gespeeld door Patrick Newell.

Ik heb in totaal 71 afleveringen kunnen ontdekken, dus waarschijnlijk zijn niet alle afleveringen uitgezonden. Maar we hadden er nog lang niet genoeg van, dus zorgde de KRO voor herhalingen van 5-Juni-1974 tot 30-Augustus-1975 met Diana Rigg als Emma Peel.

Dat kwam goed uit, want dat jaar daarop konden we meteen doorgaan met de nieuwe serie: THE NEW AVENGERS.

Categorieën: Muziek

B

THE BAD NEWS BEARS

De serie was gebaseerd op een film met dezelfde titel en met in de hoofdrollen Walther Matthau en Tatum O'Neal. Deze film uit 1976 was zo succesvol dat er twee films volgden. In 1979 volgde de TV-serie die het echter maar een jaar volhield. Het is een sitcom over een baseball-team, de Hoover Bears. Dat het een moeilijk team was blijkt wel uit de titel.

Categorieën: Kinderen.

THE BAILEYS OF BILBOA

NTS  van  5-oktober-1964  tot  28-december-1964: 6  afl.

Onder de titel DE BAILEYS begon deze serie op de Nederlandse TV al 11 dagen nadat de serie in Amerika van start was gegaan, hetgeen opmerkelijk is, omdat men in Nederland liever afwachtte of TV-series succes zouden hebben. De serie liep in Amerika maar een half jaar en in Nederland maar 6 afleveringen. Aan de cast zal het niet gelegen hebben, want die bestond o.a. uit Sterling Holloway, Clint Howard, John Dehner en Paul Ford.

Categorieën: Kinderen.

BARETTA

TROS  van  25-september-1975  tot  18-mei-1978: ca. 34  afl.

De serie BARETTA kwam voort uit een andere serie: TOMA, waaraan hoofdrolspelerTony Musante niet meer mee wilde werken. Met de nieuwe hoofdrolspeler Robert Blake zou de nieuwe serie gaan heten: TOMA, STARRING ROBERT BLAKE, maar omdat de serie TOMA niet echt een succes was bracht men een aantal veranderingen aan, waaronder de naam van de hoofdrol, en werd de titel BARETTA.
(Aardige bijkomstigheid: zowel Tony Musante als Robert Blake speelden boksers in de aflevering "De Verzoening" van THE TRIALS OF O'BRIEN met Peter Falk).

Tony Baretta was een politieman met een aparte levensstijl. Hij was een meester in het vermommen en werkte vaak undercover. Hij was vrijgezel en woonde, samen met z'n papegaai Fred, in een oud hotel. In het hotel woonde ook Billy Truman (Tom Ewell), een gepensioneerde agent die manager was van het hotel en ook de huisdetective was. Baretta's informant werd Rooster genoemd en werd gespeeld door Michael D. Roberts.
In de eerste 13 afleveringen werd de rol van Inspecteur Schiller, Baretta's baas, door acteur Dana Elcar gespeeld. Daarna naam Luitenant Brubaker, gespeeld door Edward Brubaker, die taak over. Omdat de TROS de 13e aflevering even op de plank liet liggen en later uitzond was het wat verwarrend wie nu Baretta's baas was. (Waarschijnlijk werd de 13e en 14e afl. verwisseld.) Een enkele keer speelde ook Sondra Blake, Robert's vrouw, een rol in de serie.

Categorie: Muziek

THE BARNSTORMERS

NTS van 2-januari-1966  tot  13-maart-1966: 11  afl.

Een van de vele jeugdseries die de NTS uitzond op de zondagavonden tussen 19:30 en 20:00 uur. Het was de opvolger van de Franse TV-serie BELLE ET SÉBASTIEN en werd zelf weer opgevolgd door de Canadese TV-serie THE FOREST RANGERS ("De Bosbrigadiers").
De Engelse serie THE BARNSTORMERS werd uitgezonden onder de titel "Het Geheim van de Oude Molen". Ik heb niet veel informatie over deze serie kunnen vinden, om de simpele reden dat het een jeugdserie betreft. In ieder geval speelden er twee acteurs in die we ook in andere series terugvinden: Dennis Waterman en John Pike.

