E-F-G
Up A-B C-D E-F-G H-I-J-K L-M-N O-P-Q-R S-T-U-V W-X-Y-Z

 

E

 

F

DE FABELTJESKRANT

NOS van 29-september-1968 tot 1-oktober-1978:   1049 afl.Naar: Fabeltjes Web !!

De TV-serie kwam in de plaats van de 5 minuten kinderserie BAREND DE BEER, die tot dan toe een groot succes was geweest. De serie werd dagelijks uitgezonden op beide Nederlandse TV-zenders. Met diverse onderbrekingen door
TV-series als PIPO DE CLOWN, PLUIMPJE, DE WOEFS EN DE LAMAARS e.a. liep de FABELTJESKRANT tot 1 oktober 1978, het begin van de Nederlandse SESAMSTRAAT.

Maar toch was het daarmee niet afgelopen, want er werd natuurlijk herhaald. Behalve herhalingen kwam er een nieuwe serie die liep van 6-februari tot 10-mei-1979 maar ditmaal bedoeld voor volwassenen. De serie van 42 afleveringen gemaakt in samenwerking met de NOVIB ging de lucht in onder de titel: FABELTJESKRANT VOOR DE GROTEN.

Voor meer informatie over deze TV-serie verwijs ik graag naar de DE site over deze TV-serie: FABELTJESWEB.

CategorieŽn: Muziek, Onzichtbaar

FATHER KNOWS BEST

NCRV van 16-juli-1960 tot 23-juli-1962: 40  afl.

Hoewel het de NCRV was die de serie officieel uitzond was er al eerder een aflevering uitgezonden door de NTS. Op 3-februari-1957 werd de aflevering "Typical Father"uitgezonden met als onderschrift: "een flits uit het dagelijkse leven van de Amerikaanse familie Anderson, waarin vader Jim (Robert Young) zich al te veel zorgen maakt over de eerste liefde van zijn dochter Betty (Elinor Donahue)".

CategorieŽn: Kinderen:

DE  FEDDER  MYSTERIES

Het betreft hier een serie TV-spelen van de NCRV, waarbij de hoofdrol van Inspecteur Fedder niet steeds door dezelfde acteur gespeeld is. Maar omdat er zoveel verhalen met Fedder zijn uitgezonden met intervallen van hooguit een half jaar, beschouw ik het toch als een TV-serie.

De NCRV-gids is niet erg duidelijk over het aantal afleveringen. Ik vond de eerste op 20-oktober-1953, maar misschien was dit de tweede aflevering. Joan Remmelts was inspecteur Fedder in die aflevering met de titel: "Met vervroegd verlof". Daarna volgden twee afleveringen op 9-juli-1954 ("Niet kantelen, breekbaar") en 18-januari-1955 ("Grijze vossen doden niet"), waarbij geen hoofdrolspeler werd genoemd. In die jaren was voor de omroepgids de televisie nog bijzaak. In de 4e aflevering op 30-augustus-1955, "de man met de kleine lettertjes", was de hoofdrol voor Ko van Dijk, maar op 14-februari-1956 komen we in "Karas springt uit het raam" Joan Remmelts weer tegen. Aflevering 6 heette "Post onvoorzien" en stond genoteerd voor 28-Aug-1956, maar waarschijnlijk werd dat 1-september. Hans Tiemeyer had de hoofdrol.