Categorie: Kinderen

BARTJE

NCRV van 26-december-1972  tot  20-maart-1973: 7  afl.

Zeven afleveringen telde deze opmerkelijke serie van Willy van Hemert, naar het gelijknamige boek van Anne de Vries. De acteurs in deze serie waren allemaal amateurs en kwamen uit de provincie waar het verhaal afspeelt: Drenthe. De serie was ook op lokatie opgenomen.
In het boek: "Bekijk het maar", van Willy van Hemert vertelt hij dat het bijna niet doorging omdat het duurder zou uitvallen dan de NCRV wilde. Als je daarbij realiseert dat er al een jaar voorbereidend werk was verricht door een heel team van mensen en er nog maar 14 dagen restten tot de eerste opnames, dan kun je ook begrijpen dat Willy van Hemert het daar niet bij liet zitten. Dank zij zijn doorzettingsvermogen en Guus Jansen jr. konden de opnames, met enkele weken uitstel, toch doorgaan door oprichting van de produktiemaatschappij Pernassus.

Categorieën: Kinderen.

BATMAN

KRO    van  22-oktober-1966      tot  19-september-1967: 13  afl.
VPRO  van  25-maart-1987          tot  27-mei-1987: 10  afl.
                     15-november-1987  tot  20-december-1987: 6  afl.

Er valt over deze serie weinig toe te voegen aan wat er al op Internet te vinden is. Over de Nederlandse geschiedenis van de serie is nog toe te voegen dat op 26-april-1980 er bij de VARA een aflevering te zien was in de "ALL AMERICAN SHOW" een hele dag Amerikaanse TV. Of het een herhaling was of een nieuwe aflevering is mij niet bekend.
Op 30-oktober-1989 zou de serie begonnen zijn op Nederlands 2e commerciële zender TV-10 (van Joop van den Ende). Deze zender ging echter nooit van start.

Categorieën: Auto's.

BATTLESTAR GALACTICA

KRO van 24-juli-1981 tot  6-maart-1982: 17  afl.

BELLE ET SEBASTIEN

NTS  van  3-oktober-1965  tot  26-december-1965: 13  afl.

Na het succes van deze Franse serie uit 1965 kwamen er nog twee vervolgen.

SÉBASTIEN PARMI LES HOMMES / Nieuwe avonturen van Sébastien

NTS  van  21-januari-1968   tot  14-april-1968: 13  afl.

Deze tweede serie werd in 1967 gemaakt en in Nederland weer door de NTS uitgezonden.

SÉBASTIEN ET LA MARIE-MORGANE / Sebastien En De Marie-Morgane

AVRO  van  19-juni-1972   tot  11-september-1972: 13  afl.

De derde serie werd in 1970 gemaakt.

Categorieën: Kinderen, Muziek

BELPHÉGOR
ou Le Fantôme du Louvre

VARA  van  12-september-1965   tot  2-oktober-1965: 5 afl.

Het waren vijf afleveringen en dus eigenlijk een miniserie. Het is eerst in boekvorm uitgegeven en geschreven door Arthur Bernede. De TV-bewerking was van Jacques Armand en Claude Barma.

Het Louvre in Parijs. Bewaker Gautrais ziet een zwarte gedaante. André Bellegarde (Yves Renier), student geinteresseerd in magie, en commissaris Menardier (René Dary) zien de gedaante ook. Via de oude Robert Hiquet (Christian Lude) van de Rozekruisers horen ze over de schat, verborgen in`t Louvre: radiumhoudend goud met vreemde eigenschappen.