Met "De man op de bromfiets"op 31-juli-1957 werd geschiedenis geschreven: het was het eerste lokatie tv-spel in Europa (en misschien wel in de wereld). Dat was een hele prestatie, want we moeten niet vergeten dat de TV-spelen "live" werden uitgezonden. Robert Sobels speelde inspecteur Fedder in die aflevering en zou dat voorlopig blijven doen. Het jaar daarop was voor de lokatie Artis gekozen. Hoewel dat de 9e aflevering was die ik kon vinden, schreef de gids dat het de 10e aflevering was. Kennelijk is er een aflevering niet vermeld.
Jan Kock schreef in de NCRV-gids in 1959, toen voor de derde keer een lokatie-tv-spel zou worden uitgezonden:

 

De 14 Fedderspelen (het moeten er dus 15 zijn) die ik heb kunnen vinden:

datum titel insp. Fedder bizonderheden
20-oktober-1953
9-juli-1954
18-januari-1955
30-augustus-1955
14-februari-1956
28-augustus-1956
31-juli-1957
9-juli-1958
4-juni-1959
28-juli-1960
27-juli-1961
14-juli-1962
15-juni-1963
13-juni-1964
Met vervroegd verlof
Niet kantelen, breekbaar
Grijze vossen doden niet
De man met de kleine lettertjes
Karas springt uit het raam
Post onvoorzien
De man op de bromfiets
V.D. Kunst is geen heer
Rat in de val
Acht paardjes van jade
Uw zoon Jack
De 13e kwam een dag te laat
Naspel op Nederhorst
Op vreemd spoor
Joan Remmelts
?
?
Ko van Dijk
Joan Remmelts
Hans Tiemeyer
Robert Sobels
Robert Sobels
Robert Sobels
Robert Sobels
Robert Sobels
Robert Sobels
Robert Sobels
Robert Sobels
-
-
-
-
of 1-september
Naarden, vestingswallen
Amsterdam, Artis
Amsterdam, meelfabriek "Ceres".
Hilversum, veilingsgeb, Wisseloord
Breukelerveen, buitenhuis
Amsterdam, Frascati
Nederhorst
Utrecht, Spoorwegmuseum
Alle verhalen werden geschreven door Jan de Kock, die in het dagelijks leven voorlichtingsfunctionaris was bij een chemische fabriek.

THE FLINTSTONES

KRO van 6-juli-1962  tot  20-september-1969: ca. 114  afl.

Hoewel The Flintstones als typische KRO-serie kan worden beschouwd, was het de NOS die het eerst een aflevering van The Flintstones uitzond (de 2e Amerikaanse aflevering) en wel op 10-April-1962. (afl.: The Flintstone Flyer). Daarna werd het (vanaf 6-Juli) een KRO-serie.
In 1964 werden meerdere afl. per maand uitgezonden (de eerste pogingen tot een horizontale programmering) door verschillende omroepen - dit in verband met de komst van het REM-eiland (TV-Noordzee). Nadat TV-Noordzee weg was, was de samenwerking ook gauw afgelopen en werd The Flintstones weer typisch KRO.
De serie is eigenlijk nooit van de buis afgeweest en kan nu worden gezien op Cartoon Network.
In 1994 verscheen de speelfilm "The Flintstones" met echte akteurs:  John Goodman - Fred,
Elizabeth Parkins - Wilma, Rick Moranis - Barney, Rosie O'Donnell - Betty, Elaine Melanie Silver - Pebbles en de tweeling Marino en Hylnur Sigurdsson - Bamm Bamm.
Opvallend is dat de rol van Fred's schoonmoeder die door ELIZABETH TAYLOR wordt gespeeld. Er was ook een rol weggelegd voor de "uitvinders" van The Flintstones. Een vervolgfilm was er ook, maar was met andere acteurs en geen succes.

De serie is gebasseerd op een andere TV-serie, THE HONEYMOONERS (in Nederlandse vertaling zeer succesvol als TOEN WAS GELUK HEEL GEWOON). Verder was het de eerste voor volwassenen bedoelde tekenfilmserie en de eerste op "prime time" uitgezonden tekenfilm.
In het 1962 verloor de serie bijna de stem van Barney Rubble aan een auto-ongeluk. Mel Blanc lag van kop tot teen in gips en hoewel de stem van Barney in 2 afleveringen door Daws Butler moest worden gedaan, werden opnamen voor derest van dat hele seizoen in de slaapkamer van Mel Blanc opgenomen.