In de hoofdrol zien we zangeres Juliet Gréco als de tweelingzusjes Laurence en Stéphanie Borel. Laurence speelt een vreemde rol en Stéphanie blijkt later Laurence zelf te zijn onder hypnose. Maar wie is het spook ? en wie de hypnotiseur ? Ik zal het niet verklappen, mocht je ooit het boek willen lezen.

Categorie: Muziek

BEN CASEY

TV-Noordzee van  6-september-1964 tot 13-december-1964: aantal afl. ca. 14
AVRO               van         1-juli-1965         tot  2-september-1966: aantal afl. ca. 16.

Vanaf het REM-eiland werden de uitzendingen van deze serie gestart. Toen TV-Noordzee door het Nederlandse leger werd overvallen, nam de AVRO de afleveringen over. De AVRO zond de serie uit als onderdeel van een middagvrouwenprogramma van 15.00-15.50 uur. Dat de AVRO nieuwe afleveringen uitzond is mogelijk, maar zelfs dan werden er hier toch maar 30 afleveringen uitgezonden, terwijl in Amerika de serie liep van 2-oktober-1961 tot 21-maart-1966.

Het was een doktersserie waarin Dr. Ben Casey een neuro-chirurg was in 't County General Hospital. De hoofdrol was voor Vince Edwards, die werd ontdekt door Bing Crosby, wiens produktie-maatschappij de serie ook produceerde.

Categorie: Muziek.

BEST OF THE WEST

NCRV  van  25-augustus-1983   tot  2-januari-1984: 19 afl.

Sam Best (Joel Higgins) is een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij trekt uit Philadelpihia naar het Westen samen met zijn 10-jarige zoontje Daniel (Meeno Peluce) en z'n tweede vrouw Elvira (Carlene Watkins). Sam Best wordt Marshall, als hij per ongeluk de Calico Kid een stadje uit jaagt. Als Marshall heeft Sam met vele schurken, als met z'n eigen gezin veel te stellen. Maar er zijn ook nog zijn stadsgenoten, zoals de eeuwig dronken Jerome "Doc" Kullens (Tom Ewell) en Parker Tillman (Leonard Frye), de slechte saloon-eigenaar.

Categorie: Kinderen.

THE BEVERLY HILLBILLIES

NCRV  van  15-oktober-1963   tot  21-augustus-1974: 89 afl.

De serie was ook in Nederland razend populair. De nuchtere Jed Clampett en de bazige, zeer energieke Daisy "Granny" Moses, de bloedmooie, maar domme blondine Elly May Clampett en haar nog dommere, maar sterke neef Jethro Bodine, die in Beverly Hills konden wonen nadat Jed olie op zijn land had gevonden.

De TV-serie werd in Nederland niet aan één stuk door uitgezonden. Nadat de serie na 51 afl. was gestopt op 29-Juni-1966 vroeg een kijker in een brief aan de NCRV-gids, waarom men stopte met deze serie. Het antwoord was, dat de serie gestopt was en er geen afleveringen meer waren. Voor de kijker viel toen moeilijk te controleren dat in de VS de serie non-stop vanaf 1962 liep. (tegenwoordig kan men dat soort antwoorden via internet controleren). De serie zou in Amerika pas in 1971 (!!) stoppen.
De serie bleef dus weg van 1966 tot 1973. Op 28-oktober-1973 herhaalde de NCRV de 1e aflevering "als introductie op nog niet getoonde afleveringen". Vanaf 29-oktober-1973 volgden er nog 38 afl. tot 21-Aug-1974.

In 1966 was de serie als stripverhaal te volgen in de Televizier.

Het is een van de TV-series waar in de 90er jaren (1993) een bioscoopfilm van werd gemaakt. Er was ook een kleine rol weggelegd voor de inmiddels 85-jarige Buddy Ebsen, de orginele Jed Clampett.

Categorie: Muziek

BEWITCHED

AVRO  van  20-oktober-1964       tot  19-mei-1966: 35 afl.
AVRO  van  21-september-1973   tot  21-september-1974: 12 afl.

Het is niet goed voor een serie als je maar af en toe een aflevering laat zien. Toch was de frequentie van een heleboel sitcoms in de jaren 60 en 70 hooguit 1 keer per maand. De AVRO stopte op 19-mei-1966 met BEWITCHED en zond 12 nieuwe afleveringen uit van 21-september tot 24-december-1973 en 5-juli tot 21-september-1974. In deze nieuwe afleveringen speelde Erin Murphy mee als dochtertje Tabatha.

Zij wonen in Westport. Hij, Darrin, is werkzaam op een reclame-bureau en zij, Samantha, is heks; een mooie heks. Haar familie is niet echt de ideale schoonfamilie voor Darrin: hij komt vaak in moeilijkheden door Sam's moeder, ooms en haar zuster (een dubbelrol van Elizabeth Montgomery).

Darrin werd door twee verschillende acteurs gespeeld, die veel op elkaar leken. De orginele Darrin was Dick York. Hij speelde van 17-september-1964 tot 1969 in de serie en we zouden na 1969 beslist nog lang van hem gehoord hebben als hij niet ziek geworden was. De ziekte, die met drugs te maken had, dwongen hem om met acteren te stoppen.
Hij werd opgevolgd door Dick Sargent die tot het eind van de serie in 1972 de rol van Darrin overnam.

Eind 1972 kwam de televisie-tekenfilm "Tabitha and Adam and the Clown Family", uit de stal van Hanna en Barbara. Hierin waren Tabitha en Adam inmiddels teenagers, die in een circus werk vinden. Het werd echter nooit een tekenfilmserie, want in de serie THE ARCHIE COMEDY HOUR was al in 1969 de teenage-heks Sabrina geïntroduceerd, die vanaf 1970 een eigen (tekenfilm)-serie kreeg (tot 1978!).

BEWITCHED kreeg in 1977 een echte spin-off: TABITHA. Erin Murphy had zeker de rol gespeeld als ze daar nog niet te jong voor was. Hoofdrol kreeg Lisa Hartman, maar in de titels was wel Erin Murphy te zien tijdens verschillende fases in BEWITCHED, totdat je Lisa Hartman zag als Tabitha als teenager. TABITHA is niet in Nederland uitgezonden.

Weer geïnspireerd door de tekenfilm SABRINA, THE TEENAGE WITCH werd een speelfilm gemaakt en begon in 1996 de gelijknamige "live-action"-TV-serie met Melissa Joan Hart in de hoofdrol.

Categorie: Kinderen.

BLANSKY'S BEAUTIES

Deze TV-serie liep slechts 3 maanden en ging over een groepje showgirls uit Las Vegas, geleid door Nancy Blansky, gespeeld door Nancy Walker. Hoewel Nancy Walker een geliefd actrice is - ze speelde in series als McMILLAN AND WIFE en TRUE COLORS - was dit haar tweede misser in één jaar. Ook haar eigen THE NANCY WALKER SHOW werd na een paar maanden van het scherm gehaald. Ook Pat Morita speelde in de serie. In de rol van Arnold had hij een coffeeshop, een rol die verdacht veel leek op zijn rol in HAPPY DAYS, waar hij óók Arnold heette en een drive-in restaurant had. Ook voor Pat Morita was het zijn tweede misser dat seizoen, want ook zijn eigen sitcom MR. T AND TINA had het maar een maand uitgehouden.
Scott Baio speelde in deze serie Anthony DeLuca, die samen met choreograaf Joey DeLuca (Eddie Mekka) en twee van de meisjes, "Sunshine" (Lynda Goodfriend) en Bambi Benton (Caren Kaye) het appartement deelden met Nancy om de kosten te drukken.

Categorie: Kinderen

BLACKADDER

VPRO  van  7-januari-1990  tot  :  afl.

BLESS ME, FATHER

KRO  van  2-oktober-1979  tot  10-januari-1981:  afl. 20? 
Herhalingen in 1983 en 1984.