De orginele serie werd geproduceerd van 1960 tot 1966. Maar ook daarna werden diverse specials gemaakt. En hoewel Alan Reed in 1977 overleed, werden ook daarna nog afleveringen gemaakt, waarin Fred's stem door Henry Corden werd overgenomen.

CategorieŽn: Kinderen, Muziek, Onzichtbaar

FOUR FEATHER FALLS

VARA van 24-juni-1961  tot  18-november-1964: 20 afl.

Een poppenserie van Gerry Anderson.
Circa 40 cm grote poppen aan touwtjes, die zo dun waren dat je ze nauwelijks kon zien, moesten zorgen voor spannende entertainment voor kinderen. Het verhaal ging over Sheriff Tex Tucker, die het leven redt van het indianenjongetje Makooya, en als dank van zijn vader, Kalamakooya, vier veren krijgt. Daarmee kan het paard van Tex, Rocky, en zijn hond, Dusty, praten. Bovendien krijgt Tex een magische "sixshooter", die vanzelf begint te schieten als Tex in gevaar komt. Het grootste gevaar komt van de twee vaste boeven: Pedro en Fernando. En dan zijn er nog de mensen in het dorp, zoals Grandpa Twink, Ma Jones en Little Jake.

Tex sprak met de stem van Nicholas Parsons, een bekende showhost in Engeland. Maar Tex moest ook zingen en dat deed Michael Holiday. Paard Rocky, hond Dusty en de bandiet Pedro spraken met de stem van Kenneth Connor, de man die we hebben leren kennen als de begrafenisondernemer Monsieur Alphonse in de TV-serie 'ALLO 'ALLO. 
De stemmen van bandiet Fernando en Grandpa Twink waren van David Graham en Denise Dryer, indertijd de vrouw van Nicholas Parsons, nam de overige stemmen voor haar rekening: Ma Jones en Little Jake.

FOUR FEATHER FALLS was weliswaar Gerry Anderson's eerste eigen produktie maar zijn tweede poppen-serie. De eerste was: THE ADVENTURES OF TWIZZLE uit 1957-1960, geschreven en geproduceerd door Roberta Leigh. Twizzle was een speelgoed-jongetje dat uit een speelgoedwinkel vlucht en vriendjes wordt met een zwarte kater Footso.
Gerry maakte meer TV-series, waarin hij zijn marionetten steeds verder ontwikkelde. THE THUNDERBIRDS wordt nog steeds uitgezonden. Gerry maakte ook een serie met acteurs: SPACE 1999, ook door de VARA uitgezonden.

categorieŽn: Onzichtbaar, Poppenkast.

G

GEMINI MAN

AVRO van 12-juli-1977  tot  27-september-1977: ca. 13  afl.

Een van de TV-series die is afgeleid van het bekende verhaal van H.G. Wells: The Invisible Man. Hoewel in het boek de onzichtbaarheid van de hoofdpersoon tot gekte en slechtheid leidt, is het in TV-series gebruikelijk dat de onzichtbaarheid als wapen wordt gebruikt tegen slechterikken. In het geval van GEMINI MAN, die Sam Casey heet en gespeeld wordt door Ben Murphy (Kid Curry uit ALIAS, SMITH AND JONES), is het een ongeluk met radioactiviteit dat hem onzichtbaar maakt. Hij werkt voor het bedrijf INTERSECT en zijn baas en een (vrouwelijke) wetenschapper zorgen voor de mogelijkheid dat Sam weer zichtbaar wordt, maar met een apparaat dat ook weer uit te schakelen is. Hij draagt het als een horloge en dat is maar goed ook, want als Sam langer dan 15 minuten onzichtbaar blijft in 24 uur, zal hij sterven.
De TV-serie werd door de NBC gemaakt in 1976 en door het uitblijven van goede kijk- en waarderingcijfers na 13 afleveringen gestopt.

Categorie: Onzichtbaar.