Er zijn 3 series van ieder 7 afleveringen gemaakt van deze serie, maar ik heb er 20 kunnen vinden in de gidsen. Maar de afleveringen zijn in 1982 en 1983 wel herhaald. Misschien is het ook nog wel zo dat er andere afleveringen zijn uitgezonden dat in de gids werden vermeld. Daar is ook wel een verklaring voor, want de orginele volgorde van de afleveringen werd door de KRO niet gevolgd - en dat kan verwarring opleveren.

Arthur Lowe, bekend van DAD'S ARMY o.a., speelt in deze serie de Ierse Father Charles Clement Duddleswell. De serie begint wanneer Neil Boyd zijn kapelaan wordt in de parochie van St. Jude in Fairwater, een plaatsje nabij London. De serie werd geschreven door Peter Da Rosa, die onder het pseudoniem Neil Boyd zijn eigen ervaringen optekende, uiteraard op een komische wijze. 

categorie: Religie

Links: TVheaven, Epguides.com

BONANZA

KRO  van  25-oktober-1963  tot  13-augustus-1972: ca. 115 afl.

BONNE NUIT LES PETITS (BAREND DE BEER)

NCRV / NTS van  3-januari-1964  tot  28-augustus-1965: ca. 200 afl.

De beer Nounours, Nicolas en Pimprenelle waren 5 minuten te zien vóór het slapen gaan. In ons land heetten ze Barend de Beer, Klaasje en Pimpernel. Barend was een knuffelbeer en "huisdier" van Klaas Vaak. Het idee was van de fransman Claude Laydu en de eerste serie was in Frankrijk te zien vanaf 10 december 1962 - met in het eerste jaar nog Barend de Beer, Maribelle en Petit Louis. Ik kan me niet herinneren of ook in Nederland die verandering van personages te zien is geweest.

 Hierbij een link naar een leuke site, die over allerlei bekende (en onbekende) beren gaat.

Categorie: Onzichtbaar

LINK:     http://home.concepts.nl/~lwmkeijs/ned/bb013.htm

BOY MEETS WORLD

Een serie die leek op THE WONDER YEARS en nog een andere overeenkomst had, namelijk dat de hoofdrolspeler Ben Savage het 4 jaar jongere broertje is van Fred Savage, ster uit THE WONDER YEARS. Ben speelde Eric Matthews, die het leven leert kennen samen met zijn vriend Shawn Hunter (Rider Strong). Een groot deel van zijn leven speelde op school af en behandelde de problemen die tieners bezig houden.

Categorie: Kinderen.

BREAKING AWAY

"Geslaagde, onpretentieuze film over vier vrienden van de universiteit in Bloomington, Indiana, die niet weten wat ze met hun leven moeten aanvangen" Zo karakteriseert Robert Hofmann in de Speelfilm Encyclopedie de film uit 1979, waarvoor Steve Tesich als scenarist een Oscar verdiende.
En zoals men vaker probeert, werd het een TV-serie. Alleen het succes bleef uit. Na een half jaar verdween de serie van het scherm, met Shaun Cassidy in de hoofdrol, die in de film werd gespeeld door Dennis Christopher (in 1996 in de TV-serie PROFILER als "Jack-of-all-trades".)

Categorie: Kinderen

BURKE'S LAW

VARA / NTS  van  15-april-1965   tot  8-januari-1966 :  12 afl.

BURKE'S LAWHet begon met een afl. uit THE DICK POWELL SHOW. De afl. "Who killed Julia Greer" introduceerde Amos Burke, gespeeld door Dick Powell en met oa Lloyd Bridges & Ronald Reagan (uitgezonden bij de VARA op 10-maart-1964).

In Amerika liep de serie van 20-september-1963 tot januari-1966, of eigenlijk september 1965, want toen ging Amos Burke na 64 afleveringen weg bij de politie en werd geheim agent. De titel werd veranderd in AMOS BURKE - SECRET AGENT en er werden nog eens 17 afleveringen gemaakt.

Categorie: Auto's